Jyllands-Posten

Spaedbarn af afdød dansksomal­isk kvinde giver debat om sikkerhed

Et 11 måneder gammelt foraeldrel­øst barn, der er hentet til Danmark fra Syrien, har mulighed for at få et godt børneliv, siger en psykolog.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Et foraeldrel­øst barn på 11 måneder er ankommet til Danmark efter at have opholdt sig i al-Hol-lejren i Syrien, oplyser TV 2, der var med, da drengen blev overlevere­t til sin familie og blev transporte­ret med et fly til Danmark.

Børn født af IS-krigere har den seneste tid skabt debat, efter det bl.a. er kommet frem i denne måned, at regeringen vil forhindre, at fremmedkri­gernes børn fremover automatisk bliver danske statsborge­re.

»Regeringen ønsker ikke, at børn, der fødes i de områder, hvor en terrororga­nisation er part i en vaebnet konflikt, automatisk bliver danske statsborge­re. Disse børn fødes af foraeldre, som har vendt Danmark og de danske vaerdier ryggen, og børnene vokser ikke op under forhold, hvor det kan forventes, at der bliver skabt en samhørighe­d med Danmark og de danske vaerdier,« står der i bemaerknin­gerne til et lovforslag.

Den 11 måneder gamle dreng er ifølge TV 2 søn af en afdød dansk-somalisk kvinde, der i 2015 rejste til Syrien. Det var drengens morfar og moster, som var taget ned for at hente ham sammen med de danske myndighede­r.

Sagen skaber politisk debat, da De Radikales retsordfør­er, Kristian Hegaard, på Twitter kalder det godt, at man hindrer et dansk barn i at blive fremmedkri­ger. Han skriver, at »de danske børn skal hjem«.

Hos Dansk Folkeparti­s Kenneth Kristensen Berth er glaeden knap så stor:

»Barn af en somalisk mor, der havde tilsluttet sig Islamisk Stat. Han bliver sikkert lige så stor en succes, som de andre somaliere vi har i Danmark?,« skriver han ligeledes på Twitter.

Mulighed for god opvaekst

Netop sikkerhede­n er en afgørende del af diskussion­en om, hvorvidt børnene af europaeisk­e statsborge­re, der har kaempet for terrorbeva­egelsen Islamisk Stat, skal hjem til deres respektive lande.

I forbindels­e med en nylig paneldebat i EU sagde rådgiver Christiane Hoehn, EU’s antiterror­koordinato­r, at det set fra et sikkerheds­maessigt perspektiv er fornuftigt at hjemtage børn af IS-krigere, så de ikke bliver radikalise­ret.

Ifølge Anne-Sophie Dybdal, der er psykolog i Red Barnet med speciale i flygtninge­børn, har den 11 måneder gamle dreng også god mulighed for at få en god opvaekst i Danmark.

»Der er selvfølgel­ig det forhold, at han har mistet sine foraeldre, men der er gode chancer for at få et rigtig godt børneliv og have venner. Det kraever en kaerlig og konsekvent opdragelse, hvor han blive støttet og elsket af sine naermeste,« siger psykologen til Ritzau.

Der sidder ifølge de danske myndighede­r ca. 30 børn i al-Hol- og al-Roj-lejrene, hvis foraeldre er danske statsborge­re eller har vaeret danske statsborge­re.

Udenrigsmi­nisteriet har tavshedspl­igt i personsage­r, men oplyser til JyllandsPo­sten, at drengen er blevet evakueret.

»Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice kan bekraefte, at et foraeldrel­øst barn på 11 måneder med dansk tilknytnin­g er blevet evakueret til et tredjeland. Evakuering­en er blevet gennemført af en dansk delegation ledet af en repraesent­ant for Udenrigsmi­nisteriet.«

»Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice er i taet kontakt med barnets naermeste pårørende i Danmark, der har overtaget ansvaret for drengen i det pågaeldend­e tredjeland,« fremgår det i et skriftelig­t svar.

I juni blev også en 13-årig såret dansk dreng med de danske myndighede­rs hjaelp hentet ud af en flygtninge­lejr i Syrien. Evakuering­en forgik med drengens moders accept og kom i stand ud fra en betragtnin­g om, at drengen havde akut behov for medicinsk behandling, som ikke kunne tilbydes i Syrien.

Drengens foraeldres menes begge at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Der er gode chancer for at få et rigtig godt børneliv og have venner. Anne-Sophie Dybdal, psykolog i Red Barnet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark