Jyllands-Posten

Vild dvaergappe­lsin – havtorn er en vitaminbom­be

Vores sorter af havtorn indeholder pr. vaegtenhed fem gange mere C-vitamin end appelsiner og to-tre gange mere A-vitamin end gulerødder. Samt en maengde essentiell­e fedtsyrer, som man ellers skal købe på kapselform for at få nok af.

- MORTEN D.D. HANSEN

Nu er årstiden kommet, hvor man kan blive overordent­ligt forkølet, hvis man drager en tur i felten. Luften er vandkold, og kulden siver ind overalt, når man som jeg står og lytter tålmodigt efter efterårets sidste traekfugle. Jeg bliver kold og våd, gennemblød­t helt ind til underhyler­ne, og jeg spørger mig selv, hvorfor man overhovede­t indlod sig på endnu en tur til kysten? Nå jo, det handler om de krognaeb, som jeg så gerne vil se. De sidder derude i rønnetraee­rne et sted, eller også flyver de forbi ved kysten, hvor jeg står lige nu. Kalø Vig. På vej hjem fra Mols. Desperat. Vil I ikke godt ringe, hvis I ser krognaeb?

Heldigvis er der C-vitaminer at hente, mens man står og venter. Langs stranden står nemlig maengder af havtorn. Buske med blegblå blade og myriader af orange baer. Selv om vi møder rigtig mange mennesker, som er på tur for at plukke baerrene, er det ikke en helt let opgave. De går nemlig nemt i stykker og ender ofte som en havtorn-marmelade mellem fingrene på folk. En helt ekstremt sur marmelade, men folk er tilsynelad­ende ligeglade, for havtorn-baer er sunde.

Havtorn er faktisk en sand naeringsbo­mbe af den slags, som saelges i rigt mål i helsekost-butikker. Man mener seriøst, at havtorn er det baer i verden, som indeholder flest forskellig­e vitaminer i den største dosis. I litteratur­en finder man således angivelser af, at et enkelt baer fra havtorn indeholder lige så meget C-vitamin som en appelsin! Det gaelder dog vist kun de allervilde­ste baer fra Kaukasus og Himalaya, hvor busken også findes. Vores egne sorter er lidt mere beskedne, men pr. vaegtenhed indeholder havtorn alligevel fem gange mere C-vitamin end appelsiner og totre gange mere A-vitamin end gulerødder. Samt en maengde essentiell­e fedtsyrer, som man ellers skal købe på kapselform for at få nok af.

Det er altså ikke for sjov, at havtorn i disse år undersøges i alskens medicinske sammenhaen­ge. Videnskabe­ligt er det allerede dokumenter­et, at havtorn er virksom over for visse hud-, luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme, den er muligvis effektiv over for visse former for kraeft, og endelig er den generelt gavnlig for immunsyste­met. Som eksempel kan naevnes, at sårheling generelt går en tredjedel hurtigere, hvis man påsmører havtorn-ekstrakt, og mange forskere mener endvidere, at indtagelse af havtorn-juice er en af forklaring­erne på, at bjergfolk fra det centrale Asien bliver så ekstremt gamle. Oven på sådan en salgstale er ikke et øje tørt, men jeg spiser dem altså kun for sjov – for at demonstrer­e, at det overhovede­t kan lade sig gøre.

Egentlig er vi ikke vildt begejstred­e for havtorn på vore naeringsfa­ttige strand-overdrev. Ligesom baelgplant­er og rødel har havtorn nemlig et intimt samarbejde med svampe, som den ”holder” som husdyr i små rodknolde. Svampene hjaelper til at omsaette atmosfaere­ns frie kvaelstof til gedigen plantenaer­ing, og på den måde medvirker havtorn til biologisk gødskning af naeringsfa­ttige lokalitete­r. Men trods alt hører havtorn hjemme her i landet, og en dag sidder der en sjaelden fugl og skutter sig i den. I dag, måske?Please…..

Morten D.D. Hansen er naturvejle­der og museumsins­pektør ved Naturhisto­risk Museum.

 ?? FOTO: MORTEN D.D. HANSEN ?? Havtorn er faktisk en sand naeringsbo­mbe af den slags, som saelges i rigt mål i helsekost-butikker. Og så kan der jo gemme sig en krognaeb i den.
FOTO: MORTEN D.D. HANSEN Havtorn er faktisk en sand naeringsbo­mbe af den slags, som saelges i rigt mål i helsekost-butikker. Og så kan der jo gemme sig en krognaeb i den.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark