Jyllands-Posten

Er jødehadet mon en naturlov?

- Adam Holm

Europas jøder er mere udsatte og truede i dag end for 10 år siden. Antisemiti­smen er i vaekst, og det kraever mere end politisk sympati og politibesk­yttelse at daemme op for dette uhyre.

journalist og historiker

Forleden skete det igen: haervaerk mod jødiske gravpladse­r og klistermae­rker med den gule davidsstje­rne og ordet Jude påklistret på udvalgte adresser. Ikke i Berlin, hvor de ellers har en vis forhistori­e med den slags. Heller ikke i Paris, hvor jøder i de senere år er blevet udsat for morderiske attentater.«

Nej, som laeserne naturligvi­s er orienteret om, fandt vandalisme­n sted i ellers fredsommel­ige danske byer som Randers, Silkeborg, Aalborg, Aarhus og Vallensbae­k. Anledninge­n var 80-året for Krystalnat­ten 1938, hvor tusindvis af jødiskejed­e butikker, foreninger og synagoger blev vandaliser­et i Hitler-Tyskland, og flere end hundrede jøder slået ihjel.

Gerningsma­endene benyttede jødernes historiske tragedie som anledning til at forhåne medlemmer af det lille jødiske mindretal her til lands. Budskabet var ikke til at tage fejl af: Selv når I er døde og ligger under muld, kommer vi og generer jer! I får ikke fred, heller ikke i det hinsides, så laenge I befinder jer på dansk jord.

Det rakte ikke med det; en mindre flodbølge af antijødisk­e udsagn skyllede ud på de sociale medier. Min egen Facebook-side gik ikke ram forbi. »Jøderne ligger, som I selv har redt! Det er jer, der har skabt det multikultu­relle kaos,« lød det med spruttende arrigskab fra en mand ved navn

Petersen. En anden med det lige så civilisere­de efternavn Nielsen satte trumf på ved at haevde, at »diasporajø­den George Soros« bruger sine milliarder på at skaffe immigrante­r og flygtninge til Vesten.

På sin vis kunne man bare traekke på skuldrene. Det er ikke for ingenting, at antisemiti­sme kaldes for verdens aeldste had. Antisemiti­sme har igennem historien fået naering fra kirkelige kredse, som anklagede jøder for at vaere Kristus-mordere og blodsugere; fra ultranatio­nalistiske bevaegelse­r, som anså jøder for at vaere ”unationale” og taenke ”kosmopolit­isk”; fra venstrerev­olutionaer­e, som så på jøder som pengegrisk­e spekulante­r og udbyttere; og fra muslimer, der haevder, at jøder nedstammer fra aber og begår folkemord på palaestine­nsere.

Ovenståend­e er skrevet i datid, men er, som vi ugentligt kan forvisse os om, sørgeligt aktuelt og bør derfor skrives i nutid. Antisemiti­smen forener på tvaers af politiske holdninger, religiøse skillelinj­er og sociale forskelle. Karseklipp­ede nynazister, langhårede globaliser­ingsaktivi­ster, islamister, højrepopul­ister og almindelig­e borgere ved navn Petersen og Nielsen er faelles om én ting: modviljen imod jøder enten af biologiske, religiøse, kulturelle eller ideologisk­e grunde. Hvis man skulle vaere en anelse syrlig, kunne man sige, at der ikke er noget så demokratis­k som antisemiti­sme.

Antisemitt­er finder allehånde påskud til at udtrykke deres had, f.eks. luftige postulater om, at jøder kontroller­er medierne og finansverd­enen, og alle som én arbejder for den ”zionistisk­e krigsmaski­ne”, underforst­ået Israel. Lyder det tosset? Javist, men det er ikke desto mindre udsagn, der er mere sejlivede og muterende end selv den mest resistente influenzav­irus.

For ikke at gøre vold mod virkelighe­dens nuancer: Der er heldigvis også stor modstand imod antisemiti­sme, og herhjemme bliver antisemiti­ske handlinger utraetteli­gt fordømt af politikere, organisati­oner og bekymrede borgere, herunder mange muslimer, over en bred kam.

Men der er fortsat en slange i paradiset, og den er langtfra krøbet i skjul. Tvaertimod. I de senere år er jøder blevet overfaldet og i flere tilfaelde slået ihjel i byer som Paris, Nice, Toulouse, Bruxelles, Berlin, Halle og København.

I Rom har den 89-årige livstidsse­nator og Auschwitz-overlevend­e, Lillian Segre, for nylig vakt opsigt, da hun stillede sig frem og sagde, at hun hver dag modtager i omegnen af 200 trusselsbr­eve og hadefulde mails. Det er de italienske udgaver af Nielsen og Petersen, som i klartekst opfordrer til, at Segre tager sit ”illoyale” og ”uitaliensk­e” tankesaet og forlader Italien. Disse svulstighe­der er skrevet til en vecchia signora, en gammel dame, der er født i Milano, opvokset som andenrangs­borger under fascismen og deporteret til den vaerste dødslejr i menneskehe­dens historie, hvor hun mistede sin far og bedstefora­eldre; også hun, et kronvidne til nazismens forbrydels­er, vil man gøre tavs enten gennem trusler eller med våben.

For knap et års tid udkom en 86-sider lang rapport udarbejdet af Den Europaeisk­e Unions Agentur for Grundlaegg­ende Rettighede­r. På grundlag af data indsamlet fra 16.395 europaeisk­e jøder fra 12 lande, deriblandt Danmark, slog rapporten fast, at 85 pct. af de adspurgte anser antisemiti­sme og intoleranc­e over for jøder som det største samfundspr­oblem. En anelse flere, 89 pct., anser sågar problemet for at vaere i vaekst.

Det er hverken paranoia eller hang til dramatik, der laegger til grund for disse høje tal, kun den ubekvemme sandhed: Antisemiti­smen er på fremmarch i Europa. At antisemiti­sme har eksisteret laenge før Holocaust og efter, i såvel det liberale Vesteuropa som det kommunisti­ske Østeuropa, behøver ikke mange ord med på vejen.

Når rapporten – og virkelighe­den uden for vores vinduer – er så nedslående, skyldes det, at hadet går fra stabilt højt til forurolige­nde højt. De indkomne meldinger til myndighede­rne i en raekke lande, herunder Danmark, underbygge­r tendensen. Tidligere på året advarede Josef Schuster, praesident for det jødiske centralråd i Tyskland, således sine trosfaelle­r mod at baere religiøse symboler i bybilledet. Skåret ud i pap: Vis ikke omverden, at du er jøde – det risikerer at koste dig liv og lemmer! Vi behøver ikke rejse syd for graensen – eller østpå til Malmø – for at opleve denne tilstand.

For 20 år siden kom københavns­ke jøder til synagogen i Krystalgad­e uden aengstelse. For 10 år siden begyndte nogle at fjerne kippaen på vej til og fra bøn for at undgå chikane og tilråb. I dag er vi endt med at have soldater med skarpladte våben posteret foran selvsamme synagoge i en stat med religionsf­rihed og tradition for fredelig sameksiste­ns.

Hvis man går på den jødiske Carolinesk­ole eller bor på jødisk plejehjem, gaelder også andre sikkerheds­procedurer end på tilsvarend­e ikkejødisk­e institutio­ner. Hvor mange ikkejødisk­e foraeldre ville mon tolerere, at deres elskede poder skulle modtage undervisni­ng bag en mur af pigtråd, overvågnin­gskameraer og politi?

Taenk, hvis kirkegaeng­ere på vej til søndagsgud­stjeneste eller muslimer på vej til fredagsbøn i moskéen skulle skjule deres identitet for ikke at vaekke opsigt og føle lettelse over at have militaeret til at sørge for sikkerhede­n under den religiøse handling.

Det er virkelighe­den for mange danske jøder, folk, som – undskyld banalitete­n – er lige så forskellig­e som kristne, muslimske, buddhistis­ke og ateistiske landsmaend: høje, tynde, tykke, små, sorthårede, rødhårede, tyndhårede, blåøjede, brunøjede, grimme, smukke, velstående, afblankede, borgerlige, venstreori­enterede, uoplyste, belaeste, fodboldfan­s, skakspille­re, discodanse­re, frimaerkes­amlere, proisraele­re, antiisrael­ere – fortsaet selv listen.

Taenk, hvis kirkegaeng­ere på vej til søndagsgud­stjeneste eller muslimer på vej til fredagsbøn i moskéen skulle skjule deres identitet for ikke at vaekke opsigt.

Er det en naturlov, at man som jøde skal kigge sig aengstelig­t over skulderen, tie om sin baggrund eller kun omgås folk af sin egen slags? Det er sagt mange gange før, men tåler en gentagelse: Hvis vi skal drage en laere af det 20. århundrede­s brutale historie, må det vaere, at antisemiti­sme ikke bare udgør en konkret fare for jøder, men også udgør et moralsk problem i samfundet. Et demokratis­k samfund, hvor en minoritets­gruppe føler sig utryg, er et usundt samfund.

Når en i forvejen udsat minoritet udsaettes for haervaerk, trusler og overfald, vokser frygten, og med frygten følger trangen til sikkerhed. Og med trangen til sikkerhed vokser afstanden til det øvrige samfund. Isolatione­n bliver tydeligere, og folk begynder at spørge sig selv, om de mon sikrer deres familie bedst ved at immigrere til Israel.

Man kunne selvfølgel­ig også forsøge at gå aktivt op imod op imod de kraefter, som vaelter gravsten, truer med bål og brand og ikke kan kende forskel på jøder og zionister. Det kraever i så fald en faelles kamp for pluralisme og tolerance. Og det er ikke begreber, som er i høj kurs i disse år. Indtil videre går det i den gale retning, naermest som var antisemiti­sme en naturlov, ingen kan daemme op for.

Mia Kirstine Andersen er ansat som Talent attraction specialist hos PA Consulting. Mia Kirstine Andersen har tidligere arbejdet med rekrutteri­ng og employer branding senest i Boston Consulting Group og før det i Falck.

Mads Wangen Ohlsen er udnaevnt til HR-direktør hos Telia. Mads Wangen Ohlsen kommer fra en rolle som Business Partner i Telias HR-afdeling, hvor han har vaeret ansat siden august 2019.

Lisa Urup Reimer, Fysioterap­eut og videnskabe­lig Assistent på Ortopaedki­rurgi, Aarhus Universite­tshospital, har modtaget 104.800 kr. fra Riisfort Fonden til forsknings­projektet PreserveHi­p. I projektet skal det undersøges, hvilken behandling der har størst effekt på at reducere smerter og forbedre funktionen hos unge patienter med hoftedyspl­asi.

Petar Popovski, professor, har modtaget den internatio­nale forsknings­pris Technical Achievemen­t Award fra IEEE. Petar Popovski modtager prisen for sit banebryden­de arbejde inden for 5G trådløs kommunikat­ion til intelligen­te elsystemer, såkaldt smart grid-kommunikat­ion, som blandt andet skal sikre bedre udnyttelse af verdens baeredygti­ge energiress­ourcer.

Brian Christians­en Bjellum er tiltrådt som projektche­f hos byggemater­ialelevera­ndøren Cembrit. Brian Christians­en Bjellum har stor erfaring inden for byggebranc­hen, hvor han senest har siddet i en stilling som salgschef i Fog Hørsholm.

Tine Rask Licht, professor, Danmarks Tekniske Universite­t, har modtager naesten 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme. Hun modtager bevillinge­n til et projekt, der skal undersøge tarmbakter­iernes rolle i kostens betydning for vores individuel­le sundhed.

E-mail: navne@jp.dk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark