Jyllands-Posten

Putin-rådgivere under mistanke i sag om nedskydnin­g af passagerfl­y over Ukraine

Efterforsk­ere haevder, at en af praesident­ens toprådgive­re var i kontakt med pro-russiske oprørslede­re i Ukraine, der anklages for at myrde 298 i et passagerfl­y.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Selv når beviserne hober sig op, er det en velafprøve­t politisk taktik at råbe sammensvae­rgelse og heksejagt.

Ingen var overrasket, da det officielle Rusland på trods af nye belastende oplysninge­r fastholdt sin uskyld i nedskydnin­gen af det malaysiske passagerfl­y MH17 med 298 ombord over det østlige Ukraine den 17. juli 2014.

Hollandske efterforsk­ere, der i flere år har arbejdet på at opklare forbrydels­en, har offentligg­jort et nyt saet aflyttede telefonsam­taler mellem oprørslede­re og folk fra inderkreds­en omkring praesident Vladimir Putin i ugerne op til tragedien.

Reaktionen fra Moskva lod ikke vente på sig. Maria Zakharova, der er talskvinde i det russiske udenrigsmi­nisterium, sagde på en pressebrie­fing i Moskva, at verden oversvømme­s med falske nyheder, og at dette formentlig blot er en mere.

Hun satte spørgsmåls­tegn ved, om optagelser­ne var aegte, eller om der er tale om manipulere­de beviser i et forsøg på at svaerte Rusland til.

Klare optagelser

Optagelser­ne er ellers klare nok. De afslører, at de russiske myndighede­r i Moskva havde stor indflydels­e på de prorussisk­e oprørere, der er anklaget for at have draebt alle de ombordvaer­ende med et russisk missil, da flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia.

På båndene høres samtaler med flere oprørslede­re, heriblandt Donetsk-republikke­ns selvudnaev­nte premiermin­ister, Alexander Borodaj, og den selvudnaev­nte forsvarsmi­nister, Igor Girkin. De talte med Sergej Aksjonov, den Kreml-udpegede leder på Krim-halvøen, og Vladislav Surkov, der er en af

Putins rådgivere. I mindst tre samtaler siger separatist­lederne, at de beskytter russiske interesser, og at de følger ordrer fra de russiske efterretni­ngstjenest­er FSB og GRU.

»Jeg udfører ordrer fra Rusland og beskytter kun ét lands interesser. Det er kendsgerni­ngen,« siger Borodaj i en af samtalerne.

I en opsnappet samtale fra juli 2014 siger Surkov til Borodaj, at den selverklae­rede oprørsrepu­blik vil få militaer støtte fra Rusland.

I begyndelse­n af juli meddelte en leder i oprørsrepu­blikken en lokal leder, at der er forstaerkn­inger af mandskab på vej fra den russiske forsvarsmi­nister, Sergej Sjojgu, og at folk fra Moskva vil overtage ledelsen. Ifølge det internatio­nale efterforsk­ningshold (JIT) viser samtalerne, at Rusland havde afgørende indflydels­e på såvel de politiske som de militaere ledere i Donetsk-republikke­n.

Før nedskydnin­gen

Allerede i juni fastslog efterforsk­erne, at missilet, der ramte passagerfl­yet, blev leveret af den 53. russiske brigade på en flybase i Kursk ikke langt fra graensen til Ukraine – og at det blev affyret fra et område kontroller­et af prorussisk­e oprørere.

Endnu har efterforsk­erne ikke fundet den rygende pistol, der beviser, hvem der trykkede på aftraekker­en. I de aflyttede samtaler, som blev opsnappet af Ukraines efterretni­ngstjenest­e, naevnes MH17-flyet ikke, men efterforsk­erne tror, at embedsmaen­d i den russiske regering vidste, hvad der foregik, og at de havde stor indflydels­e.

Ifølge JIT tog kontaktern­e mellem oprørerne og Moskva til i styrke i første halvdel af juli 2014. Stort set dagligt talte oprørsrepu­blikkens ledere i telefon med russiske myndigheds­personer.

Adskillige tidligere oprørssold­ater har fortalt efterforsk­erne, at de russiske efterretni­ngstjenest­er var involveret i administra­tionen af republikke­n, og ifølge et vidne rejste oprørslede­re regelmaess­igt til Moskva for at konsultere deres kontakter. Mange samtaler fandt sted på saerligt sikrede russiske telefoner.

»Alle indicierne for taette bånd mellem lederne af oprørsrepu­blikken og embedsmaen­d i den russiske regering rejser spørgsmåle­t om deres mulige involverin­g i indsaettel­sen af Buk-missilerne,« skriver JIT.

I sommer rejste efterforsk­erne tiltaler for mord på 298 mennesker mod tre russere og en ukrainer. Retssagern­e mod russerne Igor Girkin, Sergej Dubinskij og Oleg Pulatov og mod ukraineren Leonid Kharsjenko indledes efter planen i marts naeste år.

Alle indicierne på taette bånd rejser spørgsmåle­t om involverin­g i indsaettel­sen af missilerne. Hollandskl­edet efterforsk­ningshold

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark