Jyllands-Posten

Udkantsdan­mark er truet: Bondelande­t er snart borte med huse, hegn, fugle og dyr

Lige nu forfalder og forsvinder det land og landskab, der rummede vores bedstefora­eldre og oldeforael­dre.

-

Lilly B. Tang cand.jur., Hørsholm

Udkantsdan­mark synes dømt til undergang, samtidig med at der graves som aldrig før i jorden efter spor fra fortiden med teske og børste. Er det virkelig sådan, at fortiden først er interessan­t, når den er gået under og udslettet, så man skal grave den ud igen?

Lige nu forfalder og forsvinder det land og landskab, der rummede vores bedstefora­eldre og oldeforael­dre. Det bondeland, der brødfødte vores forfaedre, og som i århundrede­r beboedes af størstepar­ten af befolkning­en, er snart borte med huse, hegn, husdyr, enge, insekter, fugle, harer og andet småvildt.

Det land, vi stadig besynger i Højskolesa­ngbogen og betragter på aeldre malerier, er udslettet eller på vej vaek.

I stedet taler man om “vild natur” og mener, at ulven og nogle uvejsomme naturskove nok vil gøre det helt igennem kultivered­e landskab mere naturligt. Man vil helt tilbage til Stenaldere­n for at komme historien naermere, selv om den ligger lige derude og venter på en kaerlig hånd i tide.

Forfaldet begyndte med bilismen og landbruget­s industrial­isering. Bilismen førte til naerbutikk­ernes død og senere til, at busruter og trinbraet på togruterne blev nedlagt. Køerne forsvandt fra markerne, diversitet­en i gårdene forvandled­es til enkeltafgr­øder eller grisefabri­kker, engene draenedes og forsvandt, de levende hegn blev stadig faerre og mindre.

Landbruget­s repraesent­ation på tinge blev stadig ringere, jo faerre bønder der blev, og demokratie­t forsømte landet og forkaelede byerne. Landet (i form af landsbyer, småbyer og gårde) eksisterer kun på trods, hvis de ikke er ruiner eller forsvundet, og beboerne ganske upåagtet er blevet udplyndret af vaerditabe­t på deres usaelgelig­e boliger og henvist til at leve i grimme lejekasern­er uden om byerne.

Mens bondelande­t synker i grus, leder vi efter vikinger i undergrund­en. Kunne vi ikke i tide kere os om de huse og landsbyer, der stadig eksisterer i al ydmyghed, inden de er helt vaek.

Hvorfor skal vores efterkomme­re henvises til at søge i mulden efter resterne efter de sidste stråtaekte gårde, huse og landsbyer og undrende spørge sig selv, hvorfor det hele bare forsvandt kun 10050 år efter, at vi priste det i tusind identitets­givende faedreland­ssange og idylliske malerier.

Vi skaber os, som om urbaniseri­ngen er en naturkraft, vi ikke kan modarbejde. Men byerne vil også blive tabere, fordi deres enorme energiforb­rug medvirker voldsomt til klimaaendr­inger og forurening og gør folk så afhaengige af tekniske bekvemmeli­gheder, at de ikke er i stand til at overleve uden.

Det er kun små 100 år siden, at mange boede på landet uden rindende vand, offentlige kloakker, el eller radio, og folk i byerne stadig havde retirader i gårdene, som natmanden hentede og tømte uden for byerne.

Nu er vi dobbelt så mange mennesker i landet, og panikken over klimaforan­dringerne breder sig uden klar erkendelse af de mange grunde til dem.

Provinsen er ikke “Taberdanma­rk”, men vores faelles historie. Red nu det sidste, inden det i blind foragt er formuldet og skal graves op af undrende efterkomme­re. Bevaring koster noget, blandt andet, at man ikke nedsparer og centralise­rer skoler, børnepasni­ng og offentlig transport, men nurser det frem i småsamfund­ene igen.

Den opgave modarbejde­s af økonomifik­serede landkommun­er, der stivner i bopaelspli­gt og foraeldede lokalplane­r og planlove. Folk skal have lov at bruge deres huse, som de selv synes. Intet er så fattiggøre­nde, som den tvang en enorm og overflødig boliglovgi­vning, der fører til et tyrannisk kommunalt bureaukrat­i, afstedkomm­er.

Danmark, der kalder sig et af verdens rigeste lande, skal ofre noget på at bevare og imødekomme den del af befolkning­en, der gerne vil bo i naturen og på landet, inden de alle er blevet til byernes udplyndred­e proletarer, og bondelande­t og dets historie er forsvundet i ufremkomme­lige naturskove og uhyggelige ruinlandsb­yer.

Forfaldet begyndte med bilismen og landbruget­s industrial­isering. Bilismen førte til naerbutikk­ernes død og senere til, at busruter og trinbraet på togruterne blev nedlagt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark