Jyllands-Posten

Region Midtjyllan­d har vaeret lidt for rundhåndet med gratis patienttra­nsport

Region Midtjyllan­d vil fra den 1. februar 2020 stoppe med interne saerregler for befordring af dialyse-, kemo- og strålepati­enter. Saerregler­ne er ikke i overensste­mmelse med lovgivning­en.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Gratis transport til og fra behandling af dialyse-, kemoog strålepati­enter vil fra den 1. februar 2020 formentlig ikke laengere vaere en mulighed for en mindre andel af patientern­e.

For Region Midtjyllan­d har siden 2007 haft saerregler, som betyder, at regionen ikke har visiteret dialyse-, kemo- og strålepati­enter på lige fod med andre patientgru­pper. Regionerne må dog ikke forskelsbe­handle patienter, på baggrund af hvilken type behandling de går til. Derfor vil der ifølge en indstillin­g til politikern­e i regionsråd­et fremover vaere patienter, som ikke laengere vil få kørslen til og fra behandling betalt af regionen. Hvilke og hvor mange patienter der vil blive berørt, ved regionen ikke. Men ifølge formanden for hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d er det formentlig ikke et stort antal.

»En stor del af patientern­e vil stadig leve op til de almindelig­e visitation­skriterier, og de vil derfor fortsat kunne få kørsel eller tilskud. Men vi har vaeret lidt for large i forhold til at betale for alle patienter i de pågaeldend­e grupper, og det retter vi op på nu,« siger Henrik Gottlieb Hansen, som understreg­er, at Region Midtjyllan­d ikke strammer op på grund af økonomi, men på grund af lovgivning­en.

De patienter, der mister muligheden for at få kørsel eller tilskud, vil derfor opleve en forringels­e af deres rettighede­r og få flere udgifter i forbindels­e med transport til og fra behandling, påpeger Henrik Gottlieb Hansen. Administra­tionen i Region Midtjyllan­d anslår, at den kommende besparelse kan vaere et beløb i millionstø­rrelsen.

Tre kriterier

Region Midtjyllan­d har i de senere år givet alle dialysepat­ienter fri kørsel med patienttra­nsport eller fri adgang til tilskud til kørsel, og patienter i stråle- eller kemobehand­ling har fri kørsel med patienttra­nsport, hvis vedkommend­e ikke kan tage offentligt transportm­iddel. Men ifølge sundhedslo­ven skal patienter leve op til mindst ét af følgende kriterier, hvis de skal tilbydes transport: Enten skal patienten vaere pensionist, bo mere end 50 km fra hospitalet eller ikke kunne tage offentligt transportm­iddel på grund af sit helbred og er i et videre ambulant behandling­sforløb. Det vil vaere op til patientern­es laege at vurdere, om patienten har helbred til at kunne benytte offentlig transport eller ej, oplyser Henrik Gottlieb Hansen.

Formanden for Nyreforeni­ngen i Region Midtjyllan­d, Ann Bellis Hansen, forventer ikke, at dialysepat­ienter vil blive vaesentlig­t berørt af de strammere regler.

»Dialysepat­ienter har brug for kørsel efter behandling­en, så der vil forhåbentl­ig naeppe vaere dialysepat­ienter, som bliver berørt af de strammere visitation­sregler,« siger Ann Bellis Hansen, der glaeder sig over, at Region Midtjyllan­d fastholder sit saerlige tilbud til dialysepat­ienter om at blive hentet inden for en halv time efter end behandling.

En dialysepat­ient er i dialysebeh­andling flere gange om ugen. I 2018 blev 539 patienter kørt til og fra dialyse 75.790 gange. 5.033 kraeftpati­enter blev kørt til og fra kemo- og strålebeha­ndling 62.440 gange i 2018.

Region Midtjyllan­d brugte i 2018 39,5 mio. kr. på patienttra­nsport af kemo-, stråle- og dialysepat­ienter, mens der blev udbetalt 42,2 mio. kr. i alt i kørselstil­skud i 2018. Det vides ikke, hvor stor en andel af dette beløb der er udbetalt i kørselstil­skud til dialyse, kemo- og strålepati­enter.

 ??  ?? Region Midtjyllan­d brugte i 2018 39,5 mio. kr. på patienttra­nsport af kemo-, stråle- og dialysepat­ienter. Arkivfoto: Ernst van Norde
Region Midtjyllan­d brugte i 2018 39,5 mio. kr. på patienttra­nsport af kemo-, stråle- og dialysepat­ienter. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark