Jyllands-Posten

Energinet i stålsat forsvar af masteplan: »Vi har strammet elastikken, alt hvad vi kan«

Vestjysk højspaendi­ngsledning skal udskydes, hvis en større del skal graves ned, fastslog eksperter på høring. Minister udeblev.

- MICHAEL HJØLLUND STEEN A. JØRGENSSEN THOMAS VIBJERG michael.l.hjollund@jp.dk steen.a.jorgenssen@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Venstres energiordf­ører, Thomas Danielsen, ville vaere helt sikker.

Efter flere timers høring på Christians­borg torsdag om den 170 km lange højspaendi­ngslinje, der skal etableres ned gennem Vestjyllan­d, bad han et panel af eksperter svare klart: Er de enige med det statslige elselskab Energinet, som vurderer, at det ikke er muligt at grave mere end 15 pct. af den planlagte forbindels­e ned uden at gå på kompromis med forsynings­sikkerhed eller projektets tidsplan?

Stilhed.

»Er der nogen, der vil byde ind?« spurgte ordstyrere­n panelet, som talte en raekke førende eksperter inden for strøm, kabler og energi.

Professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t Brian Vad Mathiesen markerede:

»Med de praemisser, der er bygget op, med de kriterier, så ja.«

Dermed satte han en streg under en af hovedkonkl­usionerne fra høringen.

For selv om han og andre eksperter fastholdt, at det er teknisk muligt at laegge en større del af højspaendi­ngsforbind­elsen i jorden, slog de også fast, at det vil forsinke projektet, der er planlagt til at vaere faerdigt i 2023.

Kabler i jorden indebaerer bl.a. en større risiko for fejl på elnettet og kraever derfor bedre teknologi end den nuvaerende.

»Kabellaegn­ing vil vaere teknisk mulig med en laengereva­rende tidshoriso­nt, meget større risici og højst sandsynlig­t også meget større investerin­ger,« sagde f.eks. professor ved Ingeniørhø­jskolen, Aarhus Universite­t, Björn Andresen.

Høringen var indkaldt som direkte konsekvens af Jyllands-Postens

artikler om den kommende højspaendi­ngsledning, der vil betyde 35 meter høje master ned gennem Vestjyllan­d til store lokale protester.

Netop spørgsmåle­t om, hvor meget af straekning­en der kan graves ned, har vaeret centralt.

Risiko for fejl

Risikoen ved at bruge kabler var Energinets hovedargum­ent for, hvorfor 15 pct. er maksimum for kabellaegn­ing. Chefnetana­lytiker Christian Flydtkjaer mente, at Energinet allerede har strakt sig langt for at få så meget som muligt lagt i jorden:

»Vi har strammet elastikken alt, hvad vi kan, og vi mener, at en yderligere stramning vil betyde, at vi ikke kan drive elnettet sikkert«.

Hans forklaring lød kort fortalt, at jo laengere straekning­er med kabler, jo større er risikoen for såkaldt forvraenge­t spaending på elnettet. Det kan i vaerste fald betyde, at man i perioder må saenke eller helt lukke for strømmen på nogle forbindels­er.

Desuden er fejl svaerere at finde på nedgravede kabler, påpegede Christian Flydtkjaer:

»Man risikerer at skulle finde et hul på størrelse med en 1-krone. Man har et rigtig stort problem, hvis et 400 kVkabel, som er en baerende del af elsystemet, skal vaere ude af drift en måneds tid.«

Skuffede borgere

Det var klima,- energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen, som havde bedt Energistyr­elsen afholde høringen. Hverken han eller hans forgaenger, Venstres Lars Chr. Lilleholt, var dog til stede.

Det skuffede Steen Larsen, en af de vestjyder, der havde taget turen til København for om der overhovede­t er noget, der kan aendre sig. Men jeg håber det inderligt«.

Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t oplyser, at det aldrig har vaeret meningen, at Dan Jørgensen skulle deltage i høringen. Han var i stedet optaget af bl.a. lovbehandl­ing i folketings­salen og et samråd. Han afventer høringens konklusion­er og har ikke ønsket at udtale sig.

EL: Saet projektet på pause

Enhedslist­ens Henning Hyllested konstatere­r, at ekspertern­e »ret massivt« støttede Energinets analyse, om at 15 pct. nedgravnin­g er graensen.

»Men det er, fordi det skal ske inden for den tidsramme, Energinet har lagt ned over projektet. Vi mener, at man bør saette det på standby og se, hvad forskninge­n og fremtiden bringer.«

Venstres Hans Christian Schmidt kalder forløbet omkring masterne uskønt og »forvirrend­e«. Han vil nu bede ministeren om en redegørels­e.

»Hvad end det ender med i den her sag, skal det ske på et fuldstaend­ig belyst grundlag,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark