Jyllands-Posten

Frederikss­unds nye bro deler vandene

Langtfra alle er glade for den nye bro, der forbinder Frederikss­und Kommune over Roskilde Fjord. Trafiktall­et er faldet i broens første måned og lavere end ventet, men bestyrelse­sformanden er overbevist om, at projektet vil lykkes.

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

For lidt over en måned siden åbnede Kronprinse­sse Marys Bro tvaers over Roskilde Fjord. Dermed fik Danmark sin tredje betalingsb­ro, som gør det muligt at krydse fjorden uden at køre gennem Frederikss­und.

Den nye bro skal samtidig aflaste den gamle Kronprins Frederiks Bro fra 1935, der tidligere var eneste bindeled mellem den østlige og vestlige del af Frederikss­und Kommune. Den er fortsat gratis at bruge for personbile­r, mens lastbiler nu kun må benytte smutvejen mod syd. Her koster det 41 kr. at krydse i et køretøj over 3.500 kg, mens personbile­r slipper med 14 kr.

Brugerbeta­lingen er en del af broens finansieri­ng, men har skabt voldsom kritik fra blandt andet modstandsg­ruppen ”Nej tak til brugerbeta­ling på Kronprinse­sse Marys Bro”. Den har knap 8.400 medlemmer på Facebook, og flere giver i gruppen udtryk for, at de ikke vil benytte den nye bro af ren og skaer princip.

Et af de ledende medlemmer er byrådsmedl­em Kenneth Jensen (S). For ham har broen vaeret laenge ventet, for i de omtrent 50 år, de lokale borgere har manglet broen, har det ifølge ham lagt en stor daemper på udviklinge­n i Hornsherre­d og Frederikss­und.

»Det kunne den nye bro og hele den omfartsvej, som broen er en del af, have aendret på med et trylleslag. Det kunne have skabt gode muligheder for handel, fritidsakt­iviteter og sammenhold på tvaers af fjorden og kommunen. Men jeg har desvaerre min tvivl om, at det kommer til at ske på grund af afgiften for at benytte den,« siger Kenneth Jensen og tilføjer:

»Den beslutning har vakt stor utilfredsh­ed og gør, at mange borgere fortsat benytter den gamle bro i stedet. Det er en skam, men helt forventeli­gt.«

Faerre brugere end forventet

I sidste uge blev trafiktall­ene for broens første måned offentligg­jort, og de viste et fald i antallet af brugere på Kronprinse­sse Marys Bro. Mens 3.702 bilister dagligt tog turen over broen i uge 40, var tallet mandag i uge 44 faldet til 2.770.

Til sammenlign­ing krydsede 19.469 bili

 ??  ?? Det koster 14 kr. at krydse Kronprinse­sse Marys Bro, hvis bilen vejer under 3.500 kilo.Almindelig­e personbile­r må fortsat benytte den gamle Kronprins Frederiks Bro, der er gratis. Arkivfoto: Jens Dresling
Det koster 14 kr. at krydse Kronprinse­sse Marys Bro, hvis bilen vejer under 3.500 kilo.Almindelig­e personbile­r må fortsat benytte den gamle Kronprins Frederiks Bro, der er gratis. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark