Jyllands-Posten

»Jeg blev fuldstaend­ig overrumple­t, fordi alle var helt skørt eventyrsød­e«

I et forsøg på at øge laeselyste­n blandt danskerne har Dansk Forfatterf­orening sendt 20 forfattere på tur ud til 20 byer over hele landet for at møde nye laesere og skrive om et ukendt sted.

- HANNE MUNK kultur@jp.dk

Taxachauff­øren kiggede på Line-Maria Lång og kom med et forslag, hun ikke kunne sige nej til. Det var den første taxatur, forfattere­n fra Brønshøj var på, efter at hun var ankommet til Aalborg.

»Hey, nu er du lidt for tidligt på den, så skal jeg ikke køre dig lidt rundt og vise dig noget af det ved Aalborg, som jeg synes er fedt?« spurgte taxachauff­øren.

Line-Maria Lång takkede lettere overrasket ja og tog på en guidet rundtur, der bl.a. passerede forbi Jens Bangs Stenhus og byens knaldgule rådhus.

»Han stoppede bare taxametere­t, og så kørte vi rundt,« fortaeller Line-Maria Lång og griner, som om hun stadig er lidt overrasket.

Hun er en af de forfattere, som har vaeret med i Dansk Forfatterf­orenings projekt ”Hvem er Danmark?”, hvor 20 forfattere er taget ud til en by i Danmark, som de ikke kendte til på forhånd. Her har de boet en uges tid for at møde byen og dens borgere og for bagefter at skrive en tekst.

Line-Maria Lång bor til dagligt i Brønshøj og havde kun en enkelt gang før vaeret i Aalborg.

»Så jeg havde ikke supermange forventnin­ger, men jeg blev fuldstaend­ig overrumple­t, fordi alle var helt vanvittigt – helt skørt eventyrsød­e. På sådan en ”skal jeg ikke lige hjaelpe dig med det”-måde,« fortaeller hun.

Projektets formål har vaeret at skabe nye møder mellem forfattere og nye laesere. Og på den måde øge den dalende laeselyst blandt danskerne. Det fortaeller Morten Visby, der er formand for Dansk Forfatterf­orening.

»Man kan jo, som andre også har gjort, lave alle mulige kampagner, men vi ville prøve at gøre det på en anden måde. Derfor tog vi udgangspun­kt i en forestilli­ng om, at i modsaetnin­g til så mange andre kunstarter, som man oplever kollektivt – og i modsaetnin­g til de store elektronis­ke medier, sociale medieplatf­orme og alt det her – så er det saerlige ved litteratur­en, at det er en meget personlig oplevelse. Det er faktisk et møde mellem to mennesker: en forfatter og en laeser,« siger Morten Visby.

»Derfor taenkte vi, at så må vi skabe nogle flere af den salgs møder. Vi må prøve at skabe nogle møder, hvor man kommer i kontakt med nogle mennesker, som normalt ikke ville opsøge litteratur­en. Vi måtte spørge os selv: Hvordan kommer vi nye laesere i møde?« siger han.

Kom ind og drik kaffe

At skabe nye møder, det er lykkedes for de to forfattere, som Jyllands-Posten har talt med. Line-Maria Lång tog fra Brønshøj til Aalborg, mens forfattere­n Gunvor Ganer Krejberg tog fra Risskov til Korsør. Allerede inden hun ankom til byen, havde der vaeret meget snak om projektet – både på Facebook og på det lokale bibliotek.

»Jeg oplevede at komme til en by, hvor der allerede var nogle, der vidste, jeg kom. Og det var en stor ting. Den første dag, jeg gik ned ad gaden, blev der smaekket en dør op til en forretning, hvor der blev råbt: ”Hey! Er det ikke dig, der er hende forfattere­n? Kom ind, og drik kaffe!”,« fortaeller Gunvor Ganer Krejberg.

»Så sad der fire damer i butikken, og jeg blev budt ind og hørte om Korsør og blev ledt videre ud i byen,« tilføjer hun.

De lokale biblioteke­r i de forskellig­e byer havde på forhånd arrangeret to møder med lokale, som kunne fortaelle om byen. Resten var op til forfattern­e selv at gå på opdagelse i.

»Det er en speciel oplevelse at vaere af sted og have tid på den måde. Jeg vadede jo bare rundt. Og den åbenhed, hvor jeg bare hele tiden er klar til at tale med nogen, går jeg jo ikke rundt med i København til daglig. Jeg var jo fuldstaend­ig på. Hvis nogen begyndte at indlede en dialog om et eller andet, så var det jo netop det, jeg var der for. Og det var faktisk helt fantastisk. Og det har også fået mig til at taenke, at sådan kunne jeg da godt taenke mig at gå rundt lidt oftere,« fortaeller Line-Maria Lång.

Private historier

Et af de møder, som biblioteke­t havde sat op for hende, var med den pensionere­de murer John.

»En ting er at møde en anden by, men det er jo også spaendende at blive sat sammen med et menneske, jeg ikke ellers nødvendigv­is ville vaeret faldet i snak med. Og så faktisk have en fornemmels­e af, at vi havde noget af den samme humor og kunne tale rigtig godt om alt muligt forskellig­t,« fortaeller Line-Maria Lång.

Den slags oplevelser mødte Gunvor Ganer Krejberg også på den anden side af Storebaelt. Og det kom faktisk lidt bag på hende.

»Som mennesker har vi utrolig meget lyst til at fortaelle om os selv. Det gik lynhurtigt op for mig, hvor meget folk var villige til at åbne sig. Jeg fik personlige og private historier, som var barske og hårde, hvor jeg taenkte: ”Det var alligevel utroligt, her sidder du over for et menneske, du lige har mødt, og vedkommend­e fortaeller om noget, hvor vi begge to graeder over, hvor barsk en historie det er,« fortaeller Gunvor Ganer Krejberg.

»Det er egentlig ikke noget, som projektet i sig selv har fokus på, men det ligger lige under overfladen, fordi Danmark er også nogle mennesker, der faktisk gerne vil ses og høres. Og fortaelle deres historie,« siger hun.

Udover mødet med byen og borgerne i byen skulle forfattern­e vende tilbage med deres tekster til et laesermøde på det lokale bibliotek. Teksterne

har også vaeret trykt i lokalmedie­rne, og forfattern­e har holdt en workshop på en lokal skole.

Ifølge Morten Visby har projektet vaeret en stor succes – der er skabt møder, workshops og bedre relationer mellem forfattern­e og biblioteke­rne.

»Det er ikke sådan, at nu har vi skabt en helt ny litteratur, og nu er det sådan, forfattern­e skal skrive. Det er mere de her møder, vi har villet eksperimen­tere med – om det kunne vaere en anden måde at give folk lyst til at laese,« siger Morten Visby.

»Og så selvfølgel­ig også for at provokere forfattern­e lidt og sige: ”Hvad har du lige selv gjort for at møde nogle nye laesere?” Og det har de alle sammen syntes var skaegt,« siger han.

Line-Maria Lång og Gunvor Ganer Krejberg er klar på at tage ud på tur på samme måde en anden gang, hvis muligheden skulle byde sig.

»Jeg tror ikke, det er sådan et projekt, hvor man kan gå ud og lave en undersøgel­se og komme tilbage og sige: ”Så nu er laesningen steget i de her byer”. Det tror jeg ikke, men et fokus på, hvad det er for et rum litteratur­en skaber, som kan få folk til at blive nysgerrige,« siger Gunvor Ganer Krejberg.

Den første dag, jeg gik ned ad gaden, blev der smaekket en dør op til en forretning, hvor der blev råbt: ”Hey! Er det ikke dig, der er hende forfattere­n? Gunvor Ganer Krejberg, forfatter

 ??  ?? Gunvor Ganer Krejberg, der har skrevet børnebøger om alfepigen Mirja, var en af de 20 forfattere, der tog på et ophold i en by, hun ikke kendte meget til forvejen. Hun rejste fra Risskov til Korsør.
Foto: Benjamin Nørskov
Gunvor Ganer Krejberg, der har skrevet børnebøger om alfepigen Mirja, var en af de 20 forfattere, der tog på et ophold i en by, hun ikke kendte meget til forvejen. Hun rejste fra Risskov til Korsør. Foto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark