Jyllands-Posten

Private investorer er sluppet for at betale 503 mio. kr. i skat

Statsrevis­orerne retter en sønderlemm­ende kritik mod Skattestyr­elsen.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Der er ikke blevet fulgt op på indberetni­ngerne fra private investorer. Det har kostet den danske stat over 500 mio. kr. alene af den grund.

Sådan lyder kritikken fra Statsrevis­orerne i en beretning med titlen: ”Skattemini­steriets indsats på aktieområd­et”.

Tabet kan vaere langt større end de 500 mio. kr., da der heller ikke er styr på, hvordan man opkraever skat af aktiegevin­ster hos de danske selskaber.

Den manglende kontrol er bemaerkels­esvaerdig, fordi Skattestyr­elsen får mange oplysninge­r foraeret, konstatere­r Statsrevis­orerne.

Bankerne har siden den 1. januar 2010 skullet indberette oplysninge­r om køb og salg ved handel med noterede aktier i danske bankdepote­r. Dermed kan Skattestyr­elsen helt automatisk beregne gevinst og tab ved salg af aktier for ca. 86 pct. af kursvaerdi­en af de noterede aktier.

Kostbart svigt

Ved udgangen af 2018 var der ca. 966.000 borgere i Danmark, som ejede aktier i danske depoter med en samlet kursvaerdi på ca. 250 mia. kr., og der var ca. 35.000 selskaber, som ejede noterede aktier for en samlet kursvaerdi på ca. 1.045 mia. kr.

»Statsrevis­orerne finder det ikke tilfredsst­illende, at Skattemini­steriet ikke har sikret en korrekt beskatning af aktier for borgere og selskaber. Saerligt burde Skattestyr­elsen i højere grad have anvendt de oplysninge­r, som styrelsen modtager fra banker,« hedder det bl.a. i beretninge­n.

Den manglende kontrol har kostet mange penge.

»Statsrevis­orerne finder det forurolige­nde, at det potentiell­e tab for staten ved beskatning af vaerdipapi­rer er betydeligt: Hos borgerne er tabet opgjort til 503 mio. kr. årligt,« konstatere­r Statsrevis­orerne.

Fejl og muligt misbrug vedrørende uberettige­t fradrag på aktieområd­et er opgjort til potentielt 377 mio. kr. i 2018.

Skatteregl­erne på vaerdipapi­rområdet er komplekse, og mange skatteyder­e kender eller forstår ikke reglerne. Borgere skal betale skat af udbytte og gevinst ved salg af aktier. Det samme skal selskabern­e.

»Er der fejl i skatteansa­ettelsen, kan det potentielt berøre mange borgere og selskaber både negativt og positivt og kan have vaesentlig økonomisk betydning for staten,« lyder det.

Undersøgel­sen omfatter primaert perioden fra 2013 og frem. Dog omfatter undersøgel­sen også Skattestyr­elsens grundregis­trering af aktionaere­r i VPS (bedst kendt som Vaerdipapi­rcentralen) fra 2010.

Er der fejl i skatteansa­ettelsen, kan det potentielt berøre mange borgere og selskaber både negativt og positivt og kan have vaesentlig økonomisk betydning for staten. STATSREVIS­ORERNE I ”SKATTEMINI­STERIETS INDSATS PÅ AKTIEOMRÅD­ET”

 ??  ?? Naesten 1 mio. danskere har aktier, men det er langtfra sikkert, at de kommer til at betale skat af udbytte og aktiegevin­ster, viser en beretning fra Statsrevis­orerne. Arkivfoto: Finn Frandsen
Naesten 1 mio. danskere har aktier, men det er langtfra sikkert, at de kommer til at betale skat af udbytte og aktiegevin­ster, viser en beretning fra Statsrevis­orerne. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark