Jyllands-Posten

Kommunal bestikkels­essag er vokset til 19 sigtede

Antallet af sigtede er vokset markant, siden Østjylland­s Politi for tre år siden indledte efterforsk­ningen af bestikkels­essagen i Teknik- og Miljøforva­ltningen i Aarhus Kommune.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

19 personer eller selskaber indgår nu i sagen om en bortvist forvaltnin­gschef, der mistaenkes for underslaeb, bestikkels­e og tjenestefo­rsømmelse under sin ansaettels­e i Aarhus Kommune.

Det afslører chefanklag­er Marian Thomsen, anklagemyn­digheden ved Østjylland­s Politi, i forbindels­e med at en gruppe fyrede medarbejde­re har klaget til Statsadvok­aten i Viborg over langsom sagsbehand­ling hos politi og anklagemyn­dighed.

»Det har vaeret en omfattende og komplicere­t efterforsk­ning, hvor der er gennemgået et stort materiale,« forklarer Marian Thomsen.

»Når vi går i gang med at efterforsk­e en bestikkels­essag, så er perspektiv­et, at hvis der er en mistanke om, at nogen måtte have modtaget bestikkels­e, så er der også en mistanke om, at nogen har ydet det. Det betyder, at vi nu har en sag med 19 personer eller selskaber, der er sigtet.«

Sagen om mistaenkel­ige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service i Aarhus Kommune begyndte at rulle i 2016. Den tidligere forvaltnin­gschef Claus Pedersen havde vaeret chef for begge afdelinger og måtte som følge af sagen forlade sin stilling i november 2016. I december blev han bortvist.

Ifølge JP Aarhus’ oplysninge­r viste en raekke bilag, at der var købt tøj, bl.a. til børn, for offentlige midler.

En raekke kommunale opgaver blev heller ikke sendt i udbud – bl.a. Teknik og Miljøs

køb af konsulentb­istand for i alt 8,8 mio. kr.

Ernst & Young har i en rapport slået fast, at der i 7 ud af 34 projekter, som revisionsf­irmaet har udvalgt til stikprøvek­ontrol, burde have vaeret gennemført et såkaldt miniudbud efter kommunens interne regler.

Politianme­ldt i 2016

Sagen blev politianme­ldt i 2016, og siden har efterforsk­ningen affødt en større antal nye sigtelser. Chefanklag­er Marian Thomsen håber dog, at der snart vil kunne rejses tiltale, så sagen kan komme for retten.

»Vi har i denne uge sendt den til statsadvok­aten. Det har den vaeret før, fordi den er juridisk komplicere­t.

Men vi har gjort det denne gang med henblik på endelig stillingta­gen til, hvordan sagen skal afgøres,« fortaeller Marian Thomsen.

»Vi kender ikke tidshoriso­nten, men vi håber, at det bliver afgjort så hurtigt som muligt. Statsadvok­aten ved jo også godt, at det her er blevet en sag, der har nogle år på bagen, og at vi har en interesse i at få den afgjort i en fart.«

Tålmodighe­den er dog sluppet op for en gruppe tidligere medarbejde­re, som i flere år forsøgte at gøre opmaerksom på uregelmaes­sighederne i forvaltnin­gen. De blev afskediget, men har siden af Aarhus Byråd fået en undskyldni­ng, fordi fyringerne var uberettige­de.

Ønsker et punktum

De vil dog gerne snart kunne saette et endeligt punktum i sagen.

»Det var os, som gjorde opmaerksom på ulovlige forhold begået af denne chef. Fyringerne og mobningen af os var et klart forsøg på at lukke munden på os. Som forurettet part har vi naturligvi­s en interesse i, at der bliver rejst tiltale, så sagen kan blive behandlet ved domstolene,« siger Brian Sten Larsen, som var ansat i Aarhus Kommune i 26 år, indtil han i 2012 blev fyret.

I alt består gruppen af 12 tidligere medarbejde­re, og af dem har syv ifølge Brian Sten Larsen tilkendegi­vet, at de står bag klagen til statsadvok­aten.

»Flere af dem har opgivet at føre deres sager om uberettige­t fyring til ende, og de vil gerne bare have en afslutning. Men egen sag om uberettige­t fyring ligger f.eks. hos Ombudsmand­en, fordi Aarhus Kommune har anført, at sagen er foraeldet, og det er min egen skyld,« fortaeller Brian Sten Larsen.

Klagerne frygter nu, at Claus Petersen og hans forsvarer nu vil bruge den langvarige sagsbehand­ling som argument for nedsaettel­se af en eventuel straf.

»Det sker jo altid, når efterforsk­ningen er forsinket. Så anses den lange tid i uvished som en del af straffen,« mener Brian Sten Larsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark