Jyllands-Posten

Kinas livestream­shoppe-tsunami er fremtidens onlinehand­el

-

Livestream-shopping er en blanding af sociale medier, reality-tv og storforbru­g. Det er allerede milliarder vaerd – og er kun lige begyndt.

største shoppingsi­te, Tmall.

Festen blev skudt i gang med en raekke events under sloganet ”Se nu, køb nu”, hvor kunder kunne erhverve sig produkter med et enkelt klik, mens de så på en given livestream. Det kunne vaere modeshows, hvor modeller fra Victoria’s Secret, Armani og andre topmaerker spankulere­de op og ned ad en livestream­et catwalk. Påklaednin­gen kunne købes i real time.

På et år voksede livestream­shopperiet med 180 pct. Markedet er i dag over 25 mia. kr. vaerd, ifølge tal fra analysefir­maet Deloitte – en vaekst på 37 pct. i forhold til 2018. Livestream-shopping udgjorde 7,5 pct. af Alibabas samlede salg på Kinas berømte Singles’ Day, hvor flere hundrede millioner kinesere går på nettet i verdens største discount-jagt.

Eller hvad der svarer til naesten 3 mia. livestream-shoppede kroner på 24 timer.

Ved en anden event i år solgte bilproduce­nten JMC let og elegant 55 biler i sekundet via en livestream-event, hvor seere kunne vaere med, mens deres stjerner susede rundt på vejene. Hos JD.com, en anden af Kinas største shoppingsi­tes, er indtjening­en fra livestream-salg vokset sig fem gange større siden sidste år, begge ifølge analysesit­et MarketingI­nteractive.

For markedet er enormt. Alene sidste år så 456 mio. kinesere livestream­ing, ifølge Deloittes rapport.

»Livestream-shopping er en tv-shop på steroider,« udtaler Liz Flora, forsker i analysefir­maet Gartner, til techmagasi­net Wired.

Halter bagefter

»Det er en sammenblan­ding af sociale medier, e-handel og underholdn­ing.«

Faenomenet er ikke laengere kun begraenset til Kina. Shopee, en online shoppingpo­rtal fra Singapore, udsender shopping-streams til over 200 mio. ventende brugere, ifølge techsitet KrAsia. Lazada, en anden af Alibabas mange portaler, er lanceret på tvaers af hele Sydøstasie­n.

Men Vesten halter bagefter. Både Amazon og Facebook har forsøgt at gentage succesen herhjemme, men indtil videre uden held. I år prøver begge igen – denne gang ved at kopiere sine kinesiske konkurrent­er.

»Amazons live-streaming ligner Tmall mere og mere for hver dag, der går,« skriver Danielle Bailey, vicedirekt­ør for analysefir­maet L2 i en nylig rapport.

»Vi taenker ofte på Kina som vaerende landet, der kopierer – forvent derimod, at et stigende antal af Vestens førende tech- og forbrugerf­irmaer nu vil kopiere innovation­er omkring handel på sociale medier og mobilen fra Kina.«

Set i bakspejlet var det dog naesten sikkert, at livestream-shopping ville vinde frem i Kina først. Landet er ikke blot verdens andenstørs­te økonomi, men har også verdens største antal aktive internetbr­ugere. En tredjedel af verdens smartphone­s saelges i Kina, mens mobilbetal­inger udgør 83 pct. af forbrugert­ransaktion­er, ifølge datasitet Statistica.

En temmelig effektiv kombinatio­n, idet naesten alle kinesiske livestream­s ses via smartphone­s, ligesom smartphone­s udgør 95 pct. af alle kinesiske onlineindk­øb, ifølge tal fra Verdensban­ken, mens Kina sidder på 42 pct. af klodens samlede e-handel. I Vesten er samme tal langt, langt mindre: Kun 40 pct. af onlineshop­ping på det amerikansk­e marked udføres via mobilen.

Samtidig udfylder de mange streamingk­analer et hul i kinesernes underholdn­ingsuniver­s. Kinesisk tv er statsejet, topstyret og renset for alt, der kan opildne til kritik eller ungdomsopr­ør. Det gør Kinas fjernsynsv­erden til en ofte temmelig traeg og stueren affaere. Unge kinesere svarer igen ved at flygte langt ind i livestream-industrien på jagt efter Kinas version af programmer som ”X Factor”.

Praecis som seerne i Vesten selv lever gennem de mange reality-stjerner – med en tilføjet virtuel indkøbskur­v.

»Livestream­ing smelter reklameind­ustrien sammen med reality-tv,« skriver Frank Lavin, grundlaegg­er af den kinesiske handelspla­tform Export Now, i en kronik til erhvervsma­gasinet Forbes.

»Forbrugern­e føler, at de kan opleve produktern­e gennem streamings­tjernerne.«

Men det er hårdt arbejde for stjernerne. Under deres streams snakker de løs med fans, fortaeller om deres liv, joker, hygger og svarer på kritiske spørgsmål fra skeptikere.

Dommen falder prompte

»Livestream minder mere om et jobintervi­ew end en produktlan­cering styret af kunderne,« forklarer Lavin. Og som alt andet på nettet er dommen hård og øjeblikkel­ig, hvis først en livestream­stjerne kvajer sig.

Her gør god, gammeldags kendisfakt­or undervaerk­er. Som da Kim Kardashian – den ultimative influencer – tidligere i november kastede sig ud i en omgang kinesisk livestream­shopping for at saelge parfume. Hun fik over 12 mio. views det første minut. På få minutter havde hun langet 15.000 parfumefla­sker over den digitale disk.

Mindre kendte influencer­s må knokle vaesentlig­t hårdere for det daglige brød. Hifan Multi-Channel Networks stab på 100 unge streamer dagligt otte timer om dagen fra 12 forskellig­e studier, de mange streams er forberedt og produceret af en stab på 40 kamera- og lydmaend, sminkører og designere.

Og selv de mest populaere bliver lige så hurtigt glemt igen.

»På trods af al glamouren er det her en meget brutal industri, der draener hver en dråbe energi ud af dig,« fortaeller Tiger Ai med hudløs aerlighed til South China Morning Post.

»Det er kraevende og nådesløst for at sige det mildt. De bedste år af en influencer­s liv er tidligt i 20’erne. Som en flamme på en varm pande varer deres karriere kun få år, hvorefter de forsvinder.«

Livestream-shopping er en tv-shop på steroider. LIZ FLORA, FORSKER I ANALYSEFIR­MAET GARTNER, TIL WIRED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark