Jyllands-Posten

Er dopingkamp­en på vej mod Gulag-tilstande?

En dopingeksp­ert glaeder sig over beslutning­en om at mildne straffen for brug af ”social drugs”. Til gengaeld forstår han ikke, hvorfor atleterne skal underkaste sig afvaenning for at slippe billigere.

- MARTIN HAAHR LUND martin.h.Lund@jp.dk

En god idé – med plads til forbedring­er.

Sådan siger dopingeksp­ert Ask Vest Christians­en, lektor på Institut for Folkesundh­ed og Idraet på Aarhus Universite­t, som reaktion på nyheden om et banebryden­de forslag i den internatio­nale kamp mod sportens forbudte stoffer.

I forbindels­e med en revision af dopingregl­erne, der skal gaelde fra 2021, laegger Det Internatio­nale Antidoping­agentur (Wada) op til at mildne sanktioner­ne i sager, som har udgangspun­kt i brug af de såkaldte social drugs.

Denne gruppe er ikke endeligt defineret, men hedder i daglig tale også euforisere­nde stoffer. Det vil sige cannabispr­odukter og en raekke staerkere typer narkotika som kokain og heroin.

»Nogle har argumenter­et for, at det var vigtigt at have den slags på listen. På den måde fangede man flere og fik antidoping­systemet til at se effektivt ud, men at saenke dopingstra­ffen for de stoffer er rigtigt fornuftigt. I for eksempel basketball, boksning og saerligt inden for snowboard- og skateboard­sporten har brug af cannabis ikke rod i noget praestatio­nsfremmend­e, men er bare en del af kulturen,« anfører Ask Vest Christians­en.

»Jeg tror ikke, at kokain ryger af listen, for det har både en praestatio­nsfremmend­e fordel og er sundhedssk­adeligt på et helt andet niveau end cannabis. Med heroin har jeg aldrig hørt om en sag, hvor en seriøs eliteatlet har taget det. Det findes ikke. De folk, der tager heroin, har givetvis et større problem end at blive taget i dopingkont­rollen.«

Ask Vest Christians­en ønsker dog at løfte debatten op til mere og andet end en snak om forbudte og tilladte ”social drugs”, da Wada’s planlagte lempelse af straffen har to spor.

Helt grundlaegg­ende skal brug af de pågaeldend­e stoffer maksimalt kunne udløse en udelukkels­e på tre måneder i stedet for op til fire år som nu, hvis en idraetsudø­ver kan dokumenter­e, at indtaget ikke skete for at opnå en konkurrenc­emaessig fordel.

Underkaste­lse giver rabat

Derudover kan atleten slippe med blot én måned i skammekrog­en, hvis vedkommend­e accepterer at gå i behandling – og den handel har Ask Vest Christians­en svaert ved at se fornuften i.

»Jeg har svaert ved at tro, at ret mange eliteatlet­er har et problem med cannabis i et omfang, så de er afhaengige af det og skal på afvaenning. I givet fald ville de ikke vaere konkurrenc­edygtige. Derfor er det simpelthen ikke et reelt problem at adressere, målt i forhold til det system, der skal stables på benene, og størrelsen på antidoping­apparatet,« siger Ask Vest Christians­en.

På den baggrund ser han en risiko for, at sanktioner med indbyggede afvaenning­sprogramme­r i for stor grad vil gøre atleterne til hyklere:

»Ambitiøse atleter braender for deres sag og vil gerne tilbage hurtigst muligt, så de vil gå med til snart sagt hvad som helst for at slippe med en måneds karantaene. Jeg har det lidt svaert med, at myndighede­rne skal til at regulere en livsstil. Dér kommer vi langt vaek fra perspektiv­et om de vestlige liberale demokratis­ke frihedsret­tigheder og idealer. I stedet for at pålaegge atleterne sådan noget bør vi oplyse og uddanne atleterne bedre, så de kan traeffe et informeret valg om en aendring.«

Mener du, at antidoping­myndighede­rne kan komme til at kraenke udøvernes privatliv? »Der er en risiko for, at systemet kommer til at minde om uddannelse­slejre, til folk får den rette holdning, så det bliver mere Gulag end oplysnings­idealer. Derfor skal man taenke rigtigt godt over, hvordan dopingregl­erne skal formuleres.«

Ask Vest Christians­en medgiver dog, at en kraenkelse af privatlive­t kan vaere et nødvendigt onde i dopingbeka­empelsen. Et tilfaelde kan vaere hele brugen af whereabout­s – det meget omfattende system, hvor en saerligt udvalgt gruppe af eliteatlet­er konstant er forpligted­e til at oplyse om deres opholdsste­der for at give dopingkont­rollantern­e mulighed for at foretage uanmeldte dopingprøv­er.

Blåstempli­ng i retten

Siden indførelse­n af kravet i 2004 har sportsstje­rnerne forsøgt at få indføjet lempelser i systemet, men helt skrottet overvågnin­gen får de aldrig, da en meget stor procentdel af dopingsage­rne stammer fra netop disse overraskel­sesbesøg.

»I elitesport­en er whereabout­s bare sit helt eget problemfel­t. De uanmeldte dopingkont­roller er problemati­ske, for du kan ikke engang holde en ferie uden at vaere overvåget, så det er da et brud på privatlive­ts fred. Det er også blevet anerkendt af de domstole, der har prøvet sagerne, men de har samtidig sagt, at det brud må atleterne acceptere, så dopingkamp­en kan føres på et vist niveau. Det findes ikke i andre brancher, men i sporten er det nødvendigt for at sikre dopingkamp­en det niveau og den legitimite­t, som den skal have.«

Der er en risiko for, at systemet kommer til at minde om uddannelse­slejre. Ask Vest Christians­en, dopingeksp­ert

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark