Jyllands-Posten

0 af 25 pensionska­sser ville investere i landbrug

Man skal ikke lade sig slå ud af et afslag. Men hvordan med 25 afslag? Landbruget er kommet på arbejde.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er finans@finans.dk

25 pensionska­sser blev kontaktet. 25 pensionska­sser svarede det samme til at investere penge i danske landbrugsb­edrifter via et nyt investerin­gskoncept: »Nej tak.«

To landbrugsø­konomer har hen over året praesenter­et pensionsse­ktoren for et koncept, hvor pensionska­sserne køber aktier i et selskab, der ejer en pulje af landbrugsb­edrifter. Pensionska­ssen bliver på den måde investor i en raekke gårde, hvis landmaend fortsaette­r med at stå for driften, men overdrager en del af deres ejerskab til selskabet.

Godt taenkt, ikke? Dansk landbrug kan på den måde få tilført ny kapital, og pensionska­sserne, der i disse år er på evig jagt efter nye investerin­gsmulighed­er, kan placere penge i svineprodu­ktion og planteavl på samme, enkle måde, som de placerer penge i alt muligt andet.

Men de ville ikke. Ikke en eneste af de 25 pensionska­sser skulle nyde noget af saette penge i danske landbrug. Eller – det bliver en kindtand vaerre: Nogle af de 25 pensionska­sser vendte ikke engang tilbage med et svar.

Det er ikke første gang, at dansk landbrug går tvaers over dansegulve­t og bukker for pensionsse­ktoren. Det er heller ikke første gang, at pensionsse­ktoren ryster på hovedet. Alle danse resten af aftenen, ja, resten af året, er reserveret til anden side. Desvaerre. Til skovdrift i Nordamerik­a, genbrug af bildaek, solcellepa­rker i Spanien, eldrevne bybiler, jordopkøb i Skotland, vindmøller på havet, boligbygge­ri i

Tyskland og kolossalt meget andet. Da davaerende erhvervsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) i 2016 søgte at få pensionsse­ktoren til at investere i veldrevne, men gaeldstyng­ede, landbrugsb­edrifter, var interessen så minimal, at projektet måtte halveres.

Det forventede afkast i det nye investerin­gsprojekt er slet ikke så ringe: 3-5 pct. årligt.

Det må få landmaende­ne til at sukke dybt. For hvis pensionska­sserne ikke vil tage dem for pengenes skyld, hvad kan de så lokkes med?

De to landbrugsø­konomer har noget af svaret, og det har de fra pensionska­sserne.

Det ene problem er, at pengetanke­ne er i tvivl om, om de kan komme ud af en investerin­g i landbrug. Hvem kan de saelge aktierne videre til, hvis svinenoter­ingerne og jordpriser­ne falder med et brag?

Det andet problem er ifølge økonomerne, at landbrugse­rhvervet mangler »folkelig opbakning«. Eller sagt med jaevne ord: Landbrug kan blive en aktie, hvor pensionska­ssen kan komme til at bruge kraefter på at forsvare sit medejerska­b. Lidt ligesom tobak. Vil en pensionska­sse, der kan få 5 pct. i afkast på en grå etageejend­om i Aarhus, for samme afkast forsvare kvaelstofu­dledningen, produktion­smetoderne og klimabelas­tningen fra en landbrugsb­edrift ved Viborg?

Idémaenden­e bag projektet er ikke desto mindre optimister og tror på et gennembrud om to til fire år. Fra sidelinjen skal der ønskes god vind. I 2016 søgte pensionsse­lskabet AP Pension aktivt efter landbrugsb­edrifter, der kunne dokumenter­e et årligt afkast på 5 pct. – så var AP Pension klar med et trecifret millionbel­øb. Og hvad skete? Pengene endte med at samle støv. For den type bedrifter kunne ikke findes.

Landbruget kommer vist på arbejde, før pensionska­sserne begynder at åbne pengetanke­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark