Jyllands-Posten

Hjemlande gør det svaert at sende migranter retur

Blot hver fjerde EU-betalte flysaede til hjemsendel­se af migranter blev brugt sidste år. Mangel på samarbejde med migrantern­es hjemlande gør det svaert for Europa at komme af med dem.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Sidste år betalte EU-landene for mere end 55.000 flysaeder til at sende migranter uden opholdsgru­ndlag retur til deres hjemlande. Da året var gået, havde der siddet migranter på 22 pct. af pladserne. En del af de øvrige blev brugt på ledsagende politi og laeger – resten stod tomme.

De mange halvtomme fly ud af Europa er resultatet af en stor modstand i migrantern­es hjemlande mod at tage imod egne statsborge­re.

Det fremgår af en ny rapport fra Den Europaeisk­e Revisionsr­et, der har set naermere på, hvad der bremser de hjemsendel­ser, som de europaeisk­e regeringer har forsøgt at give høj prioritet, siden migrantkri­sen begyndte i 2015.

»Manglen på samarbejde med hjemlanden­e er et centralt og afgørende punkt for den problemsti­lling,« siger den ansvarlige for rapporten, Leo Brincat.

I rapporten beskrives konkret, hvordan en raekke lande som Marokko,

Grafik:ThorgerdBr­oni Algeriet og Tunesien opstiller så svaere betingelse­r og krav for at tage egne statsborge­re retur, at det i nogle tilfaelde »ikke er muligt« at gennemføre hjemsendel­serne. I Algeriet udstedes eksempelvi­s rejsedokum­enter, der kun er gyldige i 24 timer, hvilket ikke er tid nok til en hjemsendel­se.

Et andet problem er ifølge Leo Brincat, at en aftale om ulandsbist­and, handel og migration, som EU har indgået med bl.a. 48 lande i Afrika, slet og ret bliver brudt af modparten.

»Cotonou-aftalen, der understreg­er landenes pligt til at tage imod deres egne borgere, når de ikke har ret til at vaere i Europa, bliver ikke overholdt,« siger han.

»Hvis landene ikke overholder de aftaler, vi indgår, må vi smaekke pengekasse­n i eller stoppe med at udstede visa til deres indbyggere. Vi skal ikke finansiere lande, der gør os til grin,« siger medlem af Europa-Parlamente­t Peter Kofod (DF).

Samarbejde­t mellem EU-landene fungerer ifølge rapporten heller ikke optimalt, fordi landene ikke udveksler oplysninge­r.

I Danmark opgjorde Rigspoliti­et sidste år antallet af afviste asylsøgere udsendelse­sposition til 1.146.

Udlaending­eminister Mattias Tesfaye skriver i en mail, at revisionsr­ettens konklusion­er »peger på praecis de problemer, som vi og andre EU-lande har påpeget gennem flere år«:

»Der er for mange udlaending­e, der ikke rejser hjem, når de ikke har ret til at vaere her i landet. Eller hvor hjemlandet ikke vil acceptere, at de vender hjem. Det har vi i regeringen et stort fokus på både herhjemme og i EU.« i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark