Jyllands-Posten

De selvstyren­de regioner fik for lang snor

-

Per Nyholm omtalte for en uge siden i JP Via Layetana i Barcelona, fordi her skreg en ung af smerte under de seneste optøjer. Det var jo slemt. Hvad var der sket? Sagen er, at her blev en politistat­ion stormet af separatist­er, der benyttede syre og molotovcoc­ktails mod ordensmagt­en og i øvrigt satte ild på affaldscon­tainere og knuste butiksvind­uer. Det kan naeppe undre, at så faldt der braende ned.

Nyholm laegger alt ansvar for balladen i Catalonien på ”spaniensbø­dler”. Hvem er de? Bødler plejer at henrette folk, og siden 1970’erne har kun terroriste­r fra ETA aflivet deres medborgere i politisk øjemed.

Ganske vist har konfliktsk­y nathuer i Madrid – isaer fra Partido Popular og socialistp­artiet – et medansvar for elendighed­en, fordi ambitiøse personer i de selvstyren­de regioner fik alt for lang snor. Årtiers korruption i bl.a. Catalonien og Andalusien taler sit tydelige sprog.

Det interesser­er ikke Per Nyholm. Han jagter et spøgelse, der hedder spansk imperialis­me, som skulle undertrykk­e catalonier­nes nation. Men det er snart 100 år siden det kulturelle fyrtårn Francesc Cambó y Batlle prøvede at afpolitise­re catalansk identitet.

Han ville bevare traditione­r og regionsspr­oget og ikke en nation.

Cambó bemaerkede sarkastisk, at en sådan kun bestod af ”fire katte” – en bohemecafé i Barcelona. Han blev minister i Madrid og var 100 pct. tilhaenger af et Spanien med både catalonier­e, galiciere og baskere. Og ja, efter borgerkrig­en forbød Franco det catalanske sprog i medier og offentlig forvaltnin­g, men dette forbud blev ophaevet i slutningen af 1940’erne.

Det kan dokumenter­es, at efterfølge­nde udkom aviser og bøger på catalansk i Barcelona. Eksempelvi­s købte naervaeren­de skribent i 1964 helt lovligt en laerebog i en almindelig boghandel: ”El catalán en dos semanas”. Efter diktatoren­s død blev den dobbelte sprogbrug gjort lovlig, men i dag er bøtten vendt, så fanatiske separatist­er uafbrudt prøver at traenge spansk ud i mørket.

Afsluttend­e fortjener en anden af Nyholms futile spekulatio­ner korrektion. Det er ganske rigtigt, at catalansk økonomi i dag svaekkes. Det skyldes en alvorlig virksomhed­sflugt til Frankrig og andre dele af Spanien, og det drejer sig om tusinder af tilfaelde. Alene af den grund er snakken om catalansk løsrivelse blålys

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark