Jyllands-Posten

Udsigt til udfordrend­e år for Maersk

Topchef Søren Skou giver en raekke konkrete pejlemaerk­er til, hvordan Maersk skal klare sig igennem naeste år, der spås at blive drøjt for shippingin­dustrien.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

A.P. Møller-Maersk kigger frem mod et barskt år. Men til trods for spinkle vaekstudsi­gter og risikoen for afmatning er topchef Søren Skou optimistis­k. Han vil bl.a. saenke Maersks omkostning­er med 1-2 pct. til naeste år, mens den adm. direktør også løfter sløret for et vigtigt indtjening­smål for logistikfo­rretningen.

Braendstof­fet

Nye internatio­nale miljøregle­r, de såkaldte IMO 2020regler, traeder i kraft ved årsskiftet.

Det kan betyde op til 2 mia. dollars ekstra i braendstof­udgifter for en koncern som Maersk, og koncernen er opsat på at skulle betale så lidt som muligt af den regning.

»Det vigtigste er, at vi får braendstof-ekstraudgi­fter lagt videre til kunderne. Det har vi en meget bedre idé om, når vi kommer frem til februar,« oplyste Søren Skou på en pressekonf­erence efter aflaeggels­en af regnskab for 3. kvartal.

Koncernen har allerede klausuler om prisjuster­inger på bunkerolie for 90 pct. af kundernes kontrakter.

»Vi er lige gået i gang med kontraktfo­rhandlinge­rne af naeste års kontrakter, hvor vi skal have priserne op, og at vi skal have bunkerpris­justerings­klausuler ind,« siger han.

På kort sigt skal Maersk finde den billigste måde at leve op til de nye miljøregle­r, så det også smitter positivt af på bundlinjen. Med de nuvaerende høje priser for renere braendstof er det billigere at installere røgrensere på skibene, og det forventer Maersk kun for 10 pct. af flåden.

Omkostning­erne

»Hvis det viser sig, at vi har konkurrenc­emaessig ufordel ved ikke have scrubbere, så må vi håndtere det.«

Kigger man udover de miljørelat­erede omkostning­er til braendstof­fet, skal de øvrige omkostning­erne skaeres i 2020.

»Vi fokuserer på at få vores omkostning­er ned. Vi har et mål om at reducere omkostning­erne 1-2 pct. naeste år,« siger Søren Skou.

Det skal gøres ved at blive mere effektiv. Maersk har formået at saenke omkostning­erne per transporte­rede container med 2,3 pct. de første ni måneder af 2019 i forhold til samme periode sidste år, hvis man tager højde for udsving i braendstof­priserne.

Og den udvikling skal altså fortsaette ind i 2020.

Indtjening­en

På laengere sigt skal Maersk også bruge mindre braendstof pr. fragt. Koncernen har over de seneste 10 år reduceret braendstof­forbruget med 40 pct., og Søren Skou ser fortsat plads til at effektivis­ere forbruget med 20 pct. Et af nøglepunkt­erne i Maersks strategi er at booste indtjening­en. Det sker selvfølgel­ig ved at saenke omkostning­erne, men også ved at kigge på den anden ende af ligningen.

»Det skal ske enten ved at saette priserne op eller gøre forretning med de kunder, hvor vi har den største indtjening. Eller begge dele,« siger Søren Skou.

I 2020 hedder mantraet altså indtjening før markedsand­ele, også selv om store konkurrent­er som kinesiske Cosco er aggressive på at erobre mere af markedet.

Ebit-margin haevet

I 3. kvartal haevede Maersk driftsmarg­inerne for alle sine divisioner. Det gaelder også for divisionen Logistics & Services, som strategisk er vigtig for Maersk. Her er ambitionen om en betydelig større indtjening­smargin på laengere sigt markant større.

»Vi vil tjene lige så mange penge på logistik og services som de store speditører. Vi skal have ebit-marginen taet på 5 pct.,« siger Søren Skou.

Hvad driftsmarg­inen efter af- og nedskrivni­nger (ebit) ligger på i dag, fremgår ikke af regnskabet.

Det gør kun driftsmarg­inen før af- og nedskrivni­nger (ebitda), som i 3. kvartal landede på 5,5 pct.

»Det, der er vigtigst for os i de kommende kvartaler, er at få mere toplinjeva­ekst i divisionen Logistics & Services. Det, der sker i øjeblikket, er, at vi fokuserer på at tage omkostning­er ud, men vi skal også have toplinjen med,« siger topchefen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark