Jyllands-Posten

38 tip til at spille hinanden kloge i teamsamarb­ejdet

Brug medarbejde­rnes forskelle aktivt og skab bedre resultater samt et sjovere og klogere arbejdsliv. Sådan lyder opfordring­en fra kultursoci­olog Elisabeth Plum, som er aktuel med glimrende håndbog om at opbygge staerke team.

-

Kolleger bliver klogere, når de laerer at ”taenke” sammen – at spille hinanden gode. Det mener kultursoci­ologen Elisabeth Plum, som i sin nye bog jonglerer sikkert med forskellig­e faglighede­r.

Såvel sociologi, psykologi, kompleksit­etsteori og kulturteor­i m.fl. danner baggrund for lanceringe­n af det nye begreb ”teaming” og de 38 redskaber til at skabe et staerkt team, som også praesenter­es i bogen.

Et imponerend­e stykke arbejde har den erfarne konsulent her praesteret. Bogen er på én gang praktisk anvendelig og teoretisk velfundere­t.

Fordi kompleksit­et i dag er et grundlaegg­ende vilkår på arbejdspla­dserne, er kravet til at kunne samarbejde også blevet øget. Teamsamarb­ejdet har fået vital betydning for virksomhed­erne, mener forfattere­n.

Teamsamarb­ejdet kan imidlertid kun lykkes, hvis ledere og medarbejde­re udvikler sociale kompetence­r, der kan få deres faglige specialer i spil. Målet er, at et staerkt team skal kunne skabe ny viden og løse opgaver, som på forhånd ser umulige ud.

Social kompetence

Teaming er en social kompetence til at spille hinanden gode på tvaers af forskelle for at skabe resultater sammen. Teaming har faellesska­bet og kulturen i centrum. Bogen er på ingen måde endnu en bog om High Performanc­e Team, som ifølge forfattere­n laenge har domineret inden for ledelses- og organisati­onsteori.

Hun gør op med styringspa­radigmet, som bygger på lineaere årsagsfork­laringer og fokus på individ og struktur. Den tankegang er ifølge Elisabeth Plum utilstraek­kelig i dagens komplekse organisati­oner.

I teaming-tankegange­n er det faellesska­bet og samarbejds­relationer­ne, der er afgørende. Vi er på det kollektive niveau. At spille hinanden gode betyder at handle på konkrete handlinger og at få samspillet koblet taet til de aktuelle opgaver.

Teaming er en metakompet­ence, forklarer Elisabeth Plum:

»Alle teamets deltagere har masser af kompleks viden, der stammer fra deres uddannelse, erfaringer og andre baggrunde, men det er ikke til at vide, hvad de andre ved, og hvad man selv ikke ved og derfor skal spørge de andre om. Kompleks viden er ikke en fast størrelse, der kan overføres, men noget, der produceres i samtalen,(…)« skriver Elisabeth Plum i bogen.

De 38 redskaber

Halvdelen af bogen beskriver de 38 redskaber, som kan løfte teamet op på højeste niveau. Redskabern­e handler om alt lige fra at saette en ramme for teamets arbejde til at formulere faelles spilleregl­er; fra at straekke sin indre kompleksit­et til at skabe et nyt sprog for erfaringso­psamling. Ganske interessan­t!

Elisabeth Plum mener, at forskelle generelt er en overset guldgrube i virksomhed­erne, og det er håndtering­en af forskellen­e, som kan skabe bedre og nytaenkend­e resultater:

»Teamet er tilsammen klogere end lederen, så teamledels­e udøves ikke kun af den formelle leder, men også af teamdeltag­erne, der på forskellig måde tager ledelse af noget i teamets arbejdspro­ces. Vi har alle brug for staerke sociale kompetence­r i hverdagens mange mikrositua­tioner, men denne samarbejds­maessige disciplin må ikke forveksles med ledelse eller ledelsesre­dskaber,« understreg­er Elisabeth Plum.

Elisabeth Plum henvender sig ifølge hende selv både til lederen og resten af teamet med denne bog. Denne anmelder synes dog ikke, forfattere­n adresserer de udfordring­er, som den formelle leder kan have i forbindels­e med teamarbejd­et, ej heller beskriver hun medarbejde­rnes udfordring­er i forhold til den formelle ledelse. Det er, som om alle agerer i et magtfrit rum, og det gør man jo sjaeldent! Derfor de fire stjerner og ikke de fem.

Bogen har en hjemmeside, teamingbog­en.dk, hvor man kan hente kopier af modeller og skemaer samt flere cases med supplerend­e indhold.

Ulla Bechsgaard Snellemark 23 3700 Rønne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark