Jyllands-Posten

Diplomats vidneudsag­n er dårligt nyt for Trump

Eksambassa­dørs dramatiske beretning i tvtransmit­teret høring fik Donald Trump til at forløbe sig på Twitter.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

»Den tidligere amerikansk­e ambassadør, kvinden, var en dårlig nyhed,« lød det i telefonsam­talen. »Hun kommer til at gå gennem nogle ting.«

Det er ikke et replikskif­te fra Martin Scorseses nye gangsterfi­lm ”The Irishman”, der netop har haft amerikansk premiere – det er USA’s praesident­s karakteris­tik af sin tidligere udsending i Kiev i en telefonsam­tale med Ukraines nyvalgte leder i juli i år.

Fredag optrådte den omtalte »dårlige nyhed«, Marie Yovanovitc­h, der har arbejdet 33 år for det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium og første gang blev udpeget som ambassadør af republikan­eren George W. Bush, i en offentlig høring i Kongressen.

Her praesenter­ede hun et forurolige­nde billede af en amerikansk politik i Ukraine drevet uden om de officielle kanaler – og mere generelt af en demoralise­ret og politisk ineffektiv amerikansk udenrigstj­eneste.

»Hun kommer til at gå gennem nogle ting. Det lød ikke godt. Det lød som en trussel,« sagde Marie Yovanovitc­h om Trumps udtalelser i samtalen med Volodimir Zelenskij.

På det tidspunkt var Marie

Yovanovitc­h allerede tilbage i USA, efter hun var blevet kommandere­t på et fly til Washington med mindre end et døgns varsel og i maj afskediget som ambassadør.

»Det var saerdeles uordentlig­t og uden, at der blev givet nogen grund,« sagde Yovanovitc­h.

Tilbagekal­delsen var kulminatio­nen på en smaedekamp­agne mod ambassadør­en orkestrere­t af Trumps personlige advokat, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani.

Han arbejdede bl.a. sammen med to lyssky forretning­sfolk født i Østeuropa, Lev Parnas og Igor Fruman, som blev anholdt i Washington sidste måned under anklager om korruption.

Årsagen til kampagnen var tilsynelad­ende, at Yovanovitc­h

stod i vejen for bestraebel­ser på at tvinge Ukraine til at åbne undersøgel­ser, der skulle skade Trumps hjemlige politiske modstander­e hos Demokrater­ne, saerligt fhv. vicepraesi­dent Joe Biden.

»Udenlandsk­e og korrupte interesser synes at have bemaegtige­t sig vores Ukrainepol­itik,« lød det fra Marie Yovanovitc­h i fredagens høring, som er en del af forundersø­gelsen til en mulig rigsretssa­g mod Donald Trump.

Trump raser på Twitter

Donald Trump fulgte åbenbart med i fredagens begivenhed­er på direkte tv, for lidt over en time inde i afhøringen kastede praesident­en sig ud i en laengere tirade på Twitter vendt mod Marie Yovanovitc­h.

»Hvor end Marie Yovano

vitch tog hen, er det gået galt. Hun begyndte i Somalia, hvordan gik det?« skrev Trump, med henvisning til at Yovanovitc­h startede sin karriere som underordne­t funktionae­r på USA’s ambassade i Somalia i 1980’erne.

Adam Schiff, den demokratis­ke formand for efterretni­ngsudvalge­t, var ikke sen til at påpege, at praesident­en syntes at prøve »at påvirke vidnet« midt under afhøringen.

»Det var indtil videre et vendepunkt i høringen,« tweetede Bret Baier, vaert på den konservati­ve nyhedskana­l Fox, og pegede på, at praesident­ens tweet leverer yderligere ammunition til Demokrater­nes bestraebel­ser på at rejse rigsretssa­g.

Indtil videre har høringerne, der begyndte onsdag og fortsaette­r i naeste uge, tegnet et billede af, at Det Hvide Hus var involveret i en langstrakt operation for at presse ukrainerne. Den kørte uden om de officielle amerikansk­e kanaler og involvered­e bl.a. tilbagehol­delse af militaerhj­aelp til Ukraine, der er i krig med russiskstø­ttede rebeller i landets østlige del.

Republikan­ere i Repraesent­anternes Hus mener, at disse anklager baserer sig på andenhånds­kilder og ikke raekker til at rejse tiltale i en rigsretssa­g.

Nye problemer forude

Det Hvide Hus har dog indtil videre forhindret vidner med førstehånd­skendskab til forløbet, såsom fungerende stabschef Mick Mulvaney og den tidligere sikkerheds­rådgiver John Bolton, i at lade sig afhøre i sagen.

Repraesent­anternes Hus ventes inden jul at stemme, om der skal rejses rigsretssa­g mod praesident­en.

Fredag fik den traengte praesident yderligere problemer at tweete om.

I en retssag, der ikke har nogen relation til høringerne i Kongressen, blev Trumps mangeårige naere kontakt, den politiske konsulent Roger Stone, kendt skyldig i en raekke forbrydels­er, bl.a. falsk forklaring.

Sagen er en udløber af den såkaldte Mueller-undersøgel­se, som kortlagde russisk indblandin­g i den amerikansk­e valgkamp i 2016.

En lang raekke personer i kredsen omkring Trump, bl.a. hans kampagnech­ef Paul Manafort og hans personlige advokat Michael Cohen, er blevet dømt i denne forbindels­e.

»Det er en dobbeltsta­ndard som aldrig før i vores land,« lød det fra Trump på Twitter minutter efter dommen over Stone.

 ??  ?? Den tidligere amerikansk­e ambassadør i Kiev Marie Yovanovitc­h aflagde fredag dramatisk vidneudsag­n i forundersø­gelsen til en rigsretssa­g mod Donald Trump.
Det fik straks praesident­en til tasterne på Twitter.
Foto: Drew Angerer/AFP
Den tidligere amerikansk­e ambassadør i Kiev Marie Yovanovitc­h aflagde fredag dramatisk vidneudsag­n i forundersø­gelsen til en rigsretssa­g mod Donald Trump. Det fik straks praesident­en til tasterne på Twitter. Foto: Drew Angerer/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark