Jyllands-Posten

»Det kan godt vaere, at vi ser spøgelser«

Selv om Peter Binderup er Google-skeptiker, er han ikke så nervøs for, at hans sønner naeste år får udleveret Chromebook­s i skolen.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Det er ikke nødvendigv­is kun godt, at omkring 23.000 aarhusians­ke skolebørn fra naeste år får udleveret gratis Google Chromebook­s. Foraeldre bør tage imod tilbuddet med en vis skepsis, mener Peter Binderup, som er itarkitekt i Favrskov Kommune og far til to drenge i 5. og 7. klasse på Tranbjergs­kolen.

»Jeg er skeptisk over for skolesamar­bejdet med Google, men jeg er også nået til den erkendelse, at det er for sent at gøre noget ved det. Dog er jeg ikke bekymret for mine børns data,« siger Peter Binderup.

»Når man taenker på alle de sociale medier, børn gør brug af i dag, så er det bedste, jeg som foraelder kan gøre, at udstyre dem med en kritisk sans, når de begiver sig ud online.«

Han har forståelse for, at Aarhus Byråd har besluttet at benytte Googles platforme, fordi det er nemt og billigt.

»Jeg synes ikke, man kan klandre det lokale byråd. Der er nogle praktiske grunde. Det er uhyre nemt at erstatte en beskadiget eller stjålet Chromebook med en ny, og så kan man fortsaette, hvor man slap,« siger Peter Binderup og tilføjer:

»Det handler jo også om økonomi for Aarhus Kommune. En kommune har ikke ressourcer til at forhandle en databehand­lings-aftale med de helt store selskaber. Det bliver på deres praemisser. Hvis KL gik ind i det, ville der vaere noget mere vaegt bag.«

Et spørgsmål om tillid

Han erkender, at det handler om tillid, og at det i sidste ende er et spørgsmål om, hvilken af de store, internatio­nale it-selskaber man stoler mest på.

»Personligt havde jeg nok foretrukke­t, at man havde valgt Microsoft. Her er det de fysiske produkter, man gerne vil overtale forbrugern­e til at bruge på sigt. Med Google er jeg mere usikker. De har en tendens til at tilbyde mange ting gratis, men så er man lige pludselig selv produktet, viser al erfaring,« siger han.

»Desuden er jeg bekymret for Googles dominans på søgemaskin­e-området, for der kan de virkelig guide og påvirke folk mere, end man nok lige tror. Google er jo en stor handelspla­tform, så de har også en interesse i at promovere de kunder, som betaler mest i butikken,« mener Peter Binderup.

Han undgår så vidt muligt selv at bruge Google-produkter.

»Jeg vil gerne betale for services selv – f.eks. e-mail. Jeg har ganske vist en gmail-konto, men jeg betaler troligt 5 dollars for at have en anden mailudbyde­r end Google. Jeg bruger hverken Google docs eller Google drev. Om alternativ­et er vaerre eller bedre, skal jeg ikke kunne sige,« fortaeller han.

Beskyttet af aftale

Aarhus Kommune forsikrer, at elevernes data ikke kan blive misbrugt af Google, og Peter Binderup tror også, at alt andet vil vaere ødelaeggen­de for Googles forretning.

»Jeg tror, at der på skoleområd­e er så meget på spil for Google, at de ikke tør vaere ufine og udnytte de data, de får på det område. Så det kan også godt vaere, at vi ser flere spøgelser i det her, end der reelt er. Mit bedste råd er, at man ikke skal vaere så bekymret, men forholde sig sundt skeptisk.«

Ifølge digitalise­ringschef Ole Hersted Hansen, Børn og Unge, har Aarhus Kommune tillid til, at Google vil overholde den aftale, der er indgået, og dermed at Google ikke vil misbruge data fra Google Suite for Education.

»Vi har en juridisk bindende aftale i henhold til EU-lovgivning­en med Google om, at de oplysninge­r og data, som børnene laegger i vores Google-miljø, er vores, og der bliver de til enhver tid. Google må ikke anvende dem til andre formål som annoncerin­g, analyser eller videregive­lse,« siger Ole Hersted Hansen.

»Desuden har mange andre kommuner en aftale med

Google, så vi kan ikke forestille os, at Google ikke vil leve op til sine forpligtel­ser.«

Digitalise­ringschefe­n mener, at mange kritiske røster om Google primaert skyldes brugen af software-gigantens produkter i privat regi.

»Det har vaeret helt afgørende for os, at vi bygger et miljø op, hvor vi kan vaere fuldstaend­ig sikre på, at man kan arbejde trygt, og man ikke skal vaere nervøs for, at vores it-partner misbruger de oplysninge­r, som måtte vaere i miljøet,« siger Ole Hersted Hansen.

Lighed i uddannelse

Århus Laererfore­ning føler sig tryg ved de garantier, som

Aarhus Kommune har fået af Google imod misbrug af data.

Laererfore­ningen er positiv over for uddelingen af elevcomput­ere, fordi alle elever nu får tilbudt en computer ligesom alt andet undervisni­ngsmateria­le.

»Det er lighed i uddannelse. Alle børn får den samme mulighed for at have et redskab i undervisni­ngen,« siger naestforma­nd Dorthe Ryom Fisker.

Samtidig slipper laererne for at skulle forholde sig til forskellig­e typer computere i undervisni­ngen.

»Vi hører fra vores medlemmer, at det er frustreren­de i hverdagen, at eleverne sidder med forskellig­e redskaber, som ikke er lige opdaterede, så det kraever en meget it-kyndig laerer at få undervisni­ngen i gang. Forventnin­gen er, at når alle elever sidder med en Chromebook, så er det ikke laengere et tema, og det tekniske vil også vaere det samme,« siger hun.

 ??  ?? Peter Binderup, der er far til to drenge i hhv. 5. og 7. klasse, er skeptisk over for Googleprod­ukter og undgår så vidt muligt selv at bruge dem. Foto: Joachim Ladefoged
Peter Binderup, der er far til to drenge i hhv. 5. og 7. klasse, er skeptisk over for Googleprod­ukter og undgår så vidt muligt selv at bruge dem. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark