Jyllands-Posten

Videokamer­aer kigger laererne over skulderen

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Tanken om, at et kamera i løbet af arbejdsdag­en skal følge med på sidelinjen, kan virke graenseove­rskridende for de fleste. Ikke desto mindre er det, hvad folkeskole­laerere i 10 kommuner landet over kan se frem til den kommende tid.

Et nyt projekt skal nemlig saette fokus på, hvordan laererne kan skabe bedre relationer til elever og derved øge trivslen og laeringen i klassevaer­elset. Det skal bl.a. ske ved hjaelp af videooptag­elser fra forskellig­e lektioner, som efterfølge­nde drøftes i faellesska­b.

»Det er utrolig komplekst at vaere laerer. Selv om de har laert vigtighede­n af gode relationer på laererudda­nnelsen, er mange dele af den for langt fra praksis. Det gør det svaert at omsaette i undervisni­ngen,,« siger skoleforsk­er Louise Klinge, der står bag projektet og har skrevet en ph.d. om emnet.

Tal fra Den Nationale Trivselsmå­ling 2017 peger på, at omkring hver sjette elev oplever meget lidt faellesska­b med de øvrige elever. Mens hver fjerde elev oplever meget lidt faellesska­b med deres laerere.

»Det kan have alvorlige konsekvens­er både fagligt og socialt, hvis relationer­ne i folkeskole­n ikke styrkes. Ligesom det kan påvirke elevernes fremtid og selvvaerd,« siger Louise Klinge.

Også Anders Bondo Christense­n, formand for Danmarks Laererfore­ning, er enig i, at laerernes relation til eleverne er afgørende.

»Men der er laerere, der i situatione­n er pressede, og så reagerer man uhensigtsm­aessigt,« har han udtalt til Politiken.

Omkring halvdelen af de i alt 50 skoler, som deltager i projektet, er allerede gået i gang med at filme undervisni­ngen. Mens de resterende skoler fortsat mangler foraeldret­illadelser for at kunne filme i klassevaer­elset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark