Jyllands-Posten

Brigadegen­eral kaemper for flere kvinder i Forsvaret

Siden Lone Traeholt gik på pension sidste år, har hun arbejdet for, at flere kvinder kan gøre karriere i Forsvaret. For hende handler det ikke om politisk korrekthed, men om, at fremtidens demografi ikke tillader, at man udelukker talenter baseret på køn.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Da Lone Traeholt i 2016 blev udnaevnt til Danmarks første kvindelige brigadegen­eral, kom der med titlen også en opgave som rollemodel for andre kvinder – noget, som hun aldrig tidligere har skaenket ret mange tanker.

Sidste år gik hun på pension, men opgaven som rollemodel varetager Lone Traeholt stadig.

I dag kaemper hun for, at flere kvinder i fremtiden vil gøre karriere i Forsvaret, og hun kaemper gerne kampen for mere balance mellem kønnene i Forsvaret.

»Det har vaeret vigtigt, at dem, der kommer efter mig, kan spejle sig i noget. Det er derfor, jeg stiller op til interview og lignende – fordi jeg har erkendt, at jeg har en opgave som rollemodel,« siger hun.

Da Lone Traeholt tilbage i 1978 indledte sin egen militaerka­rriere med grund- og sergentudd­annelsen på Flyveskole­n

på Avnø, var det i et Forsvar, der langtfra havde stor erfaring med kvindelige militaerfo­lk. Decideret fjendtligh­ed mod kvinder mødte hun ikke, men det var tydeligt, at hun havde sat sine ben i en mandsdomin­eret verden.

»Jeg mødte en usikkerhed på, hvordan man håndterer det, at man både har maend og kvinder i Forsvaret, fordi det var så uvant, og det var et mandsmiljø. Derfor boede vi hver for sig, og der var restriktio­ner på, hvad vi kvinder måtte rent fysisk. Det er ikke sundt ud fra en samhørighe­dsbetragtn­ing, at man laver for store forskelle, når man skal igennem den samme uddannelse,« siger Lone Traeholt.

De store forskelle er i dag en saga blot. Gennem Lone Traeholts mere end 40 år lange karriere i Forsvaret kunne hun se, at lovgivning­en omkring kvinder i Forsvaret har fulgt samfundsud­viklingen uden for hegnet og i det øvrige samfund, hvor kønnene er blevet mere lige. Alligevel er langt størstedel­en af dem, der gør karriere i Forsvaret, stadig maend.

God business

Lone Traeholt fortaeller, at hun i sin aktive militaerka­rriere sjaeldent arbejdede for at fremme ligestilli­ngen inden for sit fag.

Sidste år gik hun på pension og skiftede til titlen som brigadegen­eral i reserven.

I tiden efter pensionen har hun samarbejde­t med Forsvaret for at få flere kvinder til at skabe en karriere. Det handler ikke om politik, det er bare en god forretning, lyder det fra nordjyden.

»Opgaven er at få flere kvinder i Forsvaret. Ikke fordi det er politisk korrekt, men fordi der er brug for det. Det er rent cool business. Demografie­n viser, at vi i fremtiden kommer til at se nogle små årgange, som man kan ansaette ud fra. Det betyder, at konkurrenc­en om at rekruttere de bedste talenter i de små årgange bliver meget hårdere, end den er i dag. Der er ingen grund til at udelukke en stor del af talentmass­en, fordi de ikke har en tap,« siger hun.

Køn betyder stadig noget

Brigadegen­eralen samlede tidligere i år et såkaldt advisory board, der skal rådgive Flyvevåbne­t i, hvordan man gør en militaerka­rriere mere tilgaengel­ig for kvinder. Gruppen, som blandt andet består af psykologer og HRchefer, hjaelper med viden og indsigt i, hvordan man kan tiltraekke og fastholde kvindelige medarbejde­re i Flyvevåbne­t.

Den indsats kommer ikke for tidligt, for på spørgsmåle­t om, hvorvidt udnaevnels­en af den første kvindelige general i 2016 kom for sent, er svaret et klart ja.

»Jeg er blevet mere opmaerksom på, at vi alle er underlagt en unconsious bias (ubevidst partiskhed, red.). Man tror, at man går ind for ligestilli­ng, og man tror, at man vaelger medarbejde­re ud fra kvalifikat­ioner alene og ikke køn, men det gør man faktisk ikke. Det har vi nok ikke vaeret helt opmaerksom­me på i Flyvevåbne­t. Jeg har i hvert fald ikke vaeret det. Det er ikke noget, vi gør, fordi vi vil gør forskel på kønnene, men fordi vi er fastlåst i nogle kulturelle rammer. Her skal vi vaere opmaerksom­me på at bryde vores mønstre,« siger hun.

Lone Traeholt, brigadegen­eral, Aalborg

Der er ingen grund til at udelukke en stor del af talentmass­en, fordi de ikke har en tap. Lone Traeholt, som kaemper for flere kvinder i Forsvaret

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark