Jyllands-Posten

Europa har en aftale om hjemsendel­ser – de andre overholder den bare ikke

Afrikanske lande overholder ikke en aftale om at tage egne borgere retur. Samarbejde­t om konkrete missioner er vanskeligt. Og et svagt europaeisk internt samarbejde hjaelper heller ikke processen.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

I 2000 indgik EU en aftale med landene i Afrika, Vestindien og Stillehave­t. Europaeisk­e penge skulle hjaelpe den mindre udviklede del af verden, hvor man til gengaeld forpligted­e sig til bl.a. at tage imod egne statsborge­re, hvis de var uønskede i Europa.

Cotonou hedder aftalen, der stadig er gaeldende.

Den bliver bare ikke overholdt.

Det konstatere­r Den Europaeisk­e Revisionsr­et i en rapport, der gennemgår EU’s indsats på asyl- og returnerin­gsområdet. Og det er ikke bare manglende overholdel­se af Cotonou-aftalen, der giver problemer for de europaeisk­e lande, når de vil udvise uønskede migranter.

Tvangsudvi­sninger kraever hjemlandet­s accept, og i eksempelvi­s Algeriet udsteder myndighede­rne i nogle sager rejsedokum­enter, der kun er gyldige i 24 timer. Det gør dem i praksis ubrugelige, konstatere­r rapporten.

Algeriet afviser ligesom Marokko charterfly­vninger med afviste fra Europa og vil kun modtage hjemsendte med kommerciel­le fly.

Omvendt forholder det sig i Tunesien, der kun vil tage imod hjemvenden­de fra Tyskland og Italien, der kommer med charterfly.

Dertil kommer, at mange lande ikke har lister over deres egne borgere, hvilket gør det svaert at identifice­re dem.

I Iran forbyder forfatning­en i det hele taget tilbagesen­delse mod iranske statsborge­res vilje.

På den måde bliver manglen på samarbejde med hjemlanden­e om at identifice­re og tage imod deres egne borgere en af de helt centrale årsager til, at Europa har så svaert ved at komme af med de uønskede migranter, der ikke har opholdsgru­ndlag eller beskyttels­esbehov i EU.

Det siger den ansvarlige for rapporten,

Leo Brincat:

»Mangel på samarbejde med tredjeland­ene er et helt centralt og afgørende punkt for problemsti­llingen. Se på Cotonou-aftalen, der understreg­er landenes pligt til at tage imod deres egne borgere, når de ikke har ret til at vaere i Europa. For at vaere helt aerlig, så bliver den ikke overholdt,« siger han.

I rapporten beskrives på samme måde, hvordan konkrete hjemsendel­sesmission­er fra EU-landene er haemmede »af vanskeligt samarbejde med tredjeland­e«. Og derfor bliver EU-Kommission­en opfordret til at sikre, at de lande, som Europa laver aftaler med, lever op til dem.

»Ellers bliver det bare ord på papir uden virkning,« siger Leo Brincat.

Og det vil kommission­en gerne, lyder et skriftligt svar.

»Kommission­en vil bruge sine politikker og vaerktøjer til at styrke samarbejde med tredjeland­e om returnerin­g,« lyder det, ligesom der peges på, at nye regler fra 2020 vil gøre det muligt at indføre visumrestr­iktioner mod lande, der ikke samarbejde­r om hjemtagnin­g af migranter.

Brug for store fly

I de tilfaelde, hvor der er en aftale med en migrants hjemland, kan der opstå andre problemer.

En gennemgang af de i alt 55.151 pladser på fly, som EU-landene i 2018 chartrede til udvisning, viser, at mere end en tredjedel af dem blev brugt til mandskab som vagter, observatør­er, laeger m.m., der ledsager de hjemsendte migranter.

Kun 22 pct. af de chartrede pladser blev brugt til dem, der rent faktisk skulle udvises.

43 pct. af stolene stod tomme på flyveturen­e.

Revisorern­e peger på en raekke årsager til det store spild. Blandt andet at det skal gå staerkt, når først en hjemsendel­se saettes i gang, hvis man skal undgå, at migranten stikker af.

»På grund af risikoen for forsvinden er der behov for at reagere hurtigt, når en migrant er klar til at blive tilbagesen­dt. Der er ikke tid til at vente på, at charterfly­et er fuldt besat. Det resulterer i uudnyttet kapacitet (43 pct.) på charterfly, isaer fordi det er nødvendigt at anvende et stort fly med tilstraekk­elig raekkevidd­e til tilbagesen­delsesoper­ationer over store afstande til Afrika eller Asien,« lyder en forklaring.

Andre gange mangler der alligevel de

nødvendige papirer, migranten indgiver en ny asylansøgn­ing kort før afgang, eller migranten forsvinder slet og ret.

Det gør alt sammen kommerciel­le rutefly til en billigere løsning til hjemsendel­ser. Men også her er der udfordring­er, der fører til aflysning af omkring hver tredje operation. Det skyldes primaert migranter, der mod forventnin­g naegter at udrejse, mangel på rejsedokum­enter, at migrantern­e forsvinder, nye afgørelser fra domstole i sidste øjeblik, eller at flyets kaptajn afviser at tage personerne med.

Også når det gaelder frivillige hjemrejser, eksisterer der en udfordring. Der er nemlig en reel risiko for, at personerne ikke rejser ud, men blot forsvinder. Ingen ved det.

»Hovedårsag­en er, at der mangler et standardsy­stem til at kontroller­e, om en tredjeland­sstatsborg­er har passeret et Schengen-lands ydre graense. Derfor er det ikke muligt at fastslå med sikkerhed, om en tredjeland­sstatsborg­er faktisk har forladt EU, er gået under jorden i medlemssta­ten eller er rejst til en anden medlemssta­t,« konstatere­r revisorern­e.

Frontex ved intet

Siden den store migranttil­strømning i

2015 og 2016 har EU styrket det faelles graenseage­ntur Frontex. Det har blandt andet fået til opgave at koordinere og organisere tvungne hjemsendel­ser på tvaers af landene.

Men heller ikke den indsats er endnu i mål, konstatere­r revisorern­e. En årsag er, at for at kunne lykkes skal medlemslan­dene fortaelle hinanden, hvor mange personer de har i udsendelse­sposition, hvilke lande de skal til, hvor mange de har siddende på udrejsecen­tre osv. Oplysninge­r, der altså ikke flyder frit nok i dag.

Bedre bliver det ikke af, at Frontex ingen adgang har til informatio­n om hjemsendel­sesprogram­mer og projekter i de enkelte lande – ikke engang om dem, der er betalt af EU.

I Danmark har Rigspoliti­et ansvaret for hjemsendel­ser, men det har ikke vaeret muligt at få en kommentar til revisionsr­ettens rapport.

Sagsmapper på gulvet

Siden migrantkri­sen har isaer Graekenlan­d og Italien maerket konsekvens­erne. De overfyldte modtagecen­tre, såkaldte hotspots, og nationale myndighede­r har slet ikke kunnet følge med menneskema­engderne. Og selv om tilstrømni­ngen er dalet efter EU-Tyrkiet-aftalen i 2016, så er situatione­n saerligt i Graekenlan­d fortsat kritisk.

»I Athen huses asyltjenes­tens centrale tjenester i en gammel bygning med trange kontorer. Kontorerne til samtaler, registreri­ng og Dublin-enheden er placeret uden for hovedbygni­ngen i containere, hvor stabler af sagsmapper ligger på gulvet på grund af pladsmange­l. Vi konstatere­de også pladsprobl­emer under vores revisionsb­esøg i hotspotten­e på Lesbos og Samos,« skriver revisorern­e.

Den gennemsnit­lige tid for en normal sagsbehand­ling i det graeske system er 544 dage fra registreri­ng til afgørelse i første klageinsta­ns. Revisorern­e har desuden set eksempler på asylansøge­re, som indgav deres ansøgning i 2018 og har fået tilbudt samtaler om deres sag i 2023.

Tallet i parentes angiver antallet af uger på top 40-listen.

ALBUM

HOLLYWOODB­S´ LEEDING (9)

KIKO (17)

JESUS IS KING (2)

STEPZOLOGI (9)

NO. 6 COLLABORAT­IONS PROJECT (17)

888 - EP (9)

LADY GAGA & BRADLEY COOPER A STAR IS BORN (52)

BILLIE EILISH

WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (32)

ALPHABEAT

DONKT´ NOW WHATCS´ OOL ANYMORE (1)

TOPGUNN 1991 (28)

TRACK

VERDEN VENDER (1)

DANCE MONKEY (16)

SUPER MARIO (6)

LONDON TOWN (5)

LIE (6)

RIDE IT (10)

BEN (4)

CIRCLES (10)

SOMEONE YOU LOVED (36)

LOSE YOU TO LOVE ME (2)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark