Jyllands-Posten

Lettere højbenet Kia med karakter

Den nye Kia Xceed er et helt nyt kort i mellemklas­sen, der placerer sig mellem en klassisk hatchback og en crossover.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk

Det bliver stadig svaerere at saette de kendte bilmodelle­r i kasser.

Siden Nissan med Qashqai for nogle år siden skabte en ny klasse, er der kommet et vaeld af nye halvhøje modeller i mellemklas­sen, hvor VW T-Roc, Mazda CX-30, Ford Focus Active og senest Kia

Xceed er bud med let forskellig­e frihøjder samt højde på karrosseri og saede.

Her placerer Kia Xceed sig midt i feltet som en bil, der mere er en let forhøjet hatchback-udgave af mellemklas­se-modellen Ceed end en rendyrket høj crossover. Det giver både fordele og ulemper.

Det er en bil, som vi tester med en 1,4 liters benzinmoto­r på 140 hk og mellemudst­yret Comfort, der koster små 290.000 kr., og som med ekstraudst­yr løber op i 316.000 kr.

Udgangspun­ktet er den forholdsvi­s nye og komfortabl­e Kia Ceed. Akselafsta­nden er den samme som i den femdørs hatchback, men Xceed er 9 cm laengere og 3 cm bredere, mens frihøjden er vokset med små 4 cm, så den er en skvis højere end VW TRoc. Men den tyske konkurrent har en højere kabine og kørestilli­ng.

Dermed placerer Xceed sig som et mere personvogn­sagtigt alternativ til en klassisk model. Du har ikke helt den regulaere kørestilli­ng og højde som i T-Roc’en, men til gengaeld er du taettere på vejen til glaede for køredynami­kken.

Mere premium-oplevelse

På de ydre linjer er der klart mere premium-oplevelse i at skue Xceed’en frem for de mere hverdagskl­assiske Ceed hatchback og stationcar. Bag

KIA XCEED 1,4 T-GDI COMFORT rattet er det ellers noget triste og dunkle interiør i Ceedmodell­erne løftet af den nye store, knivskarpe og hurtige berøringss­kaerm, som nu bliver en del af udstyr og layout i flere af Kias fremtidige modeller.

Den er som normalt på 8,0 tommer, men er her en del af en ”Edition”-pakke til en halv snes tusinde kr., som omfatter den større skaerm på 10,25 inkl. bl.a. en kabine i dellaeder, JBL-lyd og interiørde­le i sort pianolak, som løfter indtrykket. Testbilen har yderligere bl.a. fuld digital instrument­ering med et instrument­hus på 12,3 tommer, og som også koster en halv snes tusinde kr.

Kia Ceed byder i forvejen på fin plads bag rattet, og det holder Xceed, hvor pladsen agterude er godkendt, men langtfra prangende. Bagagerumm­et er med sine 426 liter en tand under T-Roc’en og en del over Ceed hatchback.

Pris: 315.996 kr. Xceed 1,4 T-GDI Comfort: fra 289.999 kr. Grøn ejerafgift, halvårlig: 1.190 kr. Braendstof­økonomi: 15,2 km/l (WLTP) C02 per km: 150 g Motor: Firecylind­ret motor på 1,4 liter Ydelse: 140 hk Moment: 242 Nm/1.500-3.200 omdr. Topfart: 200 km/t. 0-100 km/t.: 9,4 sek. L/B/H: 440/183/148 cm Traekvaegt m/u bremser: 600 kg/1.410 kg

Plusser og minusser

På vejen oplever vi en bil, som er en tand mere livsbekrae­ftende at køre i end de noget mere tilbagelae­nede og komfortabe­lt anlagte Ceedsøstre. Styretøjet reagerer hurtigere, og undervogne­n giver mere fornemmels­e af vejbanen. Den opsaetning spiller godt sammen med den 140 hk, turbobenzi­nmotor, som har et fint og letløbende antrit. Forbruget på 15,2 km/l matcher meget

Kia Xceed er en smule højere end de andre Ceed-modeller og mere sportsligt sat op. Den crossovera­gtige model placerer sig mellem flere stole.

Fotos: Jens Overgaard

 ??  ??
 ??  ?? Storskaerm­en på 10,25 tommer, som er ekstraudst­yr, er skarp og hurtig. Den er alle pengene vaerd.
Storskaerm­en på 10,25 tommer, som er ekstraudst­yr, er skarp og hurtig. Den er alle pengene vaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark