Jyllands-Posten

Ørsted og Novo trak C25 taet på rekord

-

Ørsted og Ambu strittede i hver sin retning fredag, hvor en stigning til svaervaegt­eren Novo Nordisk sendte C25-indekset taet på rekord.

Det danske eliteindek­s lukkede 1 pct. højere i 1.195,87 og dermed blot et mulehår fra lukkerekor­den på 1.196,67, der blev sat tilbage i november 2017.

Novo Nordisk bidrog med med en gevinst på 2,6 pct. til 389 kr., efter at investerin­gsbanken Carnegie løftede sit kursmål for aktien til 470 kr. fra 420 kr. Banken gentog desuden anbefaling­en ”køb”.

Stor appetit på Ørsted

Interessen for Ørsted hang sammen med, at storaktion­aeren Seas-NVE endelig som varslet har skilt sig af med en stor aktiepost. I alt 9,53 mio. aktier i energisels­kabet er solgt til 560 kr. stykket gennem en såkaldt accelerere­t bookbuildi­ng.

»Den her ”placing” har vaeret ventet, da Seas-NVE allerede i forbindels­e med købet af Radius fra Ørsted var ude at sige, at en del af finansieri­ngen skulle komme fra salg af en del af deres Ørsted-aktier. Jeg forestille­r mig egentlig, at rigtigt mange af dem, der har haft lyst til at købe Ørsted, bare har ventet på aktiesalge­t,« siger aktierådgi­ver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Også den relativt lave rabat på aktiesalge­t på lige under 3 pct. sammenlign­et med slutkursen torsdag vidnede om god interesse.

»Vi kan sagtens se højere rabatter på ”placing” som den her, så også det vidner om, at der er mange, der har ventet på, at den skulle komme,« siger Martin Munk.

Pres på Ambu

I bunden af markedet endte Ambu 5,3 pct. lavere i 100,50 kr.

En høring torsdag hos de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder tegnede et nuanceret billede af smittefare­n med farlige bakterier i forbindels­e med kikkertund­ersøgelser og gav ikke en entydig opbakning til engangsduo­denoskoper, som Ambu er på vej med.

Grundigere rengøring af de traditione­lle endoskoper, der kan bruges igen og igen, blev også naevnt som en løsning.

Ifølge DNB-analytiker Jesper Ingildsen kan konklusion­erne fra mødet tolkes begge veje, og nogle kan have håbet på mere specifikke meldinger til fordel for Ambu.

Børshuse justerer på stribe

Et hav af analyseaen­dringer praegede i øvrigt handlen fredag.

Saerligt Vestas var i rampelyset efter et flot regnskab torsdag morgen, der sendte aktien til vejrs og siden udløste en raekke analyseaen­dringer.

Torsdag steg aktien 11 pct., og fredag lagde Vestas yderligere 3,7 pct. til kursen og lukkede i 624,40 kr.

Hos Deutsche Bank har regnskabet fra Vestas betydet en løftet anbefaling til ”køb” fra ”hold”. Modsat mener Handelsban­ken, at den store kursstigni­ng efter regnskabet bør benyttes som anledning til at hive stikkene hjem.

Her er anbefaling­en saenket til ”saelg” fra ”hold”.

ISS kravler langsomt tilbage

Servicesel­skabet ISS kravlede fredag tilbage oven på nedjusteri­ngen onsdag, der kappede en femtedel af markedsvae­rdien. Aktien steg 4 pct. til 151,30 kr. efter en gevinst på 0,2 pct. torsdag.

Efter regnskabet har Goldman Sachs haevet sin anbefaling af ISS til ”neutral” fra ”saelg”.

Opjusterin­g fra SAS

Uden for C25 steg SAS-aktien 8,7 pct. til 12,38 kr. Flyselskab­et har haft bedre trafik i de seneste måneder, end selskabet umiddelbar­t selv havde budgettere­t med. Derfor løftes forventnin­gerne til hele årets resultat før skat og engangspos­ter.

SAS venter nu et overskud på den post på 700-800 mio. svenske kr. mod den tidligere forventnin­g om et ”positivt” resultat før skat og engangspos­ter.

Også ALK, der løftede sin prognose torsdag, var i god gaenge. Aktien steg 8,3 pct. til 1.724 kr. efter en stigning på 6 pct. torsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark