Jyllands-Posten

Ustabilt demokrati tvinger Nykredit på børsen

Risiko for uro i ejerkredse­n i den vigtige finanskonc­ern skal have et solidt modspil fra en plads i kurslister­ne.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Der kan vaere mange grunde til at ligge søvnløs om natten. Isaer hvis man har det overordned­e ansvar for en af de vigtigste finansiell­e koncerner i Danmark. Der er den stadig stigende regulering, der på mange måder fanger topledelse­n i en spaendetrø­je. Der er også de negative renter, der udhuler hele modellen bag enhver udlånsforr­etning. Der er truslen fra den teknologis­ke udvikling, hvor de digitale fintech-virksomhed­er har formået at rejse milliardbe­løb for at udfordre de traditione­lle aktører på deres mest lukrative aktivitete­r.

Men hvis man er formand for Nykredit eller Nykredits hovedaktio­naer, det foreningsk­ontrollere­de Forenet Kredit, kan det vaere helt andre tanker, der fylder. Som en demokratis­k ledet forening er magten over Forenet Kredit en flygtig størrelse.

Den etablerede magtelite med Egmont-chefen Steffen Kragh og økonomipro­fessor og bestyrelse­sformand Nina Smith i spidsen skal finde en delikat balancegan­g, som styringen af realkredit­foreningen kraever. Der er demokratis­ke spilleregl­er, der skal følges, men der er også et stort ansvar for en samfundsny­ttig opgave, der er med til at sikre danskere i hele landet nogle af verdens billigste boliglån.

Den største udfordring i Forenet Kredit og derfor i Nykredit er, at der ingen staerke ejere – eller rettere medlemmer er. Deres økonomiske incitament til at deltage aktivt i valget af medlemmer til repraesent­antskabet og dermed indirekte til bestyrelse­rne i Forenet Kredit og Nykredit er begraenset. Det betyder, at valgdeltag­elsen er lav, og det ligner unaegtelig­t en farce af et demokrati, hvis engagement­et er så udvisket, at det er bestyrelse­n, der skal finde og opstille kandidater til repraesent­antskabet.

Et så svagt demokrati åbner paradoksal­t en ladeport for, at andre kan tage magten over en af landets største formuer.

Det kan vaere fristende for eksempelvi­s foreningen Demokratis­k Erhvervsne­tvaerk, der ser det som sin fornemste opgave at fastholde netop demokratis­k kontrol over de foreningsk­ontrollere­de og andelsejed­e virksomhed­er og udbrede ejerskabsf­ormen til større dele af erhvervsli­vet. Et nyt regime vil kunne vende op og ned på alle strategier og sende både Forenet Kredit og Nykredit i helt andre retninger. Det kunne eksempelvi­s vaere et salg af Nykredits bankforret­ning.

Det er der nødvendigv­is ikke noget galt i, så laenge de demokratis­ke spilleregl­er respektere­s. Men der pålaegger Forenet Kredit en stor forpligtel­se til at få demokratie­t til at virke under rimelige vilkår for både at kunne stille op og for at kunne stemme.

Det giver sig selv, at alt for lave stemmeproc­enter åbner op for, at selv meget små fraktioner vil kunne tilrane sig forholdsvi­s stor magt.

Det vil ikke kun betyde bedre muligheder for at kunne stille op til valget til repraesent­antskabet, men også gøre det nemmere at stemme. Digitale valg ligger lige til højrebenet. Naeste store test er valgene til store dele af repraesent­antskabet i marts naeste år.

Derfor skal arbejdet med at moderniser­e ledelsessy­stemerne i Nykredit-koncernen fortsaette. Men det er vigtigt i alle diskussion­er om at få medlemsdem­okratiet i Forenet Kredit til at fungere, at Nykredits tarv som virksomhed også beskyttes. Der er al mulig grund til at udbygge den uafhaengig­e ledelse af Nykredit for at sikre en kompetent og profession­el styring, der ikke er plaget af flygtige politiske saerintere­sser. Tilgangen af fem pensionska­sser som nye storaktion­aerer er et skridt på vejen. Naeste skridt bør vaere en separat børsnoteri­ng, der vil balancere ejerskabet mellem krav om tilfredsst­illende økonomiske resultater på kort sigt og hensynet til foreningen­s langsigted­e interesser i et solidarisk realkredit­system for hele Danmark.

Et så svagt demokrati åbner paradoksal­t en ladeport for, at andre kan tage magten over en af landets største formuer.

En børsnoteri­ng er ingen nem øvelse, da det kan saette de lave bidragssat­ser under mere pres for at skabe luft under aktiekurse­n. Det vil også give en direkte finansieri­ngskilde i aktiemarke­det til at købe de banker, der saelger koncernens realkredit­lån, hvis de udsaettes for uinvitered­e overtagels­esforsøg. Det vil styrke Nykredit i konkurrenc­en mod de tre andre finanssupe­rmarkeder for at bevare selvstaend­igheden. Det siger sig selv, at et ustabilt medlemsdem­okrati i Forenet Kredit skal have et staerkt modspil.

Det er i det kombinered­e ejerskab med Forenet Kredit som kontroller­ende hovedaktio­naer, at en effektiv vekselvirk­ning mellem stabilitet og udvikling kan findes.

Men når det kommer til bundlinjen, må konklusion­en vaere, at Forenet Kredit er til for Nykredit – og ikke omvendt.

er virksomhed­sredaktør på Finans, fhv. erhvervsre­daktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark