Jyllands-Posten

Beslutning­erne bliver fortsat taget i maendenes omklaednin­gsrum

-

Cecilie Lund Madsen

CEO hos brandburea­uet Plateau, København K

Jeg er vokset op med en mentalitet, der fordrer, at man selv tager bolden, hvis man vil have den. Men jeg har også erfaret, at bolden ikke giver adgang til maendenes omklaednin­gsrum og de afgørende beslutning­er, der bliver taget i tredje halvleg.

Alle undersøgel­ser viser, at virksomhed­er med diversitet­en i balance i toppen af ledelsen forbedrer organisati­onens ve, vel og vaekst. Alligevel er vi vidner til, at mindre end 10 pct. af de startups, der i dag får investerin­g i den tidlige fase, har kvinder i spidsen.

Derfor undrede det desvaerre heller ikke, da det forleden kom frem i udpluk fra Fonden for Entreprenø­rskabs endnu ikke offentligg­jorte rapport “Ivaerksaet­terindblik­ket 2019”, at antallet af kvindelige ivaerksaet­tere er faldende. Sølle 25 pct. af de nye virksomhed­er i 2017 blev således stiftet af kvinder.

Gennem min barndom elskede jeg at spille fodbold, men i Sønderjyll­and, hvor jeg er vokset op, fandtes der ikke et hold for piger. Det betød, at jeg måtte mande mig op og spille med drengene, hvis jeg virkelig ville vaere med. Men drenge og piger spiller ikke fodbold sammen, og det vidste drengene godt – så de spillede hinanden fremfor mig.

Det betød, at jeg endnu en gang måtte mande mig op, tackle drengene og tage bolden, hvis jeg virkelig ville vaere med.

Det gav respekt på banen, men når kampen blev fløjtet af, gik vi hver til sit – til hvert vores omklaednin­gsrum.

Der kan vaere mange grunde til, at kvinder ikke stiger til tops på lige fod med det modsatte køn, men en af dem er, at big business, ligesom fodbold, historisk set er en sport for maend.

Gennem mit profession­elle liv har jeg på samme måde erfaret, at man selv må tage bolden, hvis man vil have den. Men jeg har også erfaret, at selv om man som kvinde lykkes med en tackling og sparker døren ind til det helt store stadion – bestyrelse­slokalet – så er det ikke her, de egentlige beslutning­er bliver taget.

De bliver, ligesom i fodbold, taget i omklaednin­gsrummet – i tredje halvleg på golfbanen eller i jagtklubbe­n – og der er fortsat adgang forbudt for kvinder.

Jeg tror, at de fleste er enige om, at det giver en bedre virksomhed og en bedre bundlinje at have en øget diversitet – og her taenker jeg faktisk ikke kun på køn, men også alder, nationalit­et, uddannelse mv.

Så kaere erhvervsle­dere: Hvis vi virkelig vil have flere kvinder til at springe ud som ivaerksaet­tere og komme helt til tops i erhvervsli­vet, så må vi også gøre en indsats for at byde kvinderne velkommen på golfturen, jagten og til tredje halvleg.

Hvis der er for mange, som taenker ens, er der stor risiko for, at man ikke kommer hele vejen rundt, og der opstår en “vi gør, som vi plejer”-tilgang.

Så kaere erhvervsle­dere: Hvis vi virkelig vil have flere kvinder til at springe ud som ivaerksaet­tere og komme helt til tops i erhvervsli­vet, så må vi også gøre en indsats for at byde kvinderne velkommen på golfturen, jagten og til tredje halvleg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark