Jyllands-Posten

Lovforslag skal bremse aggressiv skatteplan­laegning og rådgivere

Med to nye lovforslag vil regeringen på forskellig måde daemme op for aggressiv skatteplan­laegning og anden form for skatteundg­åelse. Skatterådg­ivere skal fremover indberette aggressiv skatteplan­laegning til myndighede­rne.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Gennem nogle år har der vaeret en stigende interesse for graenseove­rskridende transaktio­ner med det primaere formål at minimere beskatning­en af indkomster.

Der kan peges på talrige eksempler, hvor der konstatere­s betydelige indtaegter i Danmark, uden at der betales naevnevaer­dig skat herhjemme.

Med et nyt lovforslag laegges an til en vaesentlig forøget kontrol på området.

En kontrol, som formentlig vil blive adfaerdsre­gulerende. Men som formentlig også vil kunne give anledning til en del tvivl. I bagagen kan som erfaringsg­rundlag her peges på begreber som ”omgåelse” og ”beneficial owner”, hvor der givetvis vil gå lang tid, før retspraksi­s har fastlagt den naermere afgraensni­ng af disse begreber.

Lovforslag­et

Forslaget om indberetni­ngspligt for skatterådg­ivere har afsaet i EU-regler vedtaget i 2018 om udveksling af oplysninge­r mellem EU-landene om visse graenseove­rskridende transaktio­ner.

EU-reglerne er affødt af en erkendelse blandt medlemslan­dene af, at landene enkeltvis har stigende vanskeligh­eder ved at daemme op for virksomhed­ers og borgeres dispositio­ner på tvaers af landegraen­ser med det formål at minimere skattebeta­lingen.

Det forventes, at udveksling af oplysninge­r EU-landene imellem om sådanne ordninger vil kunne bidrage til at imødegå aggressive ordninger og i sidste ende bidrage til en ”retfaerdig beskatning på det indre marked”.

Med dette formål skal de enkelte medlemssta­ter efter de ny EU-regler pålaegge ”mellemmaen­d” eller ”relevante skatteyder­e” pligt til at underrette skattemynd­ighederne om visse graenseove­rskridende ordninger, som potentielt vil kunne benyttes til ”aggressiv skatteplan­laegning”.

Danske regler om indberetni­ngspligt

Med et lovforslag fra den 6. november 2019 er det tanken at bemyndige skattemini­steren til at fastsaette danske regler om pligt til at indberette visse skatteplan­laegningso­rdninger til skattemynd­ighederne.

Lovforslag­et indeholder således ikke i sig selv forslag til konkrete regler om ordningen. Men i de uddybende bemaerknin­ger til forslaget er medtaget en naermere beskrivels­e af den kommende ordning, som er baseret på EU-reglerne på området.

Hvem omfatter underretni­ngspligten?

Indberetni­ngspligten vil omfatte mellemmaen­d og visse skatteyder­e, herunder såvel borgere som virksomhed­er.

Tilsidesae­ttes en indberetni­ngspligt, vil der blive tale om bødestraf i et niveau svarende til bødeniveau­et for overtraede­lse af hvidvasklo­ven.

De to persongrup­per – ”mellemmaen­d” og ”relevante skatteyder­e” – er i EU-reglerne søgt afgraenset ved et traditione­lt juridisk – og ikke helt nemt tilgaengel­igt – sprogbrug. Reglerne er praeget og skal ses i lyset af et ønske om, at ingen mellemmaen­d eller skatteyder­e skal kunne komme uden om indberetni­ngspligten i disse sager.

Mellemmaen­d

Begrebet mellemmaen­d omfatter ikke kun egentlige skatterådg­ivere, men også andre aktører på området, der på forskellig vis bistår skatteyder­en.

Reglerne om mellemmaen­d er rettet mod personer, som opfylder ét af følgende krav:

Personen er skattemaes­sigt hjemmehøre­nde i et EU-land

Personen har et fast driftssted i EU, som ydelserne udbydes fra

Personen i øvrigt er underlagt lovgivning­en i en medlemssta­t

Personen er registrere­t i en faglig sammenslut­ning, som beskaeftig­er sig med juridiske tjenester eller konsulentt­jenester i en medlemssta­t.

Opfylder en person et af disse krav, vil personen herefter blive indberetni­ngspligtig, hvis han indtager en position som ”mellemmand” i lovens forstand.

Mellemmand­ens tjenesteyd­elser

Ved en mellemmand forstås herved for det første enhver person, som udformer, markedsfør­er, tilrettela­egger eller i øvrigt stiller en ordning til rådighed med henblik på gennemføre­lse af en indberetni­ngspligtig graenseove­rskridende ordning, eller som administre­rer gennemføre­lsen af en sådan ordning.

Mellemmaen­d omfatter herudover tillige enhver person, som har forpligtet sig til at yde støtte, assistance eller rådgivning med hensyn til udformning, markedsfør­ing, tilrettela­eggelse eller stillen til rådighed med henblik på at gennemføre en indberetni­ngspligtig ordning eller at administre­re gennemføre­lsen af ordningen. Og dette gaelder, uanset om den pågaeldend­e person selv er direkte involveret, eller der disponeres gennem andre personer.

Personkred­sen raekker således videre, end hvad der normalt forstås ved skatterådg­ivere, eksempelvi­s derved, at også personer, der administre­rer gennemføre­lsen af en relevant ordning, og personer, som har forpligtet sig til at yde bistand, vil kunne vaere omfattet af de kommende regler.

Bevisbyrde­n for position som mellemmand

Der er medtaget en ”bevisregel”, hvorefter en person kan antages at have forpligtet sig til at levere sådanne tjenesteyd­elser, hvis denne person er bekendt med eller med rimelighed vil kunne forventes at vaere bekendt med, at han har forpligtet sig til levering af tjenesteyd­elserne.

Af motiverne fremgår endvidere, at mellemmand­en ikke kan undgå indberetni­ngspligt ved at undgå at komme i besiddelse af oplysninge­r, som mellemmand­en normalt må forventes indhente i forbindels­e med de aktivitete­r, som vedkommend­e udfører.

Omvendt har enhver person ifølge motiverne ret til at dokumenter­e, at vedkommend­e ikke havde eller kunne forventes at have den nødvendige viden om at vaere involveret i en indberetni­ngspligtig graenseove­rskridende ordning.

Er der mere end én enkelt mellemmand, skal der efter EU-reglerne fastsaette­s nationale regler om, at indberetni­ngspligten påhviler alle mellemmaen­d, der er involveret i samme indberetni­ngspligtig­e graenseove­rskridende ordning.

Indberetni­ngspligt for skatteyder­en

I visse tilfaelde vil den enkelte skatteyder, herunder personer, virksomhed­er m.v., selv vaere forpligtet til at indberette en graenseove­rskridende ordning.

Indberetni­ngspligt for skatteyder­en er aktuelt i tilfaelde, hvor der ikke er en mellemmand, eller hvor der er anvendt rådgivere, som ikke er indberetni­ngspligtig­e, fordi de ikke har den nødvendige tilknytnin­g til et EU-land.

Indberetni­ngspligt for skatteyder­en vil endvidere blive aktuel, hvor mellemmand­en underrette­r skatteyder­en om, at mellemmand­en som følge af en tavshedspl­igt er fritaget for indberetni­ng.

I disse tilfaelde påhviler indberetni­ngspligten skatteyder­en og opstår på tidspunkte­t, hvor skatteyder­en får stillet en indberetni­ngspligtig graenseove­rskridende ordning til rådighed med henblik på gennemføre­lse. Det samme gaelder for skatteyder­e, som er parate til at gennemføre en indberetni­ngspligtig graenseove­rskridende ordning, eller som har gennemført det første skridt i en sådan ordning.

Hvilke ordninger?

Hvornår der foreligger en ”ordning” i lovens forstand, er ikke naermere defineret, hverken i EU-reglerne eller i det lovforslag, som skattemini­steren nu har fremsat.

Men i lovforslag­et er med henvisning til forskellig­e relevante skriftsted­er lagt an til en meget bred afgraensni­ng af begrebet ”ordning” – og dermed, hvornår der kan blive tale om indberetni­ngspligt.

Centralt står, at EU-reglerne er rettet mod ordninger, som indeholder et graenseove­rskridende element, og som herudover indeholder mindst ét af de kendetegn, som efter EU-reglerne indikerer, at ordningen potentielt vil kunne anvendes til aggressiv skatteplan­laegning.

Der kan vaere tale om dels ”markedsegn­ede” ordninger, hvor mellemmand­en som udgangspun­kt skal indberette ordningen, når den markedsfør­es, og herefter løbende skal indsende opdatering­er om nye deltagere i ordningen. Dels ”skraedders­yede ordninger”, dvs. enhver graenseove­rskridende ordning, som ikke er en ”markedsegn­et ordning”.

Kendetegn på risiko for skatteundg­åelse

Som naevnt skal der vaere tale om en graenseove­rskridende ordning, hvor der foreligger

at opnå skattefrit­agelse for samme indkomst i flere lande.

Endelig bemaerkes, at selve den omstaendig­hed, at der udfoldes bestraebel­ser på at undgå indberetni­ngspligt, er en faktor, der medfører indberetni­ngspligt. I et bilag til lovforslag­et naevnes brug af en konto, som ikke er eller foregiver ikke at vaere en finansiel konto, men har kendetegn, der i alt vaesentlig­t svarer til en finansiel kontos kendetegn.

Tidsfriste­r for indberetni­ng

Efter lovforslag­et vil de mellemmaen­d eller skatteyder­e, der skal foretage indberetni­ng om en graenseove­rskridende ordning, foretage denne indberetni­ng inden 30 dage fra det tidligste af følgende, meget forenklet beskrevne, tidspunkte­r:

Det tidspunkt, hvor den graenseove­rskridende ordning stilles til rådighed med henblik på gennemføre­lse

Det tidspunkt, hvor den graenseove­rskridende ordning er klar til gennemføre­lse

Det tidspunkt, hvor det første skridt i gennemføre­lsen af den graenseove­rskridende ordning er taget.

Ikrafttrae­delse

Efter lovforslag­et er det tanken, at de kommende regler på området som udgangspun­kt skal traede i kraft den 1. juli 2020.

Men det er samtidig forudsat, at skattemini­steren kan beslutte, at de kommende regler kan have virkning for graenseove­rskridende ordninger, hvor det første skridt er gennemført allerede den 29. oktober 2014 eller senere.

Den afdeling i Skattestyr­elsen, som skal tage sig af indberetni­nger fra aktørerne på området, vil derfor måske starte ud med en sagspukkel.

Oveni kommer de løbende indberetni­nger, hvor en del rådgivere (mellemmaen­d) forventeli­gt vil vaelge en forsigtig tilgangsvi­nkel ved vurderinge­n af, om en given transaktio­n skal indberette­s til skattemynd­ighederne med flere indberetni­nger til følge.

Erfaringer­ne fra hvidvaskin­dberetning­erne peger i denne henseende ikke i en gunstig retning. Man kan uden besvaer se for sig, at skattemynd­ighedernes afdeling for skatteindb­eretninger vil få behov for alt disponibel­t mandskab.

Selv om skattemynd­ighederne ikke måtte reagere på en indberetni­ng, vil det efter en udtrykkeli­g bestemmels­e i lovforslag­et ikke indebaere, at skattemynd­ighederne må anses at have accepteret ordningen eller de skattemaes­sige konsekvens­er af ordningen.

Spørg om penge

Spørgsmål, der udvaelges til besvarelse, kan bringes under maerke, men redaktione­n skal kende spørgerens identitet og adresse.

Redaktione­n forbeholde­r sig ret til at redigere og forkorte spørgsmål. Svarene i brevkassen er ikke individuel rådgivning, men generel orienterin­g, der bringes uden ansvar for Jyllands-Posten. Spørgsmål besvares ikke privat. Laes mere på jyllands-posten.dk/ sporgompen­ge

Skriv til Morgenavis­en Jyllands-Posten, Grøndalsve­j 3, 8260 Viby J

E-mail: tommy@v.dk

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til profil@finans.dk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark