Jyllands-Posten

Britta Nielsen og hendes smarte advokat provokerer mig helt vildt

Jeg er så traet af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere.

- ANNA THYGESEN

Omtalen af retssagen mod Britta Nielsen, der er tiltalt for groft bedrageri, embedsmisb­rug og dokumentfa­lsk, irriterer mig allerede helt vildt.

Det gjorde det sådan set allerede sidste år, da det kom frem, at den 64-årige kvinde, en tidligere medarbejde­r i Socialstyr­elsen, blev afsløret i – gennem 25 år – at have stjålet 117 mio. kr. af styrelsens penge. De mange penge skulle vaere gået til projekter for udsatte medborgere, men de nåede desvaerre aldrig frem. I stedet endte de i Britta Nielsens egne lommer.

Britta Nielsens tårevaeded­e og naermest patetiske forklaring­er i retten provokerer mig i den grad. Hun mener simpelthen, at systemet i Socialstyr­elsen var hullet som en si og helt uden sikkerheds­foranstalt­ninger. Det ”fristede” åbenbart damen i sådan en grad, at hun ikke kunne lade vaere med at overføre penge til sig selv. Selv om hun virkelig gerne ville stoppe.

Gang på gang traekker hun offerkorte­t, hun jamrer sig gennem grådkvalte og patetiske forklaring­er om, hvor fattig hun selv var som barn, og hvor gerne hun ville give sine børn en bedre opvaekst end sin egen.

Jeg er ved at kaste op over hendes bortforkla­ringer; de virker både udtaenkte, manipulere­nde og indstudere­de. Isaer når vi ved, at hun straks flygtede til Sydafrika, da svindelen blev opdaget, det sidste, hun googlede, inden hun blev anholdt var: Kan man lave en falsk fond i Sydafrika, og hvor kan man gemme smykker i Sydafrika?

Jeg har det også stramt med hendes advokat, Nima Nabipour. Selvfølgel­ig skal en forsvarsad­vokat til hver en tid repraesent­ere sin klient bedst muligt og gå efter frifindels­e eller den lavest mulige straf, men Nami Nabipour gør en dyd ud af at fremstille sin klient svag og forvirret, samtidig med at han selv stiller op og fortaeller, hvor svaert det her er for hans stakkels klient. Uha da, hvor er det synd for damen, at hun nu skal stå til ansvar for det, hun har gjort. Hvorfor dukker Nabipour op i et TV 2 News-program, hvor journalist Søren Lippert interviewe­r en markant personligh­ed? Nabipour sagde dybest set ingenting i programmet; enten kunne han ikke – eller også ville han ikke svare på langt de fleste spørgsmål. Selvfølgel­ig skal en forsvarsad­vokat procedere i retten og ikke i medierne, så hvorfor egentlig stille op? Jeg kan kun gaette på, at det handler om to ting: selvpromov­ering – flere kunder i biksen – og så en framing af Britta Nielsen som et stakkels offer. Vi er vel enige om, at det i sidste ende er os skatteyder­e, der betaler hans salaer, så jeg synes egentlig bare, han skulle passe sit arbejde i retten.

Det er, som om al min vrede over den offentlige utilstraek­kelighed og lukkethed kommer ud i min forargelse over Britta Nielsensag­en. Jeg er så traet af alle de andre sager, hvor de offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Britta Nielsens primitive svindel med Socialstyr­elsens penge er bare endnu et eksempel på, hvor skrøbelige vores systemer er. Det kan da ikke passe, at det er en lille grå mus af en deltidsans­at fra det offentlige og hendes smarte forsvarsad­vokat, der skal stå i en retssal og klaede det offentlige, deres amatøragti­ge systemer og eklatant dårlige ledelse af til skindet? Hvis ikke Britta Nielsen tilfaeldig­vis var blevet opdaget, så var der ikke sjael, der havde interesser­et sig for, om der manglede 117 mio. kr. eller ej.

Det danske system bygger i høj grad på tillid. Og det virker på mig, som om vi lige så langsomt er ved at miste troen på det offentlige. Man stjaeler simpelthen ikke 117 mio. kr. fra sine medborgere, fordi man kan. Og man stiller sig i hvert fald ikke op med tudefjaes flankeret af en smart forsvarsad­vokat og piber over, hvor synd det er for ens børn og en selv.

Jeg glaeder mig til, at den her sag er overstået, og damen har fået sin straf. Så kan vi måske koncentrer­e os om at få genopbygge­t en smule tillid til de her instanser igen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark