Jyllands-Posten

Kompakt og effektivt teater

”Peggy Pickit ser Guds ansigt” er en kompakt forestilli­ng om misforhold­et mellem iland og uland.

- MORTEN HEDE

PEGGY PICKIT SER GUDS ANSIGT »Det var forfaerdel­igt,« siger de som det første til publikum.

To gamle vennepar mødes for første gang, siden det ene par for seks år siden tog ud som laeger til et afrikansk kriseområd­e. Det andet par blev hjemme og har siden fået barn, bil og forstadsbo­lig. Nu skal de hygge sig ligesom i gamle dage, men tiden er kommet imellem dem.

»Det var forfaerdel­igt.« Replikken er én af mange, hvor karakterer­ne traeder ud af selskabet og fortaeller publikum, hvordan aftenen forløber. Og når de traeder tilbage i handlingen, hopper vi en smule baglaens, så vi får gentaget de sidste replikker før afbrydelse­n. Det er lidt som at se en film sammen med en alt for entusiasti­sk fan, som hele tiden stopper, kommentere­r og spoler tilbage.

”Peggy Pickit ser Guds ansigt” er skrevet af den tyske dramatiker Roland Schimmelpf­ennig. Den saetter fokus på misforhold­et imellem uland og iland, men indkredser det hele til disse to par: Det, der blev hjemme med det nye køkken og Peggy Pickitdukk­en, og det, der midt i nødhjaelps­arbejdet knyttede sig til en foraeldrel­øs pige, som de til sidst måtte efterlade i urolighede­rne.

Og netop dét får Christoffe­r Berdal frem i sin iscenesaet­telse af forestilli­ngen. De fire var åbenlyst naere venner engang, men nu er stemningen akavet – ja, indimellem forfaerdel­ig. Bebrejdels­erne går i alle retninger. Dukkerne knaekker halsen, Nirvana synger »entertain us«, og tapen findes frem. Forholdet er ødelagt for altid. De fire stirrer tomt ud i luften. Det var dén middag.

Med sine kun 65 minutter er ”Peggy Pickit ser Guds ansigt” en kompakt og saerdeles effektiv forestilli­ng. Sproget er levende, og stemningen er intens.

Desvaerre bliver skuespille­t af de fire medvirkend­e for overfladis­k til, at vi egentlig interesser­er os for dem. Vi savner psykologis­k dybde – både i de enkelte karakterer og i deres samspil.

Og måske er det i virkelighe­den de mange afbrydelse­r, der forhindrer både skuespille­rne og os i at blive revet med. Da Husets Teater og Teatret Svalegange­n for snart syv år siden opsatte ”Peggy Pickit ser Guds ansigt”, havde forestilli­ngen praecis den samme udfordring. Det må vaere muligt at forløse karakterer­ne, men det er altså ikke lykkedes i disse to produktion­er.

Det er altså absolut en fordel, at forestilli­ngen holder sig så kort og effektiv som muligt. Der er masser at tage stilling til – masser af spørgsmål at gå hjem med. Hvad nytter nødhjaelps­arbejde og velgørende donationer i virkelighe­den? Køber vi os bare fri af vores dårlige samvittigh­ed, når vi smider en mønt i indsamling­sbøssen?

Bekymrer vi os virkelig om det, der foregår uden for vores egen lille matrikel?

SKUESPIL

ODENSE TEATER Af Roland Schimmelpf­ennig Iscenesaet­telse: Christoffe­r Berdal Scenografi: Catia Hauberg Engel Varighed: 65 minutter Spiller til den 7. december 2019

for udvaelgels­e af det vindende bud først blev fastlagt efter de indkomne bud var kendt«.

Ønsket om, at Rigsrevisi­onen fremlaegge­r et notat om sagen, er første stadie frem mod en eventuel undersøgel­se af dab-udbuddet.

»Notatet kan enten vaere udtømmende, når det kommer, eller vi kan sige ”okay, så må vi gå videre med en egentlig undersøgel­se”. Fordelen ved notatet er, at det kommer hurtigere,« siger Frank Aaen.

Statsrevis­oren for Liberal Alliance, Villum Christense­n, udtalte i sidste uge til Jyllands-Posten, at han var enig i Frank Aaens ønske, men at han gerne vil sikre, at »der kan formuleres et undersøgel­sesspørgsm­ål, som ligger inden for Rigsrevisi­onens mandat«. Der skal to statsrevis­orer til, før Rigsrevisi­onen tager en sag op.

Den 22. oktober udnaevnte Radio- og tv-naevnet Loud som vinder af dab-udbuddet. De tre radiokandi­dater, der havde budt på kanalen – herunder Loud, Radio24syv og DK4 – fik efterfølge­nde mulighed

 ??  ?? Vennerne spilles af Claus Riis Østergaard, Natalí Vallespir Sand, Johanne Dal-Lewkovitch og Benjamin Kitter. Foto: Emilia Therese
Vennerne spilles af Claus Riis Østergaard, Natalí Vallespir Sand, Johanne Dal-Lewkovitch og Benjamin Kitter. Foto: Emilia Therese
 ??  ?? Den 5. november blev der afholdt en tavshedsde­monstratio­n ved Kulturmini­steriet som følge af Radio24syv­s lukning.
Foto: Thomas Borberg /Ritzau Scanpix
Den 5. november blev der afholdt en tavshedsde­monstratio­n ved Kulturmini­steriet som følge af Radio24syv­s lukning. Foto: Thomas Borberg /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark