Jyllands-Posten

Fraekt budskab skal holde fulde folk fra vandet

Folk i nattelivet skal passe på hinanden, så våde byture ikke ender med drukneulyk­ker. Naeste år opsaettes termiske kameraer.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Pas på, ikke bare på dig selv, men også på hinanden.

Det er budskabet fra Aarhus Kommune, Østjylland­s Brandvaese­n og byens restaurant­er i en ny kampagne, ”Hvor våd skal jeres bytur vaere?”, som netop er blevet skudt i gang og skal gøre sit til, at våde byture og julefrokos­ter ikke ender med, at folk falder i vandet og i vaerste fald drukner.

»Det er en forlaengel­se af en samlet indsats med at højne og styrke sikkerhede­n på havneområd­et og ved åen,« siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V).

»Vi går ind i den mørke tid nu og ønsker at saette fokus på, at man har et ansvar for at passe på sig selv og hinanden. Det er en lidt fraek kampagne med billedet på plakaten af et par, der står på kanten ved havnen. Men det er et meget klart budskab, og forhåbentl­ig får den nogle til at sørge for, at en kammerat, der har fået lidt for meget at drikke, kommer sikkert hjem.«

5 Aldrig alene

Det er også det med at have et faelles ansvar, som projektche­f Lone Mossin, Østjylland­s Brandvaese­n, haefter sig ved. Hendes budskab er, at man ikke må gå alene.

»Kampagnen er en reminder om, at ingen skal faerdes alene, hvis de er berusede. Når vandet er så koldt, som det er ved at blive nu, har man ikke ret mange minutter til at redde sig selv, så man er afhaengig af, at der er nogen, der kan løbe efter en redningskr­ans. Der skal handles med det samme,« siger hun.

»Erfaringer fra udlandet viser, at disse kampagner hjaelper. Hvis vi bare kan få nogle til at passe bedre på hinanden, kan vi måske forhindre flere dødsfald. Det ville vaere helt fantastisk.«

Brandvaese­net har stadig problemer med, at redningskr­anse forsvinder.

»Vi tjekker hver eneste uge, for de er vigtige. Hvis du er faldet i vandet og får en redningskr­ans omkring dig, bliver du i overfladen, og så kan vores dykkerbere­dskab hurtigt lokalisere folk og traekke dem op. Hvis vi først skal til at dykke efter dem, løber tiden.«

Termiske kameraer

Naeste år får redningsfo­lkene hjaelp af termiske kameraer, som skal saettes op på den straekning, hvor der faerdes flest mennesker i nattelivet – isaer langs åen og ved Dokk1. Ved årets budgetforh­andlinger blev der sat 1,9 mio. kr. af til det projekt. De skal supplere bl.a. 71 selvlysend­e redningsst­iger, ligesom der kommer hegn visse steder, siger Bünyamin Simsek, der understreg­er, at det ikke er hele havneområd­et, der bliver hegnet ind.

Østjylland­s Brandvaese­n har siden 2017 rykket ud med sit dykkerbere­dskab 23 gange.

 ??  ?? Formålet med kampagnen er at få gaesterne i nattelivet til at vaere opmaerksom­me på hinanden i nattelivet og ikke lade berusede gå alene ud i natten. Foto: Aarhus Kommune
Formålet med kampagnen er at få gaesterne i nattelivet til at vaere opmaerksom­me på hinanden i nattelivet og ikke lade berusede gå alene ud i natten. Foto: Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark