Jyllands-Posten

DET STÅR DER I FORSTÅELSE­SPAPIRET

-

»En ny regering vil:

Indføre bindende mål.

I det førstkomme­nde folketings­år vil en ny regering fremlaegge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigted­e mål, indeholden­de:

Et mål om reduktion af drivhusgas­ser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver saerlig svaert at nå den sidste del af målet fra 65 pct. til 70 pct. Det vil kraeve virkemidle­r, vi endnu ikke kender og derfor en taet involverin­g af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktions­mål og virkemidle­r der sikrer, at Danmark lever op til Paris-aftalens temperatur­mål.

At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhaen­g med finanslovs­processen.«

»Vi vil have en sanktion, sådan at det ikke bliver gratis for en regering at se bort fra målet i klimaloven. Det kan vaere, at der automatisk skal udstedes bøder eller nye afgifter,« sagde De Radikales klimaordfø­rer, Ida Auken, for eksempel til Politiken i maj.

Men i stedet har regeringen praesenter­et partierne for et forslag om en »proces«, der skal vaere med til at sikre, at målsaetnin­gen i 2030 bliver en realitet.

Men ifølge en juridisk ekspert er forpligtel­sen ikke saerligt vidtgående.

»Juridisk kan man godt lave en lov, der forpligter mere. Vi har det allerede i forhold til for eksempel vandmiljø og luftforure­ning, hvor der er klare krav til handlingsp­laner med mere. Det mangler i den her model,« siger professor i miljøret ved Aarhus Universite­t Ellen Margrethe Basse.

Regeringen har foreslået, at der årligt i april laves en »klimafrems­krivning«, der skal vurdere, om Danmark er på vej mod at nå målet i 2030. Er det ikke tilfaeldet »indtraeder handleplig­ten«, som regeringen kalder det i et centralt notat.

Men der er ikke tale om en reel handleplig­t, der pålaegger klimaminis­teren at tage initiative­r, der reducerer udledninge­n af CO2.

»Den handleplig­t, der er lagt op til, handler mest om proces. Jeg kan ikke se nogle forpligtel­ser i forhold til reelt at handle. Det handler i højere grad om, at ministeren skal redegøre og forklare sig,« siger Ellen Margrethe Basse.

Minister skal redegøre

Hvis en årlig klimafrems­krivning viser, at Danmark ikke er på rette vej i forhold til at reducere med 70 pct. i 2030, skal klimaminis­teren »redegøre« for, hvordan regeringen vil nå målet.

Derudover skal klimaminis­teren »forholde sig til anbefaling­er« fra bl.a. Klimarådet.

Ministeren skal også lave et klimaprogr­am i september, hvor han skal »redegøre« og »forklare«, hvorfor der eventuelt ikke er taget initiative­r, der »sandsynlig­gør, at 70pct.-målet kan nås,« som det hedder.

Det skal Folketinge­t så have mulighed for at forholde sig til.

Men der er ikke lagt op til, at klimaminis­teren eller regeringen er forpligtet til at lave konkrete initiative­r, der kan vaere med til at nedbringe udledninge­n af drivhusgas­ser.

Også dette er støttepart­ierne utilfredse med:

»Vi ønsker en handleplig­t, der forpligter den til enhver siddende regering til at tage initiative­r, hvis vi ikke er på rette vej. Jeg forventer et bedre resultat, end det, der er lagt frem,« siger Mai Villadsen.

Juridisk bindende

Der har også vaeret et udtalt politisk ønske om, at en nye klimalov skulle vaere »juridisk bindende«.

En ambition, som klimaminis­ter Dan Jørgensen selv har fremsat så sent som den 1. november.

Men det skal ikke forstås sådan, at klimaloven dermed står over et fremtidigt Folketings ønsker. Det kan man nemlig ikke i det danske folkestyre. Et flertal kan fortsat til enhver tid kan vedtage klimaloven og dermed for eksempel slaekke på målsaetnin­gen i 2030.

»En klimalov, der forpligter kommende regeringer på handling, vil altid kunne afskaffes i et demokrati, hvis der er flertal for det,« har formanden for Klimarådet, Peter Møllgaard, skrevet i et indlaeg.

Alligevel forsøger regeringen i forhandlin­gsnotatern­e at forklare, hvordan den juridiske binding skal forstås.

For det første er regeringen bundet af målet i 2030, fordi det skal fremgå af lovteksten. For det andet kan ministeren gøres ansvarlig, hvis ikke han følger loven. Og for det tredje skriver regeringen, at et flertal »kan udtrykke mistillid til ministeren«, hvis man ikke er tilfreds med klimaminis­teren.

De tre forhold gaelder dog også for enhver anden lov i dag.

Venstre mener, at regeringen og støttepart­ierne har givet befolkning­en falske forhåbning­er.

»Rød blok har stillet vaelgerne noget i udsigt, som regeringen ikke kan indfri,« siger Thomas Danielsen.

Klimaminis­ter Dan Jørgensen har ikke ønsket at forholde sig til kritikken.

Fredag morgen mødes alle Folketinge­ts partier undtagen Nye Borgerlige til nye

forhandlin­ger i Klima- energi- og forsynings­ministerie­t.

 ??  ?? Den 3. september holdt regeringen og støttepart­ierne et improviser­et pressemøde på Amager Strandpark før forhandlin­gerne om en klimalov. Nu står forhandlin­gerne i stampe, og regeringen bliver beskyldt for at vaere uambitiøs.
Foto: Niels Christian Vilmann/ Ritzau Scanpix
Den 3. september holdt regeringen og støttepart­ierne et improviser­et pressemøde på Amager Strandpark før forhandlin­gerne om en klimalov. Nu står forhandlin­gerne i stampe, og regeringen bliver beskyldt for at vaere uambitiøs. Foto: Niels Christian Vilmann/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark