Jyllands-Posten

Støjskanda­le med kampfly har kostet over en halv mia. kr.

Dyrere støjisoler­ing af norske traehuse er en del af forklaring­en på, at Danmark skal bruge mindre end Norge på kompensati­on til kampflynab­oer, siger minister.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Skandalen om støjen fra Danmarks nye F-35-kampfly har nu kostet staten en uforudset ekstraregn­ing på over en halv mia. kr.

Først måtte Forsvarsmi­nisteriet sidste år med et opsigtsvae­kkende skridt flytte hele det store F-35-terminalan­laeg på Flyvestati­on Skrydstrup til en anden placering pga. omfattende problemer med støj, som blev afdaekket i JyllandsPo­sten. Den manøvre medførte en ekstraregn­ing på 260 mio. kr., fordi der bl.a. skal bygges nye bygninger.

Fredag indgik partierne bag indkøbet af de 27 nye kampfly en ny aftale om at bruge yderligere 250 mio. kr. til opkøb og støjsikrin­g af huse, som rammes af larmen fra F-35-kampflyet. Aftalen står i skaerende kontrast til, at den davaerende forsvarsmi­nister, Peter Christense­n (V), for tre et halvt år siden i et svar til Folketinge­t afviste, at det ville blive nødvendigt at støjsikre eller eksproprie­re boliger pga. F-35-støj.

S-regeringen er sammen med V, R, DF, K og LA blevet enige om en model, der sikrer støjkompen­sation til over 1.600 støjramte boliger.

Ejerne af de 117 mest støjbelast­ede huse, som ligger i en såkaldt rød zone, kan vaelge mellem enten støjisoler­ing eller 140.000 kr. i støjkompen­sation. De får også et tilbud, som gaelder i 10 år, om, at staten opkøber deres huse. I de øvrige ca. 1.500 ejendomme i en såkaldt gul zone, hvor støjen er mindre, bliver ejerne tilbudt enten støjisoler­ing eller 70.000 kr. til støjkompen­sation.

Forsvarsmi­nister Trine Bramsen er tilfreds med aftalen, som hun betegner som »retfaerdig og ambitiøs«. Hun oplyser, at modellen ligner den i Norge, som også har købt F-35-fly, og at pengene tages inden for det samlede kampflybud­get.

Trine Bramsen, Norge har brugt 1 mia. kr. på støjsikrin­g og opkøb. Hvordan kan vi gøre det til en fjerdedel af prisen i Danmark?

»Den store forskel er bebyggelse­staetheden, og så er der mange traehuse i Norge, og de er dyrere at støjsikre. Men kriteriern­e for, hvornår man får støjsikrin­g, går på flere parametre laengere end i den norske model,« siger Trine Bramsen.

Hvordan kan det lade sig gøre, at din forgaenger, Peter Christense­n, for tre år siden kunne sige, at der skulle bruges 0 kr., og nu skal der bruges en kvart mia. kr.? »Med de analyser, som jeg har fået forelagt af støjbilled­et, synes jeg ikke, at det er urimelige ønsker, der er kommet fra borgerne taet på flyvestati­onen. Det er baggrunden for, at jeg har lavet denne kompensati­onsmodel,« siger Bramsen, der påpeger, at modellen er markant større end den model, som den tidligere regering havde lagt på bordet.

»Jeg synes, at vi straekker os rigtig langt for at sikre, at vi er gode naboer. Alle tidligere udspil har i varierende grad ligget et godt stykke under 100 mio. kr.«

Borgere i foreningen Flyvestati­on Skrydstrup­s Naboer har kritiseret, at politikern­e ikke har imødekomme­t krav om erstatning for vaerditab på ejendomme. Selv om boligerne støjisoler­es, vil det ifølge foreningen ikke kompensere for, at husene falder så kraftigt i vaerdi pga. af de nye fly, at nogle borgere bliver teknisk insolvente.

Ifølge Trine Bramsen er der blevet lavet en juridisk vurdering, som siger, at Forsvaret ikke er erstatning­spligtigt for bl.a. vaerditab.

»Hvis nogle borgere er uenige i den juridiske vurdering, der foreligger, har de alle muligheder for at gå til domstolen,« siger hun.

De første F-35-fly kommer til Danmark i 2023.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark