Jyllands-Posten

Professor åbner for, at master kan undgås

En langsigtet strategi kan åbne for alternativ til vestjyske luftlednin­ger, siger en professor, der opfordrer til at saette det planlagte projekt på pause.

- NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Endnu en professor åbner for, at det er muligt at undgå de vestjyske luftlednin­ger og 438 højspaendi­ngsmaster, der bliver 35 meter høje og 37 meter brede.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t, peger på en såkaldt jaevnstrøm­sløsning.

»Det kan vaere en god idé,« siger han. En jaevnstrøm­sforbindel­se kan laegges i jorden eller i havet. Det er f.eks. tilfaeldet med Viking Link, der haenger sammen med den vestjyske linje, og som består af 770 km kabel, der skal gå mellem Danmark og Storbritan­nien.

Skal en jaevnstrøm­sløsning kunne lade sig gøre i Vestjyllan­d, kraever det, at det igangvaere­nde projekt saettes på pause, lyder det fra Brian Vad Mathiesen.

»Man er nødt til at udsaette det og lave et bedre beslutning­sgrundlag. Både Viking Link og vestkystle­dningerne skal granskes meget grundigere, inden der kan saettes en spade i jorden,« siger han.

Mener du, at der kan laves en løsning i jorden med jaevnstrøm?

»Ja, det mener jeg godt, at der kan. Men det kraever en større national strategi for de kommende år. Hvor kommer vindmøllep­arkerne? Hvor skal de sluttes til? Hvor skal strømmen transporte­res hen? Skal Viking Link bygges? Er der alternativ­er? Det kraever en samlet plan, der ser 10-15 år frem.«

Energinet mener ellers ikke, at jaevnstrøm vil vaere pålidelig?

»Har de regnet på det og undersøgt en virkelighe­d, hvor det er nødvendigt? Det har de jo ikke. Der har aldrig vaeret alternativ­er.«

Dyrt og svaert, men muligt

Energinet har foreslået, at den 170 km lange forbindels­e etableres med 85 pct. luftlednin­ger og 15 pct. jordkabler, der skal transporte­re 400 kilovolt vekselstrø­m fra Holstebro til den dansk-tyske graense. Det står til at koste 3,3 mia. kr.

Vekselstrø­m vil ifølge Energinet skabe store problemer i elnettet, hvis lange straekning­er laegges i jorden. Det vil f.eks. øge den elektriske støj i nettet, hvilket kan forkorte levetiden på forbrugern­es apparater.

Det er bl.a. derfor, at danske eksperter peger på en jaevnstrøm­sforbindel­se som alternativ til de vestjyske luftlednin­ger, sådan som to professore­r tidligere har gjort i Jyllands-Posten. De understreg­ede, at det er teknisk muligt, men at det vil blive meget dyrt, meget svaert og tage år at udvikle en jaevnstrøm­sløsning.

Claus Leth Bak, professor ved Aalborg Universite­t, forklarede, at teknologie­n er »både teknisk moden, driftssikk­er og god«:

»Det vil igen blive meget dyrere og tage laengere tid, men det vil man kunne. Den kan graves ned eller laegges i havet. Det er en kendt teknologi, som bruges alle steder i verden,« sagde han.

Energinet anslår, at en jaevnstrøm­sforbindel­se kan koste 11,5 mia. kr., men vurderer, at »det vil gøre driften af elnettet uhyre kompleks og føre til, at risikoen for fejl i nettet stiger betydeligt«.

Mange vestjyder har spurgt, hvorfor forbindels­en ikke laegges i havet langs kysten. Energinet har afvist den mulighed, fordi det »ville kraeve en så kompleks styring, at løsningen ikke er realistisk at gennemføre i dette projekt«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark