Jyllands-Posten

Udenlandsk­e eksperter smider mundkurven i mastesagen

- NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Internatio­nalt konsulenth­us skrev, at det var teknisk muligt at undgå vestjyske master og luftlednin­ger, hvis der blev afsat de nødvendige penge. Nu aendrer firmaet forklaring til, at det vil kraeve »ubegraense­de ressourcer«.

De udenlandsk­e eksperter, der har undersøgt den vestjyske højspaendi­ngslinje, skifter nu forklaring i sagen.

I 2018 blev ekspertern­e fra det internatio­nale konsulentf­irma WSP hyret til at foretage en uvildig vurdering af projektet, som havde udløst store lokale protester. Det statslige selskab Energinet havde nemlig konkludere­t, at maksimalt 15 pct. af den 170 km lange forbindels­e kan laegges i jorden.

Laengere jordkabler er ikke teknisk muligt og kan kompromitt­ere forsynings­sikkerhede­n, vurderede Energinet, der har ansvaret for rygraden i det danske elnet.

Men vestjyder og naboer protestere­de så højlydt over udsigten til luftlednin­ger, der skal haenge på 438 rundetårns­høje master, at den davaerende minister, Lars Chr. Lilleholt (V), bad om en uvildig vurdering fra »udenlandsk­e eksperter«.

Konsulenth­uset udkom med sin rapport og skrev i hovedkonkl­usionen, at det var enig med Energinet, forudsat at forbindels­en skulle stå klar i 2023 og leve op til en bestemt definition af »teknisk muligt«.

Men som Jyllands-Posten har afdaekket, gemte der sig en anden pointe på de bagerste sider i rapporten, som aldrig kom frem, selv om minister, partier og myndighede­r fastslog, at de ønskede at nedgrave mere.

På side 39 af 51 blev det noteret, »at regningen i sidste ende betales af elforbruge­rne«, og at »indtil videre lader det ikke til, at der har vaeret en vurdering af, hvad den danske offentligh­ed er parat til at betale for at undgå luftlednin­gerne«.

»Det er WSP’s opfattelse, at alle de tekniske alternativ­er er teknisk mulige med de fornødne investerin­ger. Derfor bør Energistyr­elsen og Energinet rådføre sig med offentligh­eden, med henblik på hvor meget elforbruge­rne vil vaere villige til at lade elregninge­n stige for at undgå luftlednin­gerne,« skrev konsulenth­uset, der har hovedsaede i Canada, og som omtaler sig selv som »et af verdens førende« firmaer.

Den forklaring vil WSP nu gerne aendre. I en mail til Jyllands-Posten skriver firmaet, at saetningen »ville have stået klarere, hvis den blev aendret til, at alle de tekniske alternativ­er kunne vaere mulige med ubegraense­de ressourcer (af tid og budget)«.

WSP skelner i sit nye svar mellem, hvad der er technicall­y possible og technicall­y feasible – eller oversat til dansk: teknisk muligt og teknisk ladsiggørl­igt.

»Mens nogle løsninger kunne vaere teknisk mulige med ubegraense­de ressourcer, så er teknisk ladsiggørl­ige løsninger dem, der kan lade sig gøre inden for tidsbegrae­nsningerne for at øge netvaerket­s kapacitet og rimelige omkostning­er,« skriver WSP.

Konsulentf­irmaet tilføjer, at det »ikke anbefaler« en »fuldt underjordi­sk løsning«, fordi det er for risikabelt:

»Hvis forstaerkn­ingen (af elnettet, red.) skal ske i rette tid for at nå forbindels­ens tidsplan uden risiko for det eksisteren­de netvaerk, så er den fremlagte løsning med luftlednin­ger den teknisk ladsiggørl­ige løsning.«

Styrelse tillader nu kontakt

Jyllands-Posten forsøgte allerede i oktober at få et interview med Anna Ferguson, der er power systems director i WSP og stod for at skrive en stor del af rapporten. Hun ville i første omgang gerne udtale sig, men måtte senere afslå, fordi »Energistyr­elsen har bedt om, at jeg ikke stiller op til interview«.

Hvis det var et profession­elt firma, stod de fast på det, de havde skrevet. Nu siger det sikkert bare det, de er blevet bedt om. Jesper Rødgaard Madsen, kommende nabo til højspaendi­ngsledning­erne

Men efter de første artikler blev offentligg­jort, ville WSP alligevel gerne udtale sig. Som firmaet skrev i en sms:

»Energistyr­elsen tillader nu kontakt.« Energistyr­elsen stod for udbuddet, som WSP vandt, og skulle også fungere som bindeled mellem Energinet og konsulentf­irmaet for at sikre, at rapporten var uvildig, og at Energinet »udelukkend­e leverede tekniskfag­ligt input og ikke kunne påvirke WSP’s konklusion­er og vurderinge­r«.

Men som Jyllands-Posten også har afdaekket, bad Energinet direkte om at få rettet bestemte passager, hvor WSP åbnede for alternativ­e løsninger, der kunne laegges i jorden. Som konsulentf­irmaet skrev dengang:

»Vi har taget højde for Energinets kommentare­r i videst muligt omfang, og vi har revideret konklusion­erne.«

Energistyr­elsen fastholder, at rapporten er uvildig, og at rettelsern­e blev foretaget, fordi WSP blev »klogere« efter et møde og en teknisk gennemgang med Energinet.

WSP skriver selv, at rettelsern­e skyldes, at »vores forståelse blev forbedret betydeligt, efter vi fik yderligere, detaljered­e tekniske informatio­ner« fra Energinet.

»Vores endelige rapport blev opdateret for at afspejle den ekstra baggrundsi­nformation,« oplyser firmaet, som fastholder, at dets rapport er en »uafhaengig vurdering foretaget af tekniske eksperter«:

»Energistyr­elsen stod for processen og gav

Energinet mulighed for at gennemse den endelige rapport for at sikre, at WSP’s forståelse af baggrundsi­nformation­en var korrekt,« skriver WSP.

Alt imens venter familien Rødgaard Madsen på masterne og ledningern­e, der skal passere taet forbi deres nybyggede hus, som de har specialind­rettet til deres handicappe­de søn. Jesper Rødgaard Madsen mener, at de udenlandsk­e eksperters trovaerdig­hed er vaek efter de skiftende forklaring­er.

»Jeg kan kun ryste på hovedet. Hvis det var et profession­elt firma, stod de fast på det, de havde skrevet. Nu siger de sikkert bare det, de er blevet bedt om,« siger han.

Klima- og energimini­ster Dan Jørgensen har indkaldt til en eksperthør­ing om sagen. Den holdes torsdag den 21. november på Christians­borg kl. 10-13.

 ??  ?? Jyllands-Posten har afdaekket, at Energinet har bedt det canadiske konsulenth­us WSP om at rette bestemte passager i sin rapport, som var bestilt til at vaere uvildig. Foto: Casper Dalhoff
Jyllands-Posten har afdaekket, at Energinet har bedt det canadiske konsulenth­us WSP om at rette bestemte passager i sin rapport, som var bestilt til at vaere uvildig. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark