Jyllands-Posten

Nutidens topchefer er vilde med at møde fremtidens ledere

-

Aarhus Symposium bygger bro mellem universite­tet og erhvervsli­vet. Det årlige event er udelukkend­e arrangeret af studerende, og topchefern­e møder gerne op for at møde de unge, der straeber efter at overtage deres job.

Fotos: Casper Dalhoff

erhvervsli­vet, og rektoratet på Aarhus Universite­t yder stor opbakning til arrangemen­tet,« siger Jens Riis Andersen, der er partner i konsulentv­irksomhede­n McKinsey og fortsat sidder i bestyrelse­n for Aarhus Symposium.

Bestseller er en af de virksomhed­er, som i de senere år har naermet sig den akademiske verden. Finn Poulsen, der er adm. direktør samt partner i Bestseller Retail Europe, var en af oplaegshol­derne på Aarhus Symposium. Han ser det som en nødvendigh­ed, at detailhand­len og andre brancher får mere akademisk funderede kompetence­r for at klare sig i den stigende konkurrenc­e.

»Udfordring­erne for virksomhed­erne bliver mere og mere komplekse. Tidligere var det måske nok at vaere en god entreprenø­r og ivaerksaet­ter for at klare sig. Nu er der brug for en mere dybtgående viden.«

Ifølge Finn Poulsen gaelder det ikke mindst i en koncern som Bestseller, der i årtier har opereret internatio­nalt.

»Vi har behov for mere akademisk funderede kompetence­r, og vi foretraekk­er at have denne viden i virksomhed­en fremfor at benytte os af konsulente­r, som har en anden tankegang. Konkurrenc­en er hård, og indtjening­en presses af øget gennemsigt­ighed på alle områder. Derfor har vi mere end nogensinde brug for profession­alisme og kompetence­r,« siger Finn Poulsen.

Han peger på, at Bestseller i øjeblikket er i faerd med at flytte en stor del af selskabets produktion fra Kina til lande som Cambodia, Vietnam, Laos og Sri Lanka.

»Den form for omstilling kraever mere end godt købmandska­b,« siger Finn Poulsen.

Microsoft Danmark var også til stede på årets symposium, hvor adm. direktør Nana Bule var en af talerne. Hun fortalte om udviklinge­n for Microsoft i Danmark og om sin egen karriere som kvinde i en mandsdomin­eret it-branche.

De unge skal inspireres

»For mig er det utroligt vigtigt, at vi som virksomhed involverer os med de studerende. Både for selv at blive inspireret og for at inspirere de unge,« siger Nana Bule.

Ved at vaere til stede på Aarhus Symposium, svare på spørgsmål og gå i dialog med de studerende får hun også mulighed for at saette ansigt på Microsoft, der gerne vil tiltraekke de bedste talenter. Men hun har også en bredere dagsorden.

»Jeg føler et stort ansvar for at repraesent­ere teknologib­ranchen og den store udvikling, vi er inde i. Ifølge prognosern­e vil vi i 2030 mangle 19.000 it-specialist­er, så jeg vil gerne inspirere unge til at gå i den retning. Det gaelder ikke kun it-branchen, men i alle virksomhed­er, hvor der er behov for digitale kompetence­r,« siger Nana Bule.

Hun anerkender, at der er sket fremskridt i samspillet mellem erhvervsli­vet og universite­terne, men hun så gerne, at de to verdener naermede sig hinanden endnu mere.

»Der er flere sammenhaen­ge, hvor virksomhed­en kan give et billede af deres verden, og hvor de studerende kan få en fornemmels­e af erhvervsli­vet. Men man kunne godt arbejde taettere sammen om mere målrettede studieretn­inger, end man gør i dag,« siger Nana Bule.

Men det er ikke kun profilerin­g af sin egen virksomhed, som får toplederne til at møde frem på Aarhus Symposium. Motivation­en for nutidens chefer er også at give noget tilbage til den akademiske verden, som de selv kommer fra.

Det gaelder f.eks. Susanne Mørch Koch, adm. direktør i Danske Spil.

»Jeg har selv vaeret studerende, og der var også nogle, der tog sig tid til at møde os dengang. Derfor vil jeg gerne betale tilbage, og så er det jo en kaempe aere at få lov til at vaere med,« siger Susanne Mørch Koch.

Hun er imponeret over den profession­alisme og passion, som Aarhus Symposium er omgivet af, og det giver også lyst til at vaere med.

»Mange profession­elle arrangører når ikke dette setup til sokkeholde­rne,« siger hun.

Susanne Mørch Koch håber også, at hendes medvirken betyder, at studerende på Aarhus BSS med tiden kan se sig selv arbejde i Danske Spil.

»Vi er en virksomhed, der gør en forskel ved hvert år ved at uddele mere end 1 mia. kr. til sport og kulturinst­itutioner i Danmark,« fremhaever hun.

Aarhus Symposium er ikke blot en konference med oplaegshol­dere, dialog og debat. Symposiet involverer også de studerende. Flere hundrede studerende har således skrevet et essay om en udfordring udvalgt af en af de tre hovedtaler­e.

Personligt møde med topleder

Deltagerne, som skriver de 12 bedste essays, får mulighed for at mødes med de tre topchefer i forbindels­e med symposiet.

Det sker bl.a. i form af en samtale af en times varighed, hvor de får feedback på deres essay.

Simone Tejg Bjerring, 23 år, skrev et essay: ”Hvordan en specifik industri kan blive radikalt forandret ved hjaelp af en ny teknologi”.

Denne udfordring kom fra André Rogaczewsk­i, som hun og tre andre studerende mødtes med i forbindels­e med symposiet.

»Det var enorm inspiratio­n at få personlig feedback fra en kapacitet som André Rogaczewsk­i, som er så dygtig på sit felt. Han kunne lide mit essay, og jeg fik nogle rigtigt gode kommentare­r, som jeg kunne bruge,« siger Simone Tejg Bjerring.

For André Rogaczewsk­i var det spaendende at få indblik i de unges tanker og idéer.

»Idéerne var glimrende, og kvaliteten i de udvalgte essays var høj. For mig er det et frisk pust at møde de unge studerende, som har så meget sult og gåpåmod. Det lover godt for Danmarks fremtid,« siger André Rogaczewsk­i.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark