Jyllands-Posten

»Man kan spørge sig selv, om ikke man skyder gråspurve med kanoner«

En raekke kommuner har investeret i mindre solcellean­laeg, men ifølge Energistyr­elsen bryder de loven. Kommunerne må nu enten slukke anlaeggene eller betale en afgift, der gør den grønne strøm til en økonomisk dødssejler. I Lejre håber borgmester­en på pol

- MARTIN BURLUND karriere@jp.dk

Lejre Kommune har et godt solcellean­laeg, mener borgmester Carsten Rasmussen (S). Det giver strøm til en børnehave, en svømmehal og en multihal. Og så sparer det ifølge borgmester­en 10 ton CO2 fra at ryge ud i atmosfaere­n, hvilket er i overensste­mmelse med kommunens ambition om at vaere en grøn kommune.

Det er også et af den slags initiative­r, der kan hjaelpe den nye regering med at nå sit mål om 70 pct. reduktion af CO2 i 2030. Men Lejre Kommune og 12 andre kommuner må kaempe med Energistyr­elsen om at få lov til at have anlaeg kørende i deres nuvaerende form. Ifølge Energistyr­elsen har kommunerne nemlig brudt elforsynin­gsloven siden 2013.

Som situatione­n er lige nu, har kommunerne ikke lov til at høste solens energi og sende strømmen direkte til deres bygninger. Solcellean­laeggene skal ifølge Energistyr­elsen drives som forsynings­virksomhed­er og saelge strømmen til bygningern­e – med afgifter til staten og udgifter til at drive virksomhed til følge.

Det har fået Lejres borgmester til at udtale sig i staerke vendinger mod Energistyr­elsen. Han mener, at Lejre Kommunes solcellean­laeg overholdt reglerne, da man begyndte opførelsen af det. Men man aendrede fortolknin­gen af loven i 2013, så den nuvaerende drift er ulovlig.

»Der er ikke tale om, at vi som sådan har valgt at overtraede loven, for vi var skam bekendte med lovgivning­en. Energistyr­elsen har bare aendret sin fortolknin­g af loven. Da vi begyndte at opføre vores solcellean­laeg, var det helt efter gaeldende regler. De blev lavet om, inden anlaegget blev taget i brug.

Så vi er havnet i en administra­tiv tidslomme,« siger Carsten Rasmussen.

Kommuner baerer et ansvar

Kommunerne ligger, som de har redt, mener professor i miljø- og energiret på SDU Bent Ole Gram Mortensen. Hovedregle­n er ifølge ham, at man laver en selskabsma­essig udskillels­e af solcellean­laeg.

Det er beskrevet i elforsynin­gsloven, hvor der i paragraf 4 står, at »en kommune kan varetage produktion af elektricit­et (…). En kommune kan deltage i selskaber med begraenset ansvar«.

Der står dog ikke specifikt, at det er forbudt for kommunerne at producere strøm, uden at det foregår gennem et selskab.

»Elforsynin­gsloven tager stilling til, hvad en kommune kan, og der er et krav om, at man, som det er formuleret, deltager i et selskab, hvor man har begraenset ansvar. Det er det, de bliver ramt af her,« siger Bent Ole Gram Mortensen og fortsaette­r:

»Først i 2014 udnyttede ministeren sin bemyndigel­se til at undtage visse anlaeg fra hovedregle­n. Energistyr­elsen har således fuldstaend­ig ret i kravet om selskabsma­essig adskillels­e. Kommunerne burde kende de her regler, og med lidt rettidig omhu kunne de have undgået det her. De kan ikke omgå reglerne, fordi de finder dem uhensigtsm­aessige. Føler de sig dårligt vejledt af Energistyr­elsen, så må de tage den som en erstatning­ssag.«

På trods af dette mener professore­n dog, at Energistyr­elsen kan åbne en dør på klem for, at de pårørte kommuner kan redde deres allerede opførte solcellean­laeg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark