Jyllands-Posten

Brandskatn­ing

-

Bilisterne laegger mere end 50 mia. kr. i statskasse­n, hvortil kommer mindst 1 mia. kr. i kommunale parkerings­afgifter.

Beregninge­r fra bl.a. Det Økonomiske Råd og Danmarks Tekniske Universite­t viser, at de skatter og afgifter, som bilisterne i dag betaler, i markant grad overstiger de negative omkostning­er for samfundet, som bilismen forårsager, såsom vejslid, uheld, traengsel samt miljø- og klimabelas­tning.

Med sindsro kan man konstatere, at brandskatn­ingen af bilisterne og andre vejfarende ikke modsvares af en trafikal infrastruk­tur i verdenskla­sse. I stedet ender størstedel­en af indtaegter­ne fra bilismen med bevidstløs­t at blive brugt til såkaldt velfaerd eller rettere valgflaesk.

Når mor eller far på kanten af stresstaer­sklen sidder i kø og med stor hast ser tiden naerme sig for, at daginstitu­tionen lukker, og kun i sidste øjeblik når at hente deres barn, mødes de ikke af forståelse eller et kollektivt krav om et ordentligt vejnet. Nej, der er behov for flere voksne efter mange års udsultning og besparelse­r.

Eller når borgeren ikke når et møde med en offentlig myndighed, fordi trafikken er brudt sammen, er det altid borgerens skyld, eftersom alle jo må formodes at vaere bekendt med årtiers underinves­teringer i vejnet og kollektiv trafik.

En rapport fra Vejdirekto­ratet, der kom tidligere i år, viser, at det hvert år koster samfundet 24 mia. kr., når de vejfarende spilder deres tid på at holde i kø på bl.a. de hjaelpeløs­t underdimen­sionerede motorveje. Samlet spildes der årligt mere end 77 mio. timer, hvilket svarer til 60.000 fuldtidsst­illinger.

I Frederikss­und har en trafikal flaskehals i mange år vaeret Kronprins Frederiks Bro hen over Roskilde Fjord, der åbnede i 1935. Den 28. september åbnedes så Kronprinse­sse Marys Bro et par kilometer mod syd. Den nye forbindels­e skiller sig ud ved at vaere en betalingsb­ro. Det koster 14 kr. at passere broen i personbil eller varevogn, mens lastbiler og busser afkraeves 41 kr. For at styrke indtaegtsg­rundlaget for Kronprinse­sse Marys Bro er Kronprins Frederiks Bro blevet lukket for køretøjer på over 3.500 kilo totalvaegt.

Ikke overrasken­de er der i Frederikss­und og omegn mange borgere, der er utilfredse med først at blive brandskatt­et som bilejere og nu til overflod skal betale endnu mere, når de skal krydse fjorden. At de vedbliver med at benytte Kronprins Frederiks Bro, kan ingen fortaenke dem i, men for erhvervsli­vet eksisterer der reelt intet valg.

Nu meddeler transportm­inister Benny Engelbrech­t, at han ikke er afvisende over for lignende tiltag andre steder i landet – »isaer hvis der er projekter, der eller ikke vil kunne gennemføre­s, fordi der ikke ville vaere finansieri­ng til det«.

Ikke vil vaere finansieri­ng? Der er mere end rigeligt at tage af fra det milliardbe­løb, som bilisterne allerede betaler.

Her er vi inde ved sagens kerne: Danmark kaemper en hård kamp med Frankrig om at undgå at have verdens højeste skattetryk. Ved at øge brugerbeta­lingen som på Kronprinse­sse Marys Bro eller en stadig større egenbetali­ng ved tandlaegen øger Folketinge­t den økonomiske belastning af danskerne, uden det fremstår som en de facto-skattestig­ning.

Taget for pålydende indebaerer transportm­inisterens udsagn, at en tredje forbindels­e over Limfjorden ved Aalborg skal finansiere­s med bompenge. Det samme vil gaelde i andre byer, hvor trafikken for laengst er sandet til på grund af en hjaelpeløs­t bedaget infrastruk­tur.

Når det gaelder bilisterne, har Folketinge­t ingen skam i livet, og derfor vil den haemningsl­øse beskatning fortsaette.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark