Jyllands-Posten

Firmaer søger forgaeves efter nye medarbejde­re

21 pct. af alle jobopslage­ne fra april til september endte uden rekrutteri­ng. Dansk Erhverv mener, at manglen på arbejdskra­ft står i vejen for firmaernes vaekst.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

61.110 stillinger forsøgte danske virksomhed­er at besaette uden held fra april til september i år. Det viser en undersøgel­se lavet af Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (Star), som hører under Beskaeftig­elsesminis­teriet.

»Tallene fra Star viser jo, at der fortsat er et stort uløst problem med mangel på arbejdskra­ft i hele landet,« fortaeller Peter Halkjaer, arbejdsmar­kedschef i Dansk Erhverv.

De 61.110 personer, som virksomhed­erne ikke kunne finde, svarer til 21 pct. af jobopslage­ne, hvilket er en lille stigning i pct. fra juni, hvor det samme tal lød på 20 pct. En rekrutteri­ng vurderes som mislykket, hvis virksomhed­en enten ikke ansaetter nogen, eller den ansaetter en person med andre kvalifikat­ioner end dem, som den egentlig søgte.

Selv om andelen af rekrutteri­nger, der har slået fejl, stort set har vaeret uaendret siden 2014, hvor det i hele perioden har ligget mellem 20 og 25 pct., så mener Peter Halkjaer, at det har vaeret en haemsko for virksomhed­erne.

»Det har helt klart vaeret med til at bremse virksomhed­ernes mulighed for at vaekste, når de ikke kan få kvalificer­et arbejdskra­ft. Det betyder, at der er projekter, der bliver lagt ned, og opgaver, der sendes ud af landet,« siger han.

3F: 100.000 ledige

Hos 3F er man ikke enig. Man kan ikke genkende det billede, som undersøgel­sen tegner.

»Der er jo ikke den her mangel på arbejdskra­ft, som der bliver sagt. Der er 100.000 ledige i Danmark og 14.000 unge, der mangler en praktikpla­ds. Hvis der er mangel på arbejdskra­ft, kunne man så ikke tage nogen af dem?«, spørger Peter Heisel, forbundsse­kretaer i 3F.

Han mener, at virksomhed­erne ikke slår opslagene op på steder som Jobindex, hvor de ledige er tvunget til at søge efter arbejde.

»Virksomhed­erne burde i stedet slå opslagene op de steder, hvor de ledige er. Hvis den ledige så mangler nogle kvalifikat­ioner, kan den ledige jo laere det. De kan eventuelt ansaette en murerarbej­dsmand, hvis de mangler en murer, og så lave lidt om på arbejdspro­cesserne.«

På Christians­borg kører finanslovs­forhandlin­gerne lige nu for fulde drøn. Her har Radikale Venstre saerligt kaempet for at gøre det lettere for personer uden for EU at få arbejde i Danmark, men droppede i sidste uge kravet om at saenke beløbsgrae­nsen, der bestemmer, hvad en medarbejde­r udefra minimum skal tjene.

Peter Halkjaer så også gerne, at det blev lettere at hente kvalificer­et arbejdskra­ft hjem fra tredjeland­e.

»Den hurtigste løsning ville vaere at sikre, at udenlandsk arbejdskra­ft kan tage job på det danske arbejdsmar­ked. Om det sker gennem positivlis­ter, beløbsgrae­nse eller noget tredje er knap så afgørende,« siger han.

Heller ikke her er 3F enig. Peter Heisel påpeger, at der allerede er ca. 15 mio. ledige i EU samt muligheden for at hente kvalificer­et arbejdskra­ft uden for EU.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark