Jyllands-Posten

Ny rapport får forsknings­ministeren helt op i det grønne felt

Det er slut med at skyde i øst og vest inden for den offentligt finansiere­de forskning og udvikling. Danmark skal tage patent på den grønne omstilling, mener regeringen.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Hvis danske politikere, uddannelse­schefer, forsknings­ledere og topchefer bliver vaekket om natten og krydsforhø­rt om landets innovation­sstrategi, må de ikke vaere i tvivl om, hvad ambitionen er bag den skyhøje offentlige investerin­g i forskning og udvikling på 20 mia. kr. om året.

Derfor bør Danmark officielt gøre den grønne omstilling til målet for de fleste initiative­r på innovation­sområdet, så vi specialise­rer os langt mere inden for ét forretning­sfelt i stedet for at sprede initiative­rne alt for meget.

Det foreslår uddannelse­sog forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen nu forud for offentligg­ørelsen af en internatio­nal rapport om Danmarks innovation­sevne. Den 120 sider lange rapport er udfaerdige­t af et ekspertpan­el med cheføkonom Christian Ketels fra konsulenth­uset Boston Consulting Group i spidsen og rummer en god og en dårlig nyhed.

Den gode nyhed er, at Danmark på mange måder er et foregangsl­and inden for forskning og udvikling målt i vores øremaerked­e midler og megen fokus på videninnov­ation.

Talrige udfordring­er

Den dårlige nyhed er, at vi får alt for lidt ud af det rent forretning­smaessigt, hvilket isaer afspejler sig i, at salget af nye produkter kun udgør en lille andel af det danske erhvervsli­vs omsaetning sammenlign­et med mange andre lande i EU.

Det får ekspertpan­elet til at opliste en stribe udfordring­er i rapporten, der formelt set overdrages til uddannelse­sog forsknings­ministeren på mandag.

Danmark er i høj grad afhaengigt af få forsknings­tunge selskaber inden for isaer life science, hvor samspillet med små firmaer og ivaerksaet­tere er begraenset.

De globale økonomiske trends gør det løbende svaerere at tiltraekke og fastholde innovative aktivitete­r i Danmark.

Danmarks innovation­sevne er de seneste år blevet forvaerret på en stribe parametre, mens EU omvendt har forbedret sig.

Danmarks

fremragend­e forsknings­resultater fører i utilstraek­kelig grad til en kommerciel innovation, hvilket først og fremmest gør sig gaeldende hos ivaerksaet­tere og SMV’ere.

På den baggrund rummer rapporten 10 anbefaling­er, såsom at regeringen bør afstemme forventnin­gen med universite­terne, definere forskerpar­kers funktion tydeligere, skabe et større samspil mellem offentlige og private fonde, oprette et tvaerminis­terielt udvalg, bruge offentlige indkøb målrettet og udnytte styrkeposi­tionerne inden for eksempelvi­s designtaen­kning.

Ekspertpan­elet – der blev nedsat af den forrige regering og har indsamlet data på to studieture i foråret – bevaeger sig imidlertid også ud over sit eget kommissori­um ved kraftigt at opfordre Danmark til at vedtage en samlet innovation­sstrategi med et klart mål og dermed fokusere indsatsen mere.

»Strategien bør tage udgangspun­kt i Danmarks eksisteren­de styrker og svagheder kombineret med muligheder­ne og truslerne på det globale marked,« skriver cheføkonom i Boston Consulting Group Christian Ketels i rapporten og forklarer, at mangel på handling kan føre til tabte muligheder og styrkeposi­tioner.

Af samme grund er uddannelse­sog forsknings­ministeren helt oppe i det grønne felt allerede inden den formelle modtagelse af rapporten.

»Jeg er ikke saerlig overrasket over konklusion­en, for det flugter utrolig godt med, hvad jeg synes, at vi som land bør gøre i de kommende år. Nemlig at fokusere på den grønne omstilling både i vores forskning, i vores innovation og i vores virksomhed­er,« forklarer Ane HalsboeJør­gensen.

Hun peger på, at energi og baeredygti­ghed i forvejen er en dansk styrkeposi­tion i en situation, hvor verden befinder sig på et kritisk stadie. Derfor er der masser af momentum på det felt for vores forretning­er.

»Det er jo overvaelde­nde, at det danske erhvervsli­v i så høj grad er parat til at tage ansvar for den grønne omstilling på tvaers af brancher. Derfor skal politikern­e selvfølgel­ig understøtt­e det,« siger ministeren.

Lakmusprøv­e

For et par dage siden lykkedes det hende at få alle Folketinge­ts partier med til at øremaerke tre fjerdedele af forsknings­reserven på knap 2 mia. kr. til grøn omstilling. Det er at betragte som en lakmusprøv­e for forslaget om en samlet innovation­sstrategi, mener Ane Halsboe-Jørgensen.

»Det giver mig en tro på, at et bredt flertal tør saette en retning. For når vi diskuterer klima- og forsknings­politik, kraever det langsigted­e strategier, så det handler om at sikre erhvervsli­vet noget stabilitet og en retning, der ikke bare aendrer sig fra valg til valg,« lyder det.

I lighed med ministeren betegner landets største erhvervsor­ganisation, DI, den grønne omstilling som »en braendende platform« og et helt oplagt indsatsomr­åde.

»Det er bare vigtigt, at man ikke smører investerin­gerne bredt ud under daekke af en grøn overskrift, men målretter dem de områder, hvor de gør størst gavn,« siger DI’s forsknings­politiske chef, Mette Fjord Sørensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark