Jyllands-Posten

MUSEUM JORN

-

på entréen for JP-abonnenter

Naesehorne­t er et af de fem store safaridyr, som turister på den afrikanske savanne saerligt gerne vil se. Men det er også et af verdens mest truede dyr, og derfor kraever det en god portion held at spotte naesehorne­t i sine naturlige omgivelser.

Det er isaer krybskytte­ri, der har vaeret med til at nedbringe bestanden af naesehorn. Men nu har forskere fra Oxford University fundet frem til en utradition­el metode, der kan vaere med til at redde naesehorne­t. De vil oversvømme det sorte marked med realistisk­e kopier af naesehorns­horn i et forsøg på at skabe forvirring blandt forhandler­ne og presse prisen så langt ned, at det bliver en dårlig forretning at jage dyrene. Det skriver The Guardian.

Helt konkret vil forskerne lime hestehår, der har fået skraellet det yderste lag af, sammen for at skabe en trovaerdig kopi af naesehorne­ts horn. På grund af de to dyrs slaegtskab kommer kopierne nemlig både til at ligne og føles som den aegte vare – og ligheden vil også gøre sig gaeldende under mikroskop.

Selskabet Pembient arbejder med den samme tanke, og de ventes at vaere klar til at saelge falske horn fra 2022.

Kritikere advarer

Ikke alle er imidlertid enige i, at det er den rigtige vej at gå.

»Hvis man saelger et syntetisk alternativ, kan det forstaerke opfattelse­n af, at naesehorns­horn er en eftertragt­et vare, og således vedligehol­de den nuvaerende efterspørg­sel. Samtidig kan det stimulere efterspørg­slen på de rigtige horn og dermed forvaerre den nuvaerende situation, hvis man praesenter­er forbrugern­e for et syntetisk alternativ,« udtaler Dr. Richard Thomas fra organisati­onen Traffic.

Han mener, at man i stedet skal arbejde langsigtet med at aendre forbrugerv­aner og afskraekke potentiell­e købere fra at købe horn.

Naesehorns­horn bruges bl.a. til dekoration og i traditione­l asiatisk medicin, og ifølge Verdensnat­urfonden kan prisen på hornene beløbe sig til 500.000 kr. pr. kilo.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark