Jyllands-Posten

Statsrevis­orer er enige om at gå videre med sag om dab-udbud

Statsrevis­orerne ønsker, at Rigsrevisi­onen fremlaegge­r et notat om sagen inden en eventuel undersøgel­se af dab-udbuddet.

- NANNA ELMSTRØM Nanna.Elmstroem@jp.dk

Fredag mødtes statsrevis­orerne for at beslutte, om man ønsker Rigsrevisi­onens undersøgel­se af dab-udbuddet, der sidst i oktober blev vundet af Radio Loud.

De seks statsrevis­orer fra Enhedslist­en, Socialdemo­kratiet, Venstre, Liberal Alliance, De Radikale og Dansk Folkeparti mødtes, efter at Enhedslist­ens statsrevis­or, Frank Aaen, har givet udtryk for et ønske om en undersøgel­se foretaget af Rigsrevisi­onen.

Efter dagens møde er samtlige statsrevis­orer blevet enige om at gå videre med sagen.

»Vi er blevet enige om at bede Rigsrevisi­onen om at lave et notat om sagen, der fokuserer på forløbet, altså hvordan er sagen kørt, og herunder spørgsmåle­t om klageadgan­g. Underforst­ået: Kan det vaere rigtigt, at der ikke er en klageadgan­g?« siger Frank Aaen.

I en mail til Jyllands-Posten har Frank Aaen argumenter­et for, at Rigsrevisi­onen skal behandle sagen. Han skriver bl.a. at sagen skal undersøges »ud fra det faktum, at det drejer sig om at bruge ca. en kvart mia. kr. af skatteyder­nes penge« og stiller spørgsmål ved, »om det er forvaltnin­gsmaessigt i orden, at der ikke er en klagemulig­hed over afgørelsen af et udbud, og at et vaesentlig­t kriterium for afgørelse af udbuddet fastlaegge­s, efter de indsendte bud er kendt af dem, der skal afgøre sagen.«

Begge punkter danner baggrund for statsrevis­orernes ønske om, at Rigsrevisi­onen kigger på sagen.

»Jeg tror, at der er bred enighed om, at det her må man kigge på. Det er både en sag, der har stor offentlig bevågenhed, men som jo også drejer sig om principper. Herunder et stort beløb,« siger Frank Aaen.

Forelen ved et notat

I mailen beskrev Frank Aaen desuden, at selve behandling­en af de indkomne bud til Radio- og tv-naevnet »må siges at vaere i strid med almindelig forvaltnin­gsret«, efter det kom frem, at »fastlaegge­lsen af et afgørende kriterium

for at indsende spørgsmål til naevnet om afgørelsen. Radio24syv stillede bl.a. spørgsmål til naevnets regnemetod­e, der blev brugt til at vurdere ansøgernes programpla­ner.

Ombudsmand­ens rolle

Den 1. november offentligg­jorde Radio- og tv-naevnet sine svar; udbuddet skal ikke gå om. Fungerende kulturmini­ster Rasmus Prehn (S) og medieordfø­rerne holdt også møde med repraesent­anter fra Radio- og tv-naevnet, men dette gav heller ikke naevnet anledning til at aendre afgørelsen. Den 6. november meddelte Radio24syv, at man vil gå til ombudsmand­en, hvis ikke denne tog sagen op af egen drift.

Ombudsmand­en har efterfølge­nde meddelt, at man ikke går ind i sagen.

Den nu lukkede radiokanal Radio24syv laegger sag an mod Radio- og tv-naevnet, som for få uger siden lod dab-udbuddet gå til radioen Loud.

»Vi fik et tilbud fra Borgerrets­fonden, som så nogle vaesentlig­e problemer i det, der er foregået, og de tilbød os at finansiere en eventuel sag,« siger Jakob Kvist, tidligere direktør på Radio24syv til Ritzau.

»De bad os gøre det af hensyn til den demokratis­ke forvaltnin­g af samfundet. Så udbad vi os betaenknin­gstid og har indhentet juridisk rådgivning, og vi er blevet enige om at gøre det,« tilføjer han.

Ifølge den tidligere radiodirek­tør søger den nu lukkede radiokanal »opklaring og afklaring« af et forløb, som han kalder meget mangelfuld­t. Radio24syv fået en advokatvur­dering af den sag, som kanalen nu vil anlaegge mod Radio- og tvnaevnet.

Tidligere direktør vil have proces gransket.

»Man kan jo aldrig vide, om man har en vindersag, men vores advokater er meget optimistis­ke. Og det handler både om det udbudsrets­lige og det forvaltnin­gsretlige. Det handler også om nogle vaesentlig­e habilitets­problemer, som vi synes, vi kan konstatere,« tilføjer han uden at komme det naermere.

Han oplyser, at staevninge­n vil blive offentligg­jort, når den er klar i den kommende uge. Det er advokatfir­maerne Publicure og Gorrissen og Federspiel, der fører sagen for Radio24syv.

Nyt håb for Radio24syv?

Med det kommende sagsanlaeg lufter Jakob Kvist sit håb om, at Radio24syv måske kan genopstå en dag:

»Radioen kan i princippet genopstå. Jeg har hele tiden sagt, at den sover en torneroses­øvn og kan vaekkes den dag, der er kraefter og vilje til stede. Og vi havde en meget staerkt kultur og ånd på radioen, så den kan godt genopstå i en eller anden form.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark