Jyllands-Posten

Sjaelden romersk mønt fundet ved Mårslet

På en mark ved Mårslet har man fundet en guldmønt og en guldrelief­perle.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

I forbindels­e med udgravning­en til den nye BeringBede­r-landevej er der på en mark ved Mårslet dukket en sjaelden guldmønt fra Romerriget op.

Guldmønten blev, sammen med en guldrelief­perle, fundet af metaldetek­torfolk fra Midtjysk Detektorfo­rening samt arkaeologe­r fra Moesgaard Museum.

»Der er tale om en guldmønt praeget under kejser Tiberius, der var Romerriget­s kejser fra år 14-37. Mønten er meget slidt efter en lang omløbstid, og man kan se, der er klippet et stykke af den. Det sidste er sikkert sket, efter mønten forlod Romerriget og nåede med sin ejermand tilbage til området syd for Mårslet,« skriver Moesgaard Museum i en pressemedd­elelse.

Mønten er ikke intakt, da der er klippet et stykke af den. Alligevel kalder udgravning­sleder Hans Skov fra Moesgaard fundet for »usaedvanli­gt«.

Mønten er kun den tredje kejser Tiberius-mønt, der er fundet i Danmark. En af de tre guldmønter er fra en grav i Haderslev og kan dateres til omkring år 100. Det er endnu uvist, om den nyfundne mønt er lige så gammel.

Den anden guldgensta­nd, som er blevet fundet, er en guldrelief­perle, der er omtrent lige så gammel som guldmønten. Arkaeologe­rne formoder, at den har vaeret en del af et haengesmyk­ke.

På bakken syd for Mårslet, hvor guldperlen og guldmønten blev fundet, har der ifølge arkaeologe­rne formentlig vaeret en gravhøj, der i folkemunde blev kaldt ”Raahøj”, og som i hundredvis af år har fungeret som gravplads for indbyggere i området.

 ??  ?? Detektorfø­rer Lars Thygesen, som opfangede signalet fra de to guldgensta­nde. Foto: Moesgaard Museum
Detektorfø­rer Lars Thygesen, som opfangede signalet fra de to guldgensta­nde. Foto: Moesgaard Museum
 ??  ?? Forsiden af mønten viser portraette­t af kejser Tiberius og har en latinsk inskriptio­n, der oversat til dansk betyder: "Tiberius, Caesar, den guddommeli­ge Augustus’ søn, Augustus." Foto: Moesgaard Museum
Forsiden af mønten viser portraette­t af kejser Tiberius og har en latinsk inskriptio­n, der oversat til dansk betyder: "Tiberius, Caesar, den guddommeli­ge Augustus’ søn, Augustus." Foto: Moesgaard Museum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark