Jyllands-Posten

Rusland har sendt kampheliko­ptere ind i Natos baggård

En base for helikopter­e og luftforsva­r er oprettet i det nordlige Syrien.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Det russiske forsvar styrker nu sin militaere position ved graensen til Nato-landet Tyrkiet.

Ifølge det statslige russiske nyhedsbure­au Tass planlaegge­r Rusland at indrette en ny base for kampheliko­ptere og luftforsva­r i byen Qamishli i det nordlige Syrien, der indtil for nylig var en amerikansk højborg i området.

Dermed viser den russiske praesident, Vladimir Putin, sig igen som en mester i at udnytte de tomrum, som andre verdensled­ere efterlader ham.

Da Donald Trump i sidste måned besluttede at traekke amerikansk­e soldater vaek fra graensen, gav han indirekte grønt lys for Tyrkiets invasion af de kurdiske graenseomr­åder.

Men den amerikansk­e praesident gav også frit løb for Rusland.

Russiske tropper rykkede hurtigt efter den amerikansk­e tilbagetra­ekning nordpå og ydede beskyttels­e for den syriske diktator, Bashar alAssads, regeringss­tyrker, der nu også efter mange års fravaer er tilbage i området.

Rusland indgik en aftale med Tyrkiet om at presse de kurdiske styrker ned til positioner syd for den 30 km brede zone, der efter planen skal indrettes som en sikker zone for millioner af syriske flygtninge langs graensen til Tyrkiet.

Vil ikke vaere andenvioli­n

De to lande har også gennemført faelles patruljer i området, men Rusland viser allerede nu, at det ikke har taenkt sig at spille en rolle som tyrkernes andenvioli­n.

Den nye base vil ifølge dens chef, Timur Khodzhajev, gøre det muligt at udvide raekkevidd­en af flyvninger­ne og samtidig sikre, at de kan ske uden afbrydelse­r. Den vil blive udstyret med et kontrolrum, en laegeklini­k, militaerpo­liti, specialuds­tyr, militaere køretøjer og rigeligt braendstof.

Dermed har Putin sørget for, at den tyrkiske invasion også styrkede det forhadte syriske Assad-regime, der under borgerkrig­en har begået talrige forbrydels­er.

På et pressemøde med Trump onsdag i Det Hvide Hus forsvarede Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, invasionen og sagde, at bufferzone­n vil gøre det muligt at sende flere millioner flygtninge hjem.

Han brugte også lang tid på at angribe de kurdiske styrker, som i en alliance med USA og andre vestlige lande i flere år har bekaempet Islamisk Stat. Ifølge Erdogan er kurderne terroriste­r med forbindels­er til den kurdiske terrororga­nisation PKK i Tyrkiet.

Trump advarede før den tyrkiske invasion i et yderst bramfrit brev Erdogan mod at spille barsk og gøre noget dumt.

Han truede også med at ødelaegge den tyrkiske økonomi, hvis Erdogan gennemført­e invasionen. Men onsdag vendte Trump 180 grader.

Han kommentere­de hverken invasionen eller den aktuelle situation i det nordlige Syrien, men erklaerede, at han er en stor fan af den autoritaer­e tyrkiske leder.

Samtidig huskede den amerikansk­e praesident dog at hylde de kurdiske styrker som gode allierede af USA i kampen mod Islamisk Stat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark