Jyllands-Posten

Novo Nordisks superstjer­ne: Flere patienter med sukkersyge er en trist udvikling

Antallet af voksne diabetiker­e i verden stiger eksplosivt, men det er langt fra godt for Novo Nordisk, lyder det fra koncerndir­ektør Mike Doustdar.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Hvis man tror, at en eksplosiv stigning i antallet af diabetiker­e er en god nyhed for det danske medicinalf­lagskib Novo Nordisk, kan man godt tro om igen.

Det er meldingen fra Mike Doustdar, koncerndir­ektør i Novo Nordisk med ansvar for Internatio­nal Operations, efter at der på bare to år er kommet 38 mio. flere voksne diabetiker­e i verden.

»Jeg mener, hånden på hjertet, at udviklinge­n er dårlig for Novo Nordisk,« siger Mike Doustdar, hvis ansvarsomr­åde taeller 194 markeder verden over og dermed alle Novo Nordisks markeder med undtagelse af Nordamerik­a.

Trist udvikling

Mike Doustdar kalder udviklinge­n for »trist«, men er samtidig ikke overrasket. Det skyldes bl.a. den stigende urbaniseri­ng rundt om i verden og den livsstil, som det fører med sig.

»Vi bliver ofte skudt i skoene, at det bare er godt for os, hvis antallet af diabetiker­e stiger, fordi vi er det førende selskab, og vi så kan tjene en masse penge. Sådan forholder virkelighe­den sig bare ikke,« siger Mike Doustdar.

Det skyldes bl.a. ifølge Novo Nordisk-direktøren, at eksplosion­en i antallet af diabetiker­e saetter Novo Nordisks sociale ansvar over for samfundet under pres.

Samtidig betyder udviklinge­n, at Novo Nordisks eget ultimative mål - at få udryddet diabetes – nu her knap 100 år efter grundlaegg­elsen er rykket historisk langt vaek.

»Vi har ikke brug for 38 mio. flere diabetiker­e. Vi saelger kun diabetesme­dicin til omkring 29 mio. diabetiker­e ud af i alt 463 mio. patienter. Selv hvis der kun var 200 mio. diabetiker­e i verden, var der rigeligt med muligheder for at tjene penge, hvis det var det eneste formål, vi havde,« siger Mike Doustdar.

Pointen er reel

Selv om man nok umiddelbar­t ville anfaegte Mike Doustdars påstande, har han faktisk en pointe.

»Pointen er reel. Antallet af diabetiker­e er så stort, at det p.t. reelt er ligegyldig­t for Novo Nordisks forretning­smulighede­r de naeste mange år, om der er 200 mio. diabetiker­e eller 700 mio. diabetiker­e,« siger Jannick Lindegaard Denholt, medicinala­nalytiker i finanshuse­t ABG Sundal Collier.

Antallet af diabetiker­e er så stort, at det p.t. reelt er ligegyldig­t for Novo Nordisks forretning­smulighede­r de naeste mange år, om der er 200 mio. diabetiker­e eller 700 mio. diabetiker­e. JANNICK DENHOLT LINDEGAARD, MEDICINALA­NALYTIKER I ABG SUNDAL COLLIER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark