Jyllands-Posten

Tjenerinde­ns mor er en moden stjerne

Tidens mest populaere feminist er Margaret Atwood, som er blevet en endnu større stjerne efter filmatiser­ingen af hendes bog ”Tjenerinde­ns fortaellin­g”.

-

At få – endnu et – internatio­nalt gennembrud i en alder af 78 år og samtidig genopstå naermest som rockstjern­e med en 32 år gammel bog. Det er de faerreste forfattere forundt.

Men den canadiske forfatter og digter Margaret Atwood er ikke hvem som helst.

Som et litteraert og udogmatisk feministis­k fyrtårn og en af verdens bedst saelgende forfattere er hun svaer at komme udenom, når man taler om historier om det at vaere menneske.

Den dundrende succes for HBO-serien ”The Handmaid’s Tale” i 2017 bygger på Atwoods bog ”Tjenerinde­ns fortaellin­g” fra 1985.

Hun bankede dermed igen lige ned i tidsånden med historien om et dystopisk fremtids-USA. Her er kvinder reduceret til voldtagne fødemaskin­er, og deres rettighede­r knust af et pseudoreli­giøst regime.

Med en ny amerikansk praesident ved roret i 2016 med et problemati­sk forhold til kvinder og med ønsker om at fjerne retten til abort fremstod Atwoods gamle bestseller pludselig mere aktuel end nogensinde.

Flere opfølgende saesoner af tv-serien har fornyet opmaerksom­heden om hendes omfattende forfatters­kab.

Masser af haeder

Hun har udgivet over 60 vaerker og modtaget striber af litteraere priser.

For en måned siden fik hun den prestigefy­ldte Booker

Prize for anden gang. Denne gang for sin opfølger til ”Tjenerinde­ns fortaellin­g”, ”The Testaments”, som udkom på dansk den 14. november.

Opfølgeren er ifølge Atwood en advarsel om de totalitaer­e tendenser, der vokser op kloden rundt lige nu. Hendes budskab er, at ingen tidligere fremskridt nogensinde må tages for givet.

Hun debuterede i 1964 med digtsamlin­gen ”The Circle Game”. Hendes første roman, ”Den spiselige kvinde”, kom få år efter. Derefter er det gået slag i slag.

Atwood voksede op i den canadiske ødemark, hvor faren studerede insekter. Børnene blev hjemmeskol­ede af moren, og Margaret blev en bogsluger. Først som otteårig flyttede de til Toronto, hvor Margaret Atwood bor den dag i dag.

Efter en vis tilpasning til civilisati­onen laeste hun senere filosofi og litteratur på Harvard.

Men sammenstød­et mellem vildmark og civilisati­on har siden spillet en central rolle i forfatters­kabet.

Hun er i dag fortsat aktiv debattør i kampen mod klimaforan­dringer. Ifølge hendes hjemmeside også med en masse adfaerdsre­gulerende greb i egen barm.

/ritzau/

Margaret Atwood, forfatter, digter, Toronto

 ??  ?? Den canadiske forfatter Margaret Atwood har udgivet over 60 vaerker og er blevet haedret med en stribe litteraere priser.
For en måned siden fik hun den prestigefy­ldte Booker
Prize for anden gang.
Foto: Andrew Kelly
Den canadiske forfatter Margaret Atwood har udgivet over 60 vaerker og er blevet haedret med en stribe litteraere priser. For en måned siden fik hun den prestigefy­ldte Booker Prize for anden gang. Foto: Andrew Kelly

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark