Jyllands-Posten

Der var ingen graenser for klimaambit­ionerne, men nu tøver regeringen med at forpligte sig

Regeringen har lovet en ambitiøs og bindende klimalov inden jul. Men forhandlin­gerne står i stampe, og det, regeringen har praesenter­et, er langtfra ambitiøst nok, lyder kritikken. En juraprofes­sor fastslår, at regeringen ikke forpligter sig synderligt ti

- JESPER HVASS jesper.hvass@jp.dk

Op til og i valgkampen var der ingen graenser for, hvor ambitiøs en ny klimalov skulle vaere.

Det skulle vaere en klimalov, der sikrede en markant reduktion af Danmarks udledning af drivhusgas­ser i 2030.

Skete reduktione­n ikke i tilstraekk­eligt omfang og med den rette hastighed, skulle der vaere reelle konsekvens­er og sågar »sanktioner«, så regeringen og politikern­e bliver pålagt at tage initiative­r, der ville nedbringe udledninge­n.

Men status er, at forhandlin­gerne om en klimalov ifølge flere af de partier, der forhandler med regeringen, står i stampe, og indtil videre er det kun den overordned­e målsaetnin­g om at reducere udledninge­n af CO2 og andre drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030, der er enighed om.

Samtidig er en raekke af de helt afgørende elementer i selve klimaloven, som regeringen har praesenter­et for partierne bag lukkede døre, en bleg afskygning af de flotte ord fra både før og efter valget, lyder det fra støttepart­ierne, grønne organisati­oner og en ekspert.

»Det går meget traegt,« siger Alternativ­ets klimaordfø­rer, Rasmus Nordqvist.

Han fortsaette­r:

»Det, vi har set fra regeringen i forhandlin­gerne, og som har vaeret laekket til pressen, er ikke udtryk for det, vi forstår ved en ambitiøs klimalov.«

Enhedslist­ens klimaordfø­rer, Mai Villadsen, stemmer i.

»Vi har rigtig travlt, hvis klimaloven skal nås inden jul.«

Fra den anden side i folketings­salen lyder der også anklager om nøl:

»Forhandlin­gerne er meget langsommel­ige,« siger Venstres klimaordfø­rer, Thomas Danielsen.

Bindende delmål

Et er fremdrifte­n i forhandlin­gerne, noget andet er, at flere støttepart­ier og de grønne organisati­oner kritiserer regeringen­s ambitionsn­iveau.

Det, regeringen hidtil har fremlagt i forhandlin­gerne, og som Jyllands-Posten er i besiddelse af, lever nemlig langtfra op til de forventnin­ger, som saerligt regeringen og støttepart­ierne selv har skabt omkring klimaloven.

»Det er et vanvittigt skuffende ambitionsn­iveau, som regeringen har lagt ud med i disse forhandlin­ger,« siger klimarådgi­ver John Nordbo fra organisati­onen Care, der har laest notaterne fra forhandlin­gerne.

Organisati­onen Care er en del af den såkaldte 92-gruppe, der består af grønne organisati­oner, og her advarede man tidligere på ugen mod en udvandet klimalov.

Selv om der er bred enighed i Folketinge­t om, at Danmark skal reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990, ligger djaevlen som bekendt i detaljen.

Det mål er i sig selv ambitiøst, og kritikken retter sig derfor imod de elementer i klimaloven, der skal sikre, at politikern­e er tvunget til at tage initiative­r, der gør, at Danmark når målet.

Her går regeringen ikke langt nok, lyder kritikken.

Et afgørende spørgsmål er, om klimaloven skal indeholde såkaldte bindende delmål. Det vil sige, at der i loven skal opstilles løbende, bindende mål for de kommende år før 2030.

Lov med bindende delmål

I det såkaldte forståelse­spapir mellem Socialdemo­kratiet, Enhedslist­en, SF og De Radikale om en regeringsd­annelse står der klokkeklar­t, at partierne vil lave »en klimalov med bindende delmål«.

SF kraevede sågar før valget, at der blev opsat bindende delmål hvert år.

»Der skal vaere et årligt klimabudge­t. Hvis det overskride­s – eller forventes overskrede­t – skal der vaere en juridisk forpligtel­se til med det samme at ivaerksaet­te nye initiative­r,« sagde SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til Politiken i maj.

Enhedslist­en foreslog at opstille mål for »hvert andet år«.

Også statsminis­ter Mette Frederikse­n og Socialdemo­kratiet bakkede op om et bindende delmål, men Frederikse­n sagde dog til Politiken, at det ikke var »hakket i cement, om det skal vaere bindende delmål hvert tredje år eller hvert femte år«.

Alligevel er tanken om bindende delmål før 2030 i selve klimaloven opgivet af regeringen. Ifølge notater fra forhandlin­gerne laegger regeringen alene op til at »reducere drivhusgas­ser med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990«.

Et bindende mål for 2030 er dog ikke nok for regeringen­s støttepart­ier.

»Vi kraever fortsat delmål i klimaloven. Det er ikke nok, at de mål bliver udskudt til den handlingsp­lan, vi skal lave i foråret,« siger Mai Villadsen fra Enhedslist­en.

Venstre er til gengaeld glade for, at regeringen har bakket netop her.

»Bindende delmål kan betyde, at man bliver tvunget til at lave tiltag for at reducere udledninge­n, der er for dyre eller uhensigtsm­aessige,« siger klimaordfø­rer Thomas Danielsen.

Sanktioner og handleplig­t

Ifølge forhandlin­gsnotatern­e fra regeringen er der heller ikke lagt op til reelle sanktioner, hvis regeringen ikke er på rette vej i forhold til at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser.

Det har flere af støttepart­ierne ellers advokeret for tidligere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark