Jyllands-Posten

Er vi på vej mod årtusindet­s første storkonfli­kt i det private?

Kortsigtet fokus på løn risikerer at sende arbejdsmar­kedets parter ud i storkonfli­kt, netop som de burde forene kraefterne om at fremtidssi­kre medlemmern­es eksistensv­ilkår.

-

Den spaede optakt til de kommende måneders tovtraekke­ri om arbejdsmar­kedets rygrad, overenskom­sterne, er et laerebogse­ksempel på, hvordan en forhandlin­g kan gå galt, endnu inden den er gået i gang.

Parterne har nemlig saerdeles svaert ved at enes om, hvad omdrejning­spunktet egentlig er. På den ene side af fronten sidder arbejdsgiv­erne, fast besluttede på at skue mod fremtiden uden at skele unødigt til de resultater, lønmodtage­rne har bidraget til at levere igennem de seneste år. På den anden side sidder lønmodtage­rne, lige så fast besluttede på at stirre bagud, polstre lønposen per efterkrav og ignorere fremtidens trusler.

Det udgangspun­kt er et meget tidligt varsel om, at sandsynlig­heden for årtusindet­s første storkonfli­kt på det private arbejdsmar­ked, omfattende flere hundredetu­sind lønmodtage­re, bestemt er til stede.

Forstå mig ret: Selvfølgel­ig er kunstig strategisk positioner­ing i rigt mål involveret i signalerne for tiden. Som altid handler spillet jo om at skaffe det hele for det halve til sine egne medlemmer. Men det handler også om at lande på en samarbejds­aftale for de kommende år, som stiller dansk erhvervsli­v – chefer og medarbejde­re – bedst muligt over for en usikker fremtid på højkonjunk­turens bagkant.

Her synes ingen af de to parter ligefrem knivskarpe på at levere andet og mere end banale lønrammer til videre lokale forhandlin­ger ude på arbejdspla­dserne. Intet tyder på, at den fornødne moderniser­ing af den danske model, der kan uddanne nutidens lønmodtage­re til at forblive kvalificer­ede, når ny teknologi fjerner deres nuvaerende job under fødderne på dem, ligger i kortene.

Som den første gruppe har finanssekt­oren traditione­n tro sat sig til forhandlin­gsbordet. Netop den sektor illustrere­r problemsti­llingen bedre end de fleste.

De ansattes repraesent­anter fra Finansforb­undet kraever betydelige lønstignin­ger i lyset af sektorens gode resultater igennem flere år. Hvorimod finanssekt­orens arbejdsgiv­ere haefter sig ved, at negative renter og et lurende sammenbrud i pengeinsti­tutternes forretning­smodeller får lønstignin­ger til filialmeda­rbejderne til at rime på uansvarlig­hed.

Alt imens samme banker, bør det tilføjes, diskret er engageret i overbudska­pløb en masse om at hyre de bedste og dyreste itfolk og governance-eksperter til sidekontor­erne.

Konflikten er til at få øje på. Vi mangler imidlertid helt at høre parternes bud på, hvordan de vil løse den største faelles udfordring, som konsulenth­uset PWC afdaekkede i fjor: At 30 pct. af alle job i finans- og forsikring­serhverven­e kan afløses af ny teknologi og kunstig intelligen­s i løbet af de kommende 10 år.

Det svarer til et beskaeftig­elsestab på ca. 15.000 finansansa­tte inden for en overskueli­g fremtid. Vel at maerke veluddanne­de, kompetente hoveder, som sektoren såmaend nok kunne bruge i de kreative bestraebel­ser på at genopfinde finansindu­striens rolle i samfundet. Det er bare ikke en omstilling, som det lader sig gøre at haste igennem i de sidste fire-fem år, inden hammeren falder.

Samme scenario venter, når overenskom­ster omfattende 600.000 mennesker på det øvrige private arbejdsmar­ked skal forhandles efter årsskiftet med industrien som absolut retningsgi­vende. Det bliver løn her, der og alle vegne, som dominerer dagsordene­n.

30 pct. af alle job i finansog forsikring­serhverven­e kan afløses af ny teknologi og kunstig intelligen­s i løbet af de kommende 10 år.

Det er en aergerlig udvikling, graensende til det snaevertsy­nede. Kendsgerni­ngen er, at reallønnen herhjemme nu vokser lidt hurtigere end i udlandet, men i en absolut forsvarlig takt.

Der er bestemt plads til at fortsaette den linje i de kommende tre år til gavn for både virksomhed­erne og deres medarbejde­re. I stedet bør arbejdsgiv­ere og lønmodtage­re bruge krudtet på at sikre, at den i fortiden velfungere­nde danske model også får en fremtid ved at begynde at forholde sig til de virkelige udfordring­er, de i faellesska­b står over for.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark