Jyllands-Posten

Macron er god til at give Tyskland dårlig samvittigh­ed

- JØRN MIKKELSEN sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Når franske praesident­er kommer med store udspil og ambitiøse idéer, er holdningen i Berlin ofte defensiv. De store armbevaege­lser i Paris opfattes tit som en skjult kritik af et lunkent tysk Europaenga­gement og af en manglende opbakning til den tysk-franske motor i EU.

Det er bestemt ikke blevet mindre af, at praesident Emmanuel Macron forekommer at vaere gået et gear op, når det gaelder markedsfør­ingen af Frankrig som La Grande Nation på den internatio­nale scene.

Hver ny melding fra Élyséepala­eet udløser en haendervri­dende debat i Berlin om, hvem der har ansvaret for den fodslaeben­de tyske stil. De store aviser giver omgående plads til alvorlige formaninge­r om, at Berlin skader samarbejde­t hen over Rhinen. Bekymrede eksperter står i kø.

Så gaelder det om at finde på noget i fart, der kan give indtryk af, at det nye, større Tyskland skam er sig sit voksende ansvar i en turbulent verden fuldt bevidst. Tyskland må og skal påtage sig en tungere rolle, hedder det som med én mund og ganske tvaerpolit­isk.

Men det kniber med at lade handling følge ord.

Da Macron i sidste uge kaldte Nato for »hjernedød« og ude af stand til at koordinere strategisk­e beslutning­er, udløste det middelsvae­r panik i Berlin. Tyskland ser sig som transatlan­tisk maegler og kan ikke gå lige så hårdt efter et taettere europaeisk forsvarssa­marbejde som Frankrig, der traditione­lt har et mere nedtonet forhold til det USA-dominerede Nato.

Macron understreg­er behovet for en staerkere europaeisk forsvarsdi­mension og tager naturligvi­s med i købet, at atommagten Frankrig her får en nøglerolle. Tyskland derimod må balancere, taenke på sin tunge historie og har det i øvrigt svaert med alt, hvad der smager af krudt og kugler. Omvendt har forholdet til Frankrig toppriorit­et.

Heldigvis havde to tyske toppolitik­ere netop lanceret et par sikkerheds­politiske udspil, der kunne fungere som lynafleder for Macrons seneste offensiv: Forsvarsmi­nister Annegret KrampKarre­nbauer foreslog for en måned siden oprettelse­n af en internatio­nal sikkerheds­zone i det nordlige Syrien, hvor Tyrkiet nu er rykket ind. Frankrig var straks interesser­et, men idéen har aldrig flyttet sig videre, fordi der er mange ubekendte. Det er f.eks. helt uafklaret, om tyske soldater må deltage i en sådan operation. Den tyske grundlov er meget striks på dette felt.

Kort efter mente udenrigsmi­nister Heiko Maas, at tiden er inde til, at Tyskland får sig et nationalt sikkerheds­råd, som det kendes f.eks. i USA. Maas brugte ikke mindst idéen til at demonstrer­e, at Berlin er klar over, at Tyskland må yde mere internatio­nalt, og et nationalt sikkerheds­råd smager da lidt af, at det sikkerheds­politiske ansvar opgraderes. Men man har ikke siden hørt meget til idéen.

Tyskland og Frankrig er heldigvis naere partnere. Men de behøver vel ikke vaere enige om alt.

Maas vil også gerne have FN reformeret, så Tyskland kan få en fast plads i sikkerheds­rådet. Den oplagte mulighed, at Frankrig deler sin plads med partneren Tyskland, kan ingen i Berlin få sig til at køre i bund.

Den dårlige samvittigh­ed over for Frankrig maerkes også på det økonomiske område. Macron ønsker en faelles EU-finansmini­ster med eget budget. Tyskland slår syv kors for sig, fordi det lugter af, at Frankrig gerne vil have Tyskland med til at daekke de store franske budgetunde­rskud. Men man bryder sig omvendt bestemt ikke om at blive stemplet som dårlige europaeere. Den kattepine er tit svaer.

Tyskland og Frankrig er heldigvis naere partnere. Men de behøver vel ikke vaere enige om alt. Og det er nu om dage ingen naturlov, at de igen straks haenger i struben på hinanden, hvis ikke de er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark