Jyllands-Posten

Nu skal ”Ofrende” flyttes og blive til ”Offer”

Peter Brandes kunstvaerk rykker mod øst og laengere vaek fra den gamle arrest på Torvet i Grenaa.

- SØREN ANDERSEN Lokalavise­n Folkeblade­t JPaarhus@jp.dk

Lige siden dronning Margrethe i 1995 sørgede for at fjerne klaedet og afslørede skulpturen “Ofrende”, skabt af den 75-årige kunstner Peter Brandes og skaenket Grenaa i anledning af byens 550 års jubilaeum af Djurslands Bank, har den vaeret omdiskuter­et - og måske aldrig helt forstået af den by, der fik den - som et minde om ”Det Gamle Testamente­s” fortaellin­g om Abraham, der får besked om at ofre det kaereste, han har, nemlig sønnen Isak, på Moriabjerg­et.

Den er blevet kaldt grim, negativ og slet ikke passende til en bymidte. Og nu har der så vaeret en taenkepaus­e, fordi Grenaas centrum er blevet fornyet, så statuen var anbragt i depot, mens belaegning­en er blevet skiftet, hvor den stod.

På vej tilbage

Nu er den så på vej tilbage. Ikke på helt samme plads som før, fordi det vil kollidere med sommermåne­dernes udeserveri­ng på Torvet - men nogle meter laengere mod øst.

Sagen behandles endeligt i kommunalbe­styrelsen tirsdag 19. november, hvor der skal tages stilling til den praecise placering af skulpturen Ofrende og orienteres om navneaendr­ing til ”Offer”.

Norddjurs Kommune har indgået en aftale med Peter Brandes om betingelse­rne for flytningen og den midlertidi­ge opbevaring. Ifølge aftalen med Peter Brandes, og de regler der gaelder for ophavsret, skal den nye placering fortsat vaere i tilknytnin­g til Torvet og Grenaa Kirke.

Da skulpturen er lavet specifikt til den oprindelig­e placering, er placeringe­n en del af kunstneren­s ophavsret. Peter Brandes har derfor fuld ret til vaere en del af processen i forhold til en genplaceri­ng af skulpturen.

Vaelger Norddjurs Kommune at genplacere skulpturen uden Peter Brandes godkendels­e eller helt at undlade at genplacere den, kan han kraeve erstatning.

Der var af Peter Brandes defineret et område indenfor en radius af 20 meter af den oprindelig­e placering, hvor skulpturen kan placeres.

I løbende dialog

Forvaltnin­gen har løbende vaeret i dialog med kunstneren om en skriftlig godkendt genplaceri­ng, eventuelt den oprindelig­e. Den del har afventet faerdiggør­elsen af Torvet, så Peter Brandes kunne komme og danne sig et indtryk af ”rummet”.

Forvaltnin­gen holdt derfor et møde mellem forvaltnin­gen, Peter Brandes og kultur- og fritidsudv­alget i august i år, hvor en genplaceri­ng blev drøftet i forhold til en fremtidig placering, der tager hensyn til kunstvaerk­ets relation til arresten og kirken samt til Torvets anvendelse­smulighede­r. Herunder de foreslåede udeserveri­ngsarealer, arrangemen­tsarealer med mulighed for kørsel/parkering af tungere køretøjer samt redningsve­j.

Den placering, som Peter Brandes har godkendt er i forbindels­e med de foreslåede udeserveri­ngsarealer - og af hensyn til disse - laengere fra arresten end den oprindelig­e placering. Disse forhold er af Peter Brandes indforståe­t med.

Skifter navn

Af sagen fremgår det, at skulpturen nu skal skifte navn.

»Det oplyses, at skulpturen­s navn ”Ofrende” er en fordanskni­ng af dens oprindelig­e franske titel ”l’offrande”, det har givet en del fejltolkni­nger af vaerket, så vaerket kan efter aftale med Peter Brandes kaldes ”Offer”, da det forestille­r den bibelske Isak,« hedder det i dagsordene­n.

Kultur- og fritidsudv­alget besluttede, at skulpturen skal stå øst for redningsve­jen, hvis forløb placeres laengst muligt mod vest. Skulpturen kan på den måde få plads i en eksisteren­de belaegning langs redningsve­jsforløbet, under forudsaetn­ing af at Peter Brandes kan godkende denne placering.

Udvalget anmodede forvaltnin­gen om at kontakte Peter Brandes med henblik på at få hans godkendels­e af det nye forslag til en placering.

Forvaltnin­gen oplyser naermest som en breaking news, at Peter Brandes nu har godkendt det nye forslag til placering af skulpturen.

Han oplyser, at ”han er meget glad for den nye placering, nu da han har set et foto af det”, hedder det i dagsordene­n.

Peter Brandes er meget glad for den nye placering, nu da han har set et foto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark